Κυριακή 20 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μια πολιτική μάχη για τα λαϊκά συμφέροντα

«

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές δεν είναι δημοψήφισμα». Το επαναλαμβάνει ο Κ. Σημίτης τελευταία με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από τις υποψηφιότητες δημάρχων και νομαρχών και τη στήριξή τους ή όχι από τα διάφορα κόμματα, και κυρίως από το πώς θα εκφραστεί πιο αποτελεσματικά η υποτιθέμενη αντιπαράθεση των δύο κομμάτων του κατεστημένου σ' αυτή τη μάχη, γεγονός, που, όπως προβάλλεται, έχει σχέση με την ικανότητα των υποψηφίων να δώσουν αυτή τη μάχη. Τίθεται, βεβαίως, και το ερώτημα τι θα σημάνει μια υποχώρηση ή ήττα του ΠΑΣΟΚ σ' αυτές τις εκλογές, ή αν μια άνοδος της ΝΔ γίνεται πρόκριμα για την ανάδειξή της στην κυβερνητική εξουσία. Φαίνεται ότι το δημοψήφισμα «πάει γάντι» στην ταχτική του ΠΑΣΟΚ σε τούτη τη χρονική στιγμή. Γιατί «πατάει» σ' αυτό που φαινομενικά κρίνεται ως αποτέλεσμα αυτών των εκλογών. Οτι δηλαδή δεν είναι τίποτε άλλο από την ανάδειξη δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων, και νομαρχών και νομαρχιακών συμβουλίων. Τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο. Επομένως, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να σχετίζεται με την κυβέρνηση, την πολιτική της και τις επόμενες εκλογές. Είναι όμως έτσι ακριβώς η πραγματικότητα; Και αν είναι έτσι, τότε γιατί ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κόπτεται για τις ευρύτερες και χωρίς ηγεμονισμούς συνεργασίες με την «Αριστερά» ενάντια υποτίθεται στη ΝΔ, που βεβαίως μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά ακόμη και για προγραμματικές συγκλίσεις ευρύτερων δυνάμεων από «τ' αριστερά» του ΠΑΣΟΚ με το το ίδιο το ΠΑΣΟΚ; Και γιατί προβάλλεται έντονα ως ταχτική τη ΝΔ η «η πρόθεσή της» για συνεργασία επίσης με την «Αριστερά»;

Ολα τα παραπάνω είναι κρίκοι μιας ενιαίας ταχτικής που δεν υπηρετούν στενά τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, ή της ΝΔ, αλλά της ίδιας της άρχουσας τάξης στη δοσμένη χρονική στιγμή. Οχι μόνο για την εκλογική μάχη για την Αυτοδιοίκηση αλλά ενταγμένη στη συνολική στρατηγική του κεφαλαίου στις συνθήκες συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά και στην επιδίωξη της άρχουσας τάξης να συμμετέχει στο μέτρο του δυνατού και με βάση τις δικές της διαστάσεις στη διεθνή αγορά, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, του Ευξείνου, της Μέσης Ανατολής. Γι' αυτό, άλλωστε, είναι δραστήρια η συμμετοχή της στην προώθηση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων ακόμη και με πολεμικά μέσα. Αυτή η τάση απαιτεί δυνάμωμα του κεφαλαίου. Που επίσης έχει άμεση σχέση και με τον ίδιο το θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Επομένως, η εκλογική αναμέτρηση είναι πολιτική αναμέτρηση, στην οποία κρίνεται η πολιτική της άρχουσας τάξης γενικά,των διαφόρων κομμάτων, η ίδια πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), συγκεκριμένα, αλλά και η προώθηση ή όχι λύσεων στα μεγάλα προβλήματα της εργατικής τάξης και των μικροαστικών στρωμάτων, της νεολαίας, των γυναικών από τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα, που έχουν σχέση με τη γενική πολιτική, αλλά και με την ίδια την Αυτοδιοίκηση. Το αποτέλεσμα, όσο και αν δε θα αποτυπώνει την πολιτική συνείδηση, τις λαϊκές διαθέσεις για μια κυβερνητική αλλαγή, πολύ περισσότερο μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική διέξοδο, εντούτοις μπορεί να τη σηματοδοτήσει και αυτό είναι στο χέρι του λαού.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως θεσμός του αστικού κράτους, αλλά άμεσα εκλεγμένος από το λαό, χρησιμοποιείται θεσμοθετημένα πλέον για την επιβολή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Οι ρυθμίσεις που προωθήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, στηρίχτηκαν δε και από το ΣΥΝ.

Ετσι, η ΤΑ γίνεται το καλύτερο εργαλείο της κεντρικής εξουσίας για την προώθηση της πολιτικής του κεφαλαίου. Πρώτ' απ' όλα η ΤΑ έρχεται σε απευθείας επαφή με τα όργανα της ΕΕ, για τη συνεπή εφαρμογή της πολιτικής της, αναλαμβάνει προγράμματα και πακέτα διαχείρισης αυτής της πολιτικής, από τα κονδύλια για τα προγράμματα ανεργίας έως προγράμματα για μεγάλα έργα, έτσι που να καλλιεργεί αυταπάτες και να ενσωματώνει στο σύστημα λαϊκές συνειδήσεις.

Επίσης, η πολιτική της ΤΑ υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου προωθείται μετά τη συνταγματική κατάργηση της ευθύνης του κράτους και της κυβέρνησης για εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την ΤΑ και αντικατάσταση των πόρων αυτών από τοπική φορολογία σε βάρος του λαού. Ετσι σήμερα προωθείται, στο όνομα δήθεν της αυτοτέλειας της ΤΑ, η ανάθεση σ' αυτήν φορολογικής εξουσίας με σκοπό τη νέα επιβάρυνση των εργαζομένων και νέες απαλλαγές στο κεφάλαιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διαχείριση από την ΤΑ του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που αποτέλεσε ένα από τα βασικά σημεία του προγράμματος σύγκλισης, που συνέταξε η ΝΔ και διατήρησε το ΠΑΣΟΚ. Μέσω των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών, το κράτος χρησιμοποιεί την ΤΑ, και επιβάλλει την ανταποδοτικότητα για την παροχή τους. Για παράδειγμα, μέσω δημοτικών επιχειρήσεων, που λειτουργούν με βάση το κέρδος, παρέχονται υπηρεσίες οικονομικής ευθύνης του κράτους σε τομείς όπως πολιτισμός, αθλητισμός, πρόνοια, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ κλπ.

Προωθείται η ιδιωτικοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων ή παρεμβάσεων που γίνονται από την ΤΑ σε συνεργασία με το μεγάλο κεφάλαιο και προς όφελός του. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση μπορεί να απαλλοτριώνει κοινόχρηστους ελεύθερους χώρους των δήμων και να τους δίνει στο κεφάλαιο, στα ονομαζόμενα ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ανατίθενται αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά έργα, αλλά και η διαχείριση προστατευομένων περιοχών, π.χ., δασικών εκτάσεων, ακτών, κλπ., στο μεγάλο κεφάλαιο μέσω της ΤΑ ή χρησιμοποιώντας τη σαν προκάλυμμα. Παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση στις παραλίες του Σαρωνικού, που διάφοροι δήμοι θέλησαν να μπουν στην υπόθεση προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, από κοινού με άλλες επιχειρήσεις.

Μέσα από την ΤΑ επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και η ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης και στον τομέα αυτόν σε όλα τα επίπεδα, όπως, π.χ., η επιδίωξη δημιουργίας πανεπιστημίων, η δημιουργία Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) έξω από τη δημόσια εκπαιδευτική διαδικασία κλπ.

Στα ίδια πλαίσια δημιουργούνται και αναπτύσσονται οι Δημοτικές Επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούνται για να περάσουν βασικές αρμοδιότητες των δήμων στους ιδιώτες (π.χ., καθαριότητα), ή για να προωθηθεί πιο εύκολα η αποδοχή της μερικής απασχόλησης, η περιορισμένη ασφάλιση, όπως, για παράδειγμα, με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ).

Ενισχύεται επίσης η αντιλαϊκή κατεύθυνση της ΤΑ με την ανάθεση σ' αυτήν κατασταλτικής δράσης μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας.

Απ' όλα τα παραπάνω ενδεικτικά παραδείγματα γίνεται φανερό ότι η δράση της ΤΑ έχει άμεση σχέση με τη γενική πολιτική, η οποία εφαρμόζεται προς όφελος της άρχουσας τάξης, είναι βασικός μοχλός προώθησής της. Για την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα αυτό πρέπει να 'ναι το πρωταρχικό κριτήριο με δεδομένη την ανάγκη ικανοποίησης των συμφερόντων τους, την επιδίωξη δημιουργίας προϋποθέσεων γι' αυτό το σκοπό, αλλά και την εξασφάλιση μοχλών πάλης στην ίδια κατεύθυνση. Το πραγματικό δίλημμα που ορθώνεται μπροστά τους είναι: Θα δημιουργήσουν ένα μεγάλο ανάχωμα στην παρεμπόδιση της προώθησης αυτής της πολιτικής; Θα αναδείξουν διοικήσεις στους δήμους και στις νομαρχίες που θα αντιστέκονται στην επιβολή αυτής της πολιτικής και στη χρησιμοποίηση της ΤΑ γι' αυτό το σκοπό; `Η θα αναδείξουν αρχές που θα διαχειρίζονται, αξιοποιώντας αυτό το θεσμό, την πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου;

Να λοιπόν που σ' αυτή την πολιτική αναμέτρηση κρίνεται και η κυβερνητική πολιτική γενικά, και η πολιτική για το θεσμό της ΤΑ, και η προώθηση λύσεων στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που προκύπτουν από την επιθετικότητα των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, επιδιώκοντας να ενισχυθούν σ' αυτές τις εκλογές, στοχεύουν στην πιο αποτελεσματική προώθηση της πολιτικής της άρχουσας τάξης. Επίσης, η ταχτική της δοκιμασίας συνεργασιών από το ΠΑΣΟΚ με τη λεγόμενη «Αριστερά», και μάλιστα με προοπτική προγραμματικών συγκλίσεων, στοχεύει στη δημιουργία αυταπατών στους απλούς ανθρώπους του μόχθου, πως μπορεί να υπάρξει διέξοδος φιλολαϊκή στα πλαίσια του συστήματος, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, έξω από την αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη. Και σ' αυτή τη στρατηγική συμβάλλει και ο ΣΥΝ. Γι' αυτό και όλη η προπαγάνδα περιστρέφεται στα ικανά πρόσωπα, ή σε συνεργασίες «τύπου Λαλιώτη», συνεργασίες αθώωσης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και των δυνάμεών του μέσα στην ΤΑ, ώστε να αποσιωπάται το ταξικό περιεχόμενο της πολιτικής που διαχειρίζεται η ΤΑ και να εγκλωβίζονται οι λαϊκές μάζες στη λογική παραίτησης από το να αναδείξουν διοικήσεις που μπορούν να κάνουν τους δήμους και τις νομαρχίες, όσο αυτό μπορεί να γίνει σε συνθήκες καπιταλισμού, μοχλούς αντίστασης, παρεμπόδισης, από κοινού με το λαϊκό κίνημα, της αντιλαϊκής πολιτικής, γεγονός που βοηθά στους αγώνες για τα δικά τους συμφέροντα.

Για το ΚΚΕ αυτή η πολιτική αναμέτρηση είναι ενταγμένη στην υπόθεση της δημιουργίας προϋποθέσεων για την από καλύτερες θέσεις ανάπτυξη της λαϊκής πάλης. Συνδέεται με την προοπτική του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου και είναι ένα από τα μέτωπα στα οποία μπορούν να συγκροτηθούν συσπειρώσεις που θα συμβάλουν σ' αυτό το σκοπό. Είναι και αυτή μια προϋπόθεση για την ήττα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και κεντροαριστερών-κεντροδεξιών λύσεων, με την ανάδειξη όσο το δυνατόν περισσότερων διοικήσεων και συμβούλων σε δήμους και νομαρχίες από τις συσπειρωμένες μαζί με τους κομμουνιστές δυνάμεις που διεκδικούν μια άλλη προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων πολιτική και στην ΤΑ. Οι αγώνες της προηγούμενης περιόδου έχουν δημιουργήσει προϋποθέσεις για τη συσπείρωση δυνάμεων που αντιτίθενται στην αντιλαϊκή πολιτική, αντιτίθενται στο ρόλο της ΤΑ ως μοχλού περάσματός της. Που μπορούν να δώσουν και αυτή την πολιτική μάχη σε όφελος του λαού. Μπορούμε δουλεύοντας με την πολιτική μας να συναντηθούμε μαζί τους σ' αυτή την αναμέτρηση κόντρα στις δυνάμεις του κατεστημένου. Μ' αυτή την ταχτική πορευόμαστε.


Στέφανος ΚΡΗΤΙΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ