Σάββατο 17 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΒΩΞΙΤΗ
Εκπέμπουν «SOS»

Ελλειψη μέτρων προστασίας με σοβαρό κίνδυνο για ατυχήματα. Μέτρα τώρα, ζητά το σωματείο

Το σοβαρό κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων ή δυστυχημάτων στα μεταλλεία βωξίτη της «ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης», εξαιτίας της ανεπάρκειας μέτρων προστασίας, επισημαίνει σε υπόμνημά του προς την Επιθεώρηση Μεταλλείων Ν. Ελλάδας, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας, την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων και το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, το επιχειρησιακό σωματείο.

«Το τελευταίο ειδικά χρονικό διάστημα - τονίζει - οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους, ενώ η υπερεντατικοποίηση της εργασίας έχει φτάσει στον ύψιστο βαθμό, με αποτέλεσμα συνεχή ατυχήματα, που μόνο από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα».

Οπως σημειώνει, το Γενάρη του 2000 έπεσε τμήμα της στοάς 802, καταπλακώνοντας ένα φορτωτή, ενώ ο χειριστής του μόλις γλίτωσε με ελαφρύ τραυματισμό. Η στοά - συνεχίζει - είχε κριθεί επικίνδυνη, όμως, λόγω της έλλειψης βωξίτη, η εταιρία παρέκαμψε τους κινδύνους, με αποτέλεσμα να γίνει το ατύχημα.

Στις 29 Μάη 2000 - επισημαίνει - έπεσε τμήμα του επιφανειακού κοιτάσματος ΝΕΡΑ 8, ενώ στο συγκεκριμένο σημείο εργάζονταν λίγα λεπτά νωρίτερα 5-6 εργαζόμενοι. Γι' αυτό το κοίτασμα - συνεχίζει - το σωματείο με επανειλημμένες παρεμβάσεις στην επιχείρηση και στην Επιθεώρηση Μεταλλείων είχε επισημάνει τους κινδύνους.

Για να καλύψει η εταιρία - υπογραμμίζει - την αύξηση των πωλήσεων βωξίτη κατά 30% το 2000 σε σχέση με το '99, αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν με εξοντωτικούς ρυθμούς, χωρίς επίβλεψη, χωρίς επιστάτες, με ελλείψεις σε χειριστές και οδηγούς, χωρίς σύγχρονα μηχανήματα, υποχρεώνοντας σε πολυειδικότητα. «Καλούμαστε - τονίζει - όλοι οι εργαζόμενοι να δώσουμε ακόμη και το αίμα μας για να αυξήσει η επιχείρηση τις πωλήσεις της και τα κέρδη της».

Οι ευθύνες - υπογραμμίζει - της εταιρίας και της πολιτείας (υπουργείο Ανάπτυξης - Επιθεώρηση Μεταλλείων) είναι σοβαρές, αφού όλα αυτά τα χρόνια κώφευαν, προτείνοντας λύσεις - πασαλείμματα, προκειμένου να είναι ελάχιστο το κόστος για την επιχείρηση.

Το σωματείο απαιτεί να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, όπως να υπάρχουν επαρκείς επιστάτες, να εξασφαλιστούν τα μέτρα που πρέπει στο κοίτασμα ΝΕΡΑ 8, να εκπαιδευτούν ξεσκαρωτές στην επιφάνεια κ. ά. «Οποια αδιαφορία - καταλήγει - από μέρους σας θα σημαίνει πιθανόν και απώλεια ζωής ή ζωών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ