Σάββατο 20 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 21 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟική πλατφόρμα διευθετήσεων με τη «σημαντική» Τουρκία

Δεν περνά απαρατήρητο ότι μιλώντας για την ανάγκη στενότερου «πολιτικού συντονισμού μεταξύ των συμμάχων», με αξιοποίηση του ΝΑΤΟ ως «πλατφόρμας» τέτοιου «πολιτικού διαλόγου» μεταξύ των κρατών - μελών, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ως παράδειγμα τα Ελληνοτουρκικά.

«Εχουμε δει διαφωνίες και στην Ανατ. Μεσόγειο, αλλά φτιάξαμε τον Μηχανισμό Αποκλιμάκωσης με συμμετοχή των μόνιμων στρατιωτικών αντιπροσώπων των δύο χωρών, όπου συμφωνήσαμε σε μέτρα εκτόνωσης, ώστε να αποφύγουμε εντάσεις και εμπλοκές μεταξύ πλοίων και αεροσκαφών των δύο χωρών. Μια διαδικασία που δρα υποστηρικτικά και ως προς τις διερευνητικές επαφές», είπε, ενώ σημείωσε πως η μεσολάβηση του ΝΑΤΟ βοηθά και στην ευρωτουρκική προσέγγιση, μέσω της συνεργασίας ΝΑΤΟ - Frontex στο Αιγαίο.

Χαρακτηριστική ήταν και η επισήμανσή του ότι «η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος. Απλά δείτε το χάρτη, δείτε πώς γειτνιάζει με Συρία και Ιράκ. Τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της είναι σημαντικά για τις επιχειρήσεις μας να σταθεροποιήσουμε την περιοχή».

Νωρίτερα μέσα στη βδομάδα, και ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, τονίζοντας πως «οι ΗΠΑ στηρίζουν τις διεξαγόμενες διερευνητικές συζητήσεις μεταξύ των ΝΑΤΟικών συμμάχων». Για τη δε συνομιλία του με τον Τσαβούσογλου ανέφερε ότι συζήτησαν τη «μακρόχρονη σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ - Τουρκίας» και ότι ο ίδιος προσβλέπει «στη συνέχιση της συνεργασίας στη Συρία, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατ. Μεσόγειο».

Επιπλέον, ο υπουργός Αμυνας της - προεδρεύουσας στην ΕΕ - Πορτογαλίας, Ζ. Γκ. Κραβίνιου, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ «με μια ισχυρή παρουσία και μια αφοσιωμένη αμερικανική κυβέρνηση, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην υλοποίηση μιας "πλατφόρμας κατανόησης" για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία θα μπορούσε να ωφελήσει επίσης την ΕΕ (...) μια προσέγγιση που δεν μπορεί να είναι "ο νικητής τα παίρνει όλα"».

Τα παραπάνω, η προσπάθεια διατήρησης της «ΝΑΤΟικής συνοχής» και οι πλατφόρμες συνεκμετάλλευσης που στήνονται στην περιοχή, εξηγούν και την «αγωνία» της κυβέρνησης να δρομολογηθούν πάση θυσία τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια των επικίνδυνων διευθετήσεων σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό.

Ετσι, την ίδια ώρα που η Τουρκία ανακοίνωνε την αποστολή του ερευνητικού της πλοίου «Τσεσμέ» στην καρδιά του Αιγαίου, με τη σχετική παράνομη NAVTEX (7 μίλια από τη Λήμνο και τον Αγιο Ευστράτιο και 10 μίλια ανατολικά της Σκύρου, ενώ τέμνει τον 25ο μεσημβρινό) να αμφισβητεί ξανά, στην πράξη, το δικαίωμα της Ελλάδας για αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ναυτικών μιλίων γύρω από τα νησιά, και να θυμίζει τις αξιώσεις της για διχοτόμηση του πελάγους σε δύο ζώνες έρευνας και διάσωσης, η κυβέρνηση έσπευδε να μιλήσει για «αχρείαστη ενέργεια», αποσυνδέοντάς την από τις επικείμενες διερευνητικές στην Αθήνα, η πρόσκληση για τις οποίες έχει ήδη σταλεί στην Αγκυρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ