Τρίτη 19 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για το δικαίωμα στη δουλειά, ενάντια στις απολύσεις

Με 24ωρες απεργίες οι εργαζόμενοι της «ΦΑΓΕ» διεκδικούν την ακύρωση της απόλυσης συναδέλφου τους

Από τη χτεσινή απεργία στη «ΦΑΓΕ»
Από τη χτεσινή απεργία στη «ΦΑΓΕ»
Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες το Σωματείο Εργαζομένων «ΦΑΓΕ» και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, διεκδικώντας την ακύρωση της απόλυσης συναδέλφου τους και την επιστροφή του στη δουλειά. Σε νέα Γενική Συνέλευση που έγινε το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους με νέα απεργία σήμερα.

Στο πλευρό των απεργών στο εργοστάσιο της επιχείρησης στη Μεταμόρφωση βρέθηκαν αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής, επιχειρησιακών και κλαδικών σωματείων, καθώς και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν ως απάντηση στην απόλυση του εργαζόμενου Δ.Τ., ο οποίος βρέθηκε μετά από 20 χρόνια δουλειάς στην ανεργία, «πληρώνοντας» με την απόλυσή του ένα ανθρώπινο τεχνικό λάθος στην παραγωγή. Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι διεκδικούν την ακύρωση της απόλυσης του συναδέλφου τους και «την αντιμετώπιση των εργαζομένων ως ανθρώπινων οργανισμών που κατά το οχτάωρο κάνουν και λάθη και όχι ως ρομπότ που όταν "χαλάνε" τα πετάνε».

Οπως σημειώνει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του, η εντατικοποίηση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, «με τα συνεχόμενα εξαήμερα, χωρίς επαρκή ξεκούραση, σε αρκετά τεχνικά τμήματα», με 12ωρες βάρδιες για να βγει το πρόγραμμα όταν μέρος του προσωπικού κάνει χρήση της άδειάς του, με πίεση από προϊστάμενους και διευθυντές για να «βγει» η δουλειά. Οι εργαζόμενοι «βλέπουν τα εκατομμύρια των κερδών που παράγουν καθημερινά να περνάν μπροστά από τα μάτια τους, ενώ οι ίδιοι χωρίς καμία σύμβαση, ούτε αύξηση, ζουν καθημερινά την εντατικοποίηση και όλο και περισσότερες ευθύνες στη δουλειά», ενώ πετιούνται στην ανεργία με το πρώτο λάθος που θα κάνουν.

Με συνελεύσεις και στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στη Λέσχη του ΑΠΘ συνεχίζουν τον αγώνα
Με συνελεύσεις και στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στη Λέσχη του ΑΠΘ συνεχίζουν τον αγώνα
«Η διοίκηση της εταιρείας αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους», σημειώνει η Ομοσπονδία του κλάδου και τονίζει πως αντιμέτωπος με την απόλυση και την ανεργία «αύριο μπορεί να είναι οποιαδήποτε άλλος εργαζόμενος». «Η επαναπρόσληψη του συναδέλφου μας είναι υπόθεση όλων μας», τονίζει και καλεί όλα τα σωματεία του κλάδου να βρεθούν στο πλευρό των εργαζομένων στη «ΦΑΓΕ».

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη «ΦΑΓΕ» χαιρετίζει και το Σωματείο Εργαζομένων «ΕΒΓΑ», επιχείρησης που επίσης ανήκει στον όμιλο Φιλίππου. Το Σωματείο καλεί όλοι οι εργαζόμενοι στον όμιλο, μέσα από τη συλλογική τους δράση, να βάλουν φραγμό στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας.

Πέμπτη μέρα κινητοποιήσεων των εργολαβικών στη Λέσχη του ΑΠΘ

Για πέμπτη μέρα σήμερα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη Λέσχη του ΑΠΘ, διεκδικώντας κανένας εργαζόμενος να μη μείνει εκτός δουλειάς, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους.

Από την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιούν κυλιόμενες στάσεις εργασίας, με τη στήριξη του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Επισιτιστικών - Τουριστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), αντιδρώντας στην εργασιακή ομηρία που τους έχουν καταδικάσει οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, διατηρώντας τους εργολάβους, ελαστικές σχέσεις εργασίας, τσακισμένα δικαιώματα και μισθούς πείνας.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, μετά από πολυήμερο αγώνα, η εργολαβική κοινοπραξία που λειτουργεί τη Λέσχη, αναγκάστηκε να προχωρήσει στην επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που απασχολούσε (46) με σύμβαση ορισμένου χρόνου, η οποία έληξε την περίοδο των Χριστουγέννων.

Για την επαναλειτουργία της Λέσχης μετά τα Χριστούγεννα, η κοινοπραξία προσέλαβε περίπου 25-30 εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν την περίοδο του Πάσχα, αφήνοντας τους υπόλοιπους χωρίς δουλειά. Επικαλείται μείωση του αριθμού των σιτιζόμενων φοιτητών λόγω πανδημίας και αντίστοιχη μείωση της χρηματοδότησης.

Οι εργαζόμενοι απαντούν ότι χρειάζονται όλοι και συνεχίζουν τον αγώνα ανυποχώρητοι, έχοντας στο πλευρό τους φοιτητές και εργαζόμενους άλλων κλάδων.

Χτες πραγματοποίησαν παρέμβαση στη συνεδρίαση του ΔΣ της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης, στην οποία προεδρεύει ο πρύτανης του ΑΠΘ, ο οποίος για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε ότι η διατήρηση των εργολάβων στα πανεπιστήμια είναι πολιτική θέση και επιλογή και της συγκεκριμένης διοίκησης.

Σήμερα Τρίτη, έχει προγραμματιστεί συνάντηση της Πρυτανείας, του κλαδικού Σωματείου και της κοινοπραξίας των εργολάβων.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη δικαίωσή τους, απαντώντας και στην προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό από την πρώτη κιόλας μέρα των κινητοποιήσεων. Παράλληλα, αξιοποιώντας την πείρα όλου του προηγούμενου διαστήματος, προχωρούν στη συγκρότηση επιχειρησιακού σωματείου.

Υπογραμμίζουν ότι ο αγώνας τους δεν αφορά μόνο το δικαίωμα στη δουλειά, αλλά και την ασφαλή και χωρίς προβλήματα σίτιση όλων των φοιτητών, στέκεται αλληλέγγυος στις διεκδικήσεις τους ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται με το νέο νομοσχέδιο. Ετσι, σε συνέλευσή τους αποφάσισαν να συμμετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 21/1.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν όλες τις προηγούμενες εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, μαζικοί φορείς.

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα τους εξέφρασε στους εργαζόμενους ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης. Κάλεσε τους εργαζόμενους να στρέψουν τα βέλη τους στην πολιτική που τους καταδικάζει σε εργασιακή ομηρία, με την εργολαβοποίηση και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, να δυναμώσουν την πάλη για μόνιμη και σταθερή εργασία.

Την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων στη Λέσχη του ΑΠΘ εκφράζει και το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. «Την ίδια ώρα που πετιούνται στην ανεργία εκατοντάδες εργολαβικοί εργαζόμενοι στις λέσχες των πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα, που η σίτιση των φοιτητών αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για επιχειρηματικούς ομίλους, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει 30 εκατομμύρια για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, για να μην κουνιέται φύλλο μέσα στα ιδρύματα», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

Να ανακληθούν οι απολύσεις στην «ΑΝΦΑΡΜ»

Τη στάση της εργοδοσίας της «ΑΝΦΑΡΜ», που επέλεξε εν μέσω πανδημίας να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού στο τμήμα συσκευασίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Εύβοιας - Βοιωτίας και περιοχής Αυλώνα, απαιτώντας την ανάκλησή τους.

«Οι ισχυρισμοί της εταιρείας περί "χαμηλής αποδοτικότητας" των συναδέλφων δεν πείθουν κανέναν, αφού ο χρόνος προϋπηρεσίας των συναδέλφων ήταν από 4 έως 15 χρόνια εργασίας», τονίζει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του και σημειώνει: «Μετά τις εξελίξεις του Νοέμβρη, όπου η εταιρεία εκτέθηκε για τα μέτρα προστασίας και τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα κρούσματα κορονοϊού στο χώρο εργασίας, διαρρεόταν πως όσοι συνάδελφοι χρησιμοποιούσαν τις νομοθετημένες άδειες ειδικού σκοπού ή τις αναρρωτικές και αντιδρούσαν στην ανεύθυνη στάση της εταιρείας "θα δουν την πόρτα της εξόδου". Μάλιστα, η εργοδοσία της "ΑΝΦΑΡΜ" δεν δίστασε να απολύσει συνάδελφο μονογονεϊκής οικογένειας».

Το κλαδικό Συνδικάτο έχει ήδη ζητήσει από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας να συγκαλέσει άμεσα τριμερή συνάντηση για να παρθούν πίσω οι απολύσεις, ενώ καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους.

Τη συμπαράστασή της στους απολυμένους εργαζόμενους της «ΑΝΦΑΡΜ» εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), σημειώνοντας ότι «ο εκφοβισμός των εργαζομένων από την εργοδοσία δεν θα περάσει» και απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων.

ΣΕΤΗΠ: Καταγγέλλει επτά απολύσεις στην «On line sales»

Τις απολύσεις επτά εργαζομένων από την εργοδοσία της «On line sales» και της θυγατρικής της «One Way» καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν λίγο πριν λήξει η βάρδιά τους ότι η εταιρεία «έχασε» το έργο της «Ζενίθ» στο οποίο δούλευαν και ότι απολύονται.

«Οι συγκεκριμένες απολύσεις έρχονται να προστεθούν στις δεκάδες απολύσεις συναδέλφων στο σύνολο του κλάδου που έχουν γίνει μόνο τους τελευταίους μήνες», τονίζει το ΣΕΤΗΠ. Διεκδικεί να παρθούν πίσω οι απολύσεις και οι εργαζόμενοι να απασχοληθούν σε άλλα έργα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργολαβικοί εργαζόμενοι(2023-05-03 00:00:00.0)
Μήνυμα οργανωμένης συλλογικής διεκδίκησης από τη μεγάλη διαδήλωση(2023-05-02 00:00:00.0)
Στάση εργασίας χτες σε μεγάλη φαρμακοβιομηχανία για την επαναπρόσληψη εργαζόμενου(2022-12-22 00:00:00.0)
Στο πλευρό των εργολαβικών εργαζομένων το ΚΚΕ(2020-10-02 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις ενάντια στην εργοδοτική προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης(2019-07-11 00:00:00.0)
Απολύθηκε μία μέρα μετά τη συμμετοχή της σε παρέμβαση του Συνδικάτου(2017-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ