Σάββατο 30 Γενάρη 2021 - Κυριακή 31 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΒΩΞΙΤΗ - ΦΩΚΙΔΑ
Εσπασαν στην πράξη την εργοδοτική τρομοκρατία

Μεγάλη συμμετοχή στη στάση εργασίας την περασμένη Πέμπτη ενάντια στο κυλιόμενο ωράριο και την εξαήμερη εργασία

Από τη στάση εργασίας
Από τη στάση εργασίας
Με μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, που έσπασαν στην πράξη το κλίμα εργοδοτικής τρομοκρατίας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Γενάρη η στάση εργασίας στα μεταλλεία και τις γαλαρίες εξόρυξης βωξίτη της εταιρείας «ΥΜΕΡΙΣ», στη Φωκίδα.

Οι εργαζόμενοι μεταλλωρύχοι και το επιχειρησιακό τους Σωματείο διεκδικούν να σταματήσει η μονομερής επιβολή από την εργοδοσία του κυλιόμενου ωραρίου και της εξαήμερης εργασίας, που καταργεί το πενθήμερο Δευτέρα - Παρασκευή και επιδεινώνει περαιτέρω τις ήδη επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.

Η απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης ήταν μια πρώτη απάντηση στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας και τις πιέσεις που ασκεί προκειμένου να επιβάλει τις αντεργατικές της επιδιώξεις. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η διοίκηση της εταιρείας προσέφυγε δικαστικά, καταθέτοντας αγωγή κατά του Σωματείου και των μελών της διοίκησης, ζητώντας να κηρυχθεί η κινητοποίηση παράνομη και καταχρηστική.

Ωστόσο το δικαστήριο δεν έκανε αποδεκτούς τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας και απέρριψε την αγωγή και το αίτημά της.

«Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί ηθική δικαίωση για το Σωματείο και τους εργαζόμενους που βιώνουμε την πίεση της εργοδοσίας, η οποία έφτασε στο σημείο να μας απειλεί με απολύσεις εάν προσφύγουμε στην Επιθεώρηση Μεταλλείων», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Χλεμπογιάννης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου. Και προσθέτει:

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε νέες κινητοποιήσεις εάν η εταιρεία δεν σταματήσει να επιβάλλει αυθαίρετα την εξαήμερη εργασία, η εφαρμογή της οποίας εδώ και 20 μήνες έχει προκαλέσει τεράστιες επιπτώσεις στην ασφάλειά μας, στην υγεία αλλά και στην ίδια μας τη ζωή. Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς επιδιώκει κι άλλες αντεργατικές αλλαγές, όπως το να μην ξεκινάει το ωράριο της βάρδιας στο κεντρικό εργοτάξιο, όπως γίνεται μέχρι τώρα, αλλά στα διάφορα σημεία που δουλεύουν οι εργαζόμενοι και τα οποία μπορεί να βρίσκονται σε απόσταση ακόμη και 2 ώρες μακριά».

Στο πλευρό των εργαζομένων στάθηκαν σωματεία από όλη τη χώρα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. Από την πρώτη στιγμή δίπλα τους βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, αλλά και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας. Στήριξαν το Σωματείο στην αγωγή που κατέθεσε η εργοδοσία, καταθέτοντας στο δικαστήριο, ενώ αντιπροσωπείες τους συμμετείχαν στην κινητοποίηση εκφράζοντας τη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων.

«Η κινητοποίηση των μεταλλωρύχων της "ΥΜΕΡΙΣ" έχει τεράστια σημασία τόσο για τον κλάδο όσο και συνολικότερα για την εργατική τάξη της χώρας. Δείχνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όριά τους. Παράλληλα δίνει δύναμη στους υπόλοιπους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους απέναντι στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους, στα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης αλλά και τη διεκδίκηση για μια σειρά από αιτήματα όπως η υπογραφή ΣΣΕ που διεκδικούμε ως Ομοσπονδία», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τον αγώνα τους ακύρωσαν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς και κατοχύρωσαν το 8ωρο (2024-06-15 00:00:00.0)
Μαχητική καταδίκη των απολύσεων και της εργοδοτικής τρομοκρατίας (2022-10-11 00:00:00.0)
Να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας στα μεταλλεία (2021-12-02 00:00:00.0)
Το μήνυμα παραδόθηκε: Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα! (2021-08-28 00:00:00.0)
Εκπέμπουν «SOS» (2000-06-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ