Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Μόλις το 3% του πληθυσμού στην ΕΕ έχει εμβολιαστεί

Ραγδαία η εξάπλωση της πανδημίας, αργοί οι ρυθμοί στους εμβολιασμούς

Copyright 2020 The Associated

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο που έχει προκαλέσει τουλάχιστον 2,367 εκατ. θανάτους, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 108 εκατ.

Ενδεικτική των επιπτώσεων της εμπορευματοποίησης της Υγείας είναι η μελέτη της επιτροπής της ιατρικής επιθεώρησης «The Lancet» για τη διαχείριση της πανδημίας στις ΗΠΑ: Στις ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει αποτραπεί το 40% των θανάτων ως συνέπεια της Covid-19. Το ποσοστό προκύπτει ως σύγκριση με βάση τη μέση θνητότητα από την ασθένεια στις άλλες χώρες της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ιαπωνία), όπου όμως και σε αυτές η διαχείριση της πανδημίας δεν απέτρεψε τους μαζικούς θανάτους.

Εκτός από μέτρα πρόληψης όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα μέτρα προστασίας στην κοινωνία και στους χώρους δουλειάς, η επιτροπή επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ εισήλθαν στην επιδημία με υποβαθμισμένες υποδομές δημόσιας Υγείας. Κατά την περίοδο 2002 - 2019, οι δαπάνες για την Υγεία στις ΗΠΑ μειώθηκαν από το 3,21% στο 2,45%, που αντιστοιχεί π.χ. στο ήμισυ των αντίστοιχων δαπανών σε Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο, χώρες στις οποίες επίσης υπάρχει διαχρονική μείωση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος διευθυντής του ΠΟΥ, παρά την τάση μείωσης των κρουσμάτων, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν «ευάλωτες». Πιο συγκεκριμένα, στο σύνολο των 53 χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ (στην οποία περιλαμβάνονται χώρες της κεντρικής Ασίας), ο αριθμός των καταγεγραμμένων εβδομαδιαίων κρουσμάτων εξακολουθεί να υπερβαίνει το 1 εκατ. Τα εμβόλια που έχουν χορηγηθεί στην περιφέρεια υπολογίζονται σε περίπου 41 εκατ. και μόνο το 1,5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί σε 29 ευρωπαϊκές χώρες.

Μέσα στην ΕΕ, περίπου το 3% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. Οι αργοί ρυθμοί στους εμβολιασμούς και η μη δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια καθυστερούν την αντιμετώπιση της πανδημίας και «όσο περισσότερο επιμείνει ο ιός, τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να εμφανισθούν επικίνδυνες μεταλλάξεις», προειδοποίησε για ακόμη μια φορά ο ΠΟΥ.

Σύμπραξη για παραγωγή εμβολίων στη Γερμανία

Στην οικονομική και γεωπολιτική κούρσα γύρω από τα εμβόλια, τα παζάρια μεταξύ ΕΕ και «AstraZeneca» τις προηγούμενες βδομάδες διαδέχτηκε η προχτεσινή ανακοίνωση του βρετανικού φαρμακευτικού ομίλου για συνεργασία του με τον γερμανικό όμιλο «IDT Biologika», προκειμένου να παραχθούν από το δεύτερο τρίμηνο περισσότερα εμβόλια για την Ευρώπη.

Μάλιστα, η συμφωνία προβλέπει σε δεύτερο χρόνο την ανάπτυξη των ικανοτήτων παραγωγής του εμβολίου σε εγκαταστάσεις της «IDT Biologika» στη Γερμανία στο Ντεσάου, ώστε να εξασφαλιστούν εκατομμύρια δόσεις ανά μήνα έως το τέλος του 2022.

Μετά από τις αμφιβολίες - λόγω ελλιπών στοιχείων - για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της «AstraZeneca», ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως αυτό μπορεί να χορηγηθεί στους άνω των 65 ετών, ενώ συνιστά επίσης τη χρήση του «ακόμη κι αν στελέχη του ιού είναι παρόντα σε μία χώρα».

Επίσης, η ΕΕ ενδέχεται να υπογράψει αυτήν ή την επόμενη βδομάδα συμφωνία με την εταιρεία «Novavax» για την προμήθεια των ευρωπαϊκών χωρών με 100 εκατ. δόσεις (και δυνατότητα για άλλα 100 εκατ.) του υποψήφιου εμβολίου της.

Στο φόντο αυτών των τραγικών καθυστερήσεων στον εμβολιασμό, οι αστικές κυβερνήσεις ψάχνουν φόρμουλες, προκειμένου να στηριχτεί το τουριστικό κεφάλαιο, με τον υπουργό Μεταφορών της Μ. Βρετανίας, για παράδειγμα, να βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ για το πώς θα καταστεί δυνατό να «ξεκλειδώσει» η δυνατότητα για διακοπές. Οπως είπε, ενδεχομένως «στο μέλλον θα υπάρξει ένα διεθνές σύστημα όπου οι χώρες θα θέλουν να ξέρουν πως έχεις εμβολιασθεί ή έχεις κάνει τεστ πριν ταξιδέψεις». Σε δήλωσή του, άλλωστε, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι Βρετανοί που θα έχουν εμβολιασθεί θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή για να επιβεβαιώνουν ότι είναι ασφαλείς για να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό, μόλις οι μολύνσεις από τον κορονοϊό θα έχουν μειωθεί σε χαμηλό επίπεδο στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ