Σάββατο 30 Γενάρη 2021 - Κυριακή 31 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΙ ΟΜΩΣ, ΚΙΝΕΙΤΑΙ...»
Γονείς και εκπαιδευτικοί μιλάνε για το βιβλίο

Χιλιάδες πωλήσεις μετράει ήδη η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Κι όμως, κινείται...», που κυκλοφορεί εδώ και τέσσερις μήνες και απευθύνεται σε παιδιά και νέους.

Μέσα από τα κείμενα που επιμελήθηκε η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, μαζί με τα περισσότερα από 100 πρωτότυπα σκίτσα των καταξιωμένων σκιτσογράφων Πάνου Ζάχαρη και Κωνσταντίνου Ρουγγέρη, μικροί και μεγάλοι αναγνώστες μαθαίνουν για την ιστορία και την εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών.

Φαντασία ή γνώση; Παραμύθι ή επιστήμη; Πώς σχηματίστηκαν οι πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες; Πώς αυτές εξελίσσονται, προχωρούν και αλλάζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια, μέχρι και σήμερα; Πώς θα μοιάζουν αύριο;

Ο «Ριζοσπάστης» αναζήτησε και παρουσιάζει γνώμες γονιών και εκπαιδευτικών για το βιβλίο...

Μια μητέρα:«Αρχικά αγόρασα το βιβλίο για τα παιδιά μου. Εχω ένα αγόρι που πηγαίνει στην ΣΤ' Δημοτικού και ένα κορίτσι που πηγαίνει στην Δ' Δημοτικού. Στην πορεία, όμως, το διάβασα κι εγώ. Μέσα στο καθημερινό τρέξιμο, τη δουλειά και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, το δικό μου διάβασμα μένει συχνά πίσω...

Το βιβλίο αυτό μου θύμισε κι εμένα πολλά που είχα παλιότερα διαβάσει - κάπως αποσπασματικά είναι η αλήθεια - και έλυσε απορίες μου, κυρίως όμως μου έδωσε εφόδια για να σταθώ σε αντίστοιχες συζητήσεις με τα παιδιά μου. Δεν είναι λίγες οι φορές που με ρωτάνε ή μου μεταφέρουν κάποια λαθεμένη άποψη που έμαθαν στο σχολείο ή άκουσαν από την τηλεόραση ή τους φίλους τους, και ενώ αμέσως χτυπάει ένα μεγάλο καμπανάκι στο μυαλό μου, δυσκολεύομαι, νιώθω αδύναμη να απαντήσω απλά, κατανοητά αλλά και ολοκληρωμένα, σωστά, σε τελική ανάλυση πειστικά.

Κάτι που με χαροποίησε πολύ είναι πως το συγκεκριμένο βιβλίο τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον των παιδιών μου. Ξεκίνησαν και πολύ περισσότερο συνέχισαν να το διαβάζουν μέχρι τέλους με μεγάλη όρεξη. Φυσικά, ήμουν δίπλα τους, τα παρακινούσα με τον τρόπο μου - εδώ έβλεπαν κι εμένα να το διαβάζω - αλλά δεν βρέθηκα στιγμή στην άβολη θέση να χρειαστεί να "υπενθυμίσω" το βιβλίο που έχουμε αφήσει στη μέση»...

Ενας δάσκαλος:«Διδάσκω περίπου 17 χρόνια, τα περισσότερα από τα οποία έχω αναλάβει μεγάλες τάξεις, συνήθως Ε' - ΣΤ' Δημοτικού. Δυστυχώς, οι δυσκολίες είναι πολλές. Χρόνο με τον χρόνο βλέπω διαφορά, χρειάζεται να δουλεύω όλο και πιο απλά κείμενα, να προτείνω στους μαθητές μου βιβλία για μικρότερες ηλικίες. Ετσι, διαβάζοντας το "Κι όμως, κινείται..." γέμισα με αισιοδοξία και ελπίδα!

Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, που καταφέρνει να πραγματεύεται δύσκολες και σύνθετες έννοιες, νοήματα που και πολλοί ενήλικες δεν έχουν κατανοήσει (όπως ο ρόλος της εργασίας, η εξανθρώπιση του πιθήκου, οι σχέσεις που αναπτύσσονται σε κάθε κοινωνία, η ίδια η εξέλιξη κ.ά.), και όλα αυτά με έναν τρόπο διαφορετικό από τα συνηθισμένα, ελκυστικό, προσιτό και τελικά εύληπτο και κατανοητό από τα παιδιά.

Πιστεύω πως κάθε μαθητής, και οι μικρότεροι του Δημοτικού και οι μεγαλύτεροι του Γυμνασίου και του Λυκείου, έχουν να κερδίσουν πολλά διαβάζοντας αυτό το βιβλίο.

Και σίγουρα κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να αντλήσει πλούσιο υλικό, πολύτιμες επεξεργασίες για να δουλέψει στην τάξη του. Εγώ μόλις ξεκίνησα ένα project για το πώς ζούσαν τα παιδιά και οι νέοι σε κάθε εποχή, αξιοποιώντας τις αντίστοιχες σελίδες του βιβλίου»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ