Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Εμπαιγμός απέναντι στα άτομα με αναπηρία

Η δημιουργία «Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας» προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας, το οποίο ήδη συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται αλλαγές στη σύσταση και τη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής.

Η Εθνική Επιτροπή Προσβασιμότητας συστήνεται, για να υποστηρίξει υποτίθεται την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στο «δομημένο περιβάλλον», σε δομές και υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, στο ψηφιακό περιβάλλον και τη σύγχρονη τεχνολογία. Ο δε υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής ανέφερε, θέλοντας να δείξει υποκριτικά ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τα ΑμεΑ, ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προχωράει σε «εθνικό σχεδιασμό» και απαντάει «στα αιτήματα των καιρών για να έχουμε μία πολύ μεγαλύτερη προστασία, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία».

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με την εξασφάλιση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, όμως το θέμα είναι σε ποιο πλαίσιο λειτουργούν αυτές οι ανεξάρτητες αρχές και ποια είναι πραγματικά η αποστολή τους.

Σημείωσε ότι στη βάση του πλαισίου της στρατηγικής της ΕΕ που προωθεί την επιχειρηματική δράση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας, η «αρχή» αυτή θα έχει αφενός ρόλο «αμορτισέρ», για να απορροφά τους κραδασμούς από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που βιώνουν και τα άτομα με αναπηρία και αφετέρου ρόλο «τροχονόμου» των επιχειρηματικών συμφερόντων, αφού κανένα από τα τεχνολογικά προϊόντα, τεχνολογικά βοηθήματα που έχουν τεράστια συμβολή στους ανθρώπους με αναπηρία και είναι απαραίτητα για τη διαβίωσή τους δεν δίνεται σε αυτούς δωρεάν από το κράτος, όπως θα έπρεπε.

Εξάλλου, όπως επισήμανε, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να γίνεται λόγος για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, όταν διαρκώς καταπατούνται βάναυσα από τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί, σημείωσε, η κυβέρνηση να λέει σήμερα ότι ενδιαφέρεται για τα άτομα με αναπηρία, όταν ο ανάπηρος «δεν έχει σχολείο να πάει, δεν έχει δουλειά, δεν έχει χρήματα να καλύψει τις ανάγκες του» και πετσοκόβονται ακόμα περισσότερο και αυτά τα επιδόματα - ψίχουλα.

Σημείωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση κάνει λόγο για εθνικό σχεδιασμό για τα άτομα με αναπηρία, όμως «δεν αναφέρεται τίποτα για την αποκλειστικά έγκαιρη και δωρεάν θεραπεία και αποκατάσταση των αναπήρων, το δικαίωμα των ικανών προς εργασία αναπήρων στη δουλειά, καθώς το 90% αυτών των αναπήρων που έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν είναι άνεργοι».

Οσον αφορά την Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι οι αλλαγές που προτείνονται όσον αφορά το Διοικητικό Συμβούλιο, τη σύνθεσή της κ.ο.κ., διατηρούν τη «θολή νομική της μορφή», που την «καθιστά ευάλωτη απέναντι στις εκάστοτε κυβερνητικές παρεμβάσεις».

Για την Επιτροπή Βιοτεχνικής και Τεχνοηθικής σημείωσε ότι στο άρθρο 31 του νομοσχεδίου αναφέρεται η συμβολή της Επιτροπής αυτής στην «προσαρμογή της εθνικής έννομης τάξης προς το διεθνές και ενωσιακό Δίκαιο, όσον αφορά τους τομείς της ευθύνης της». Ομως, ανέφερε ο Γ. Λαμπρούλης, «το ενωσιακό Δίκαιο είναι αυτό ακριβώς που διασφαλίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, την αγωνιστικότητα, την κερδοφορία τους και πάει λέγοντας» και έφερε ως παράδειγμα το θέμα των εμβολίων και τους ανταγωνισμούς των φαρμακοβιομηχανιών. Καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα επιφυλάχθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ