Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλατιά απήχηση της υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα των μουσείων

Η προτεινόμενη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ από την κυβέρνηση έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων όλων των εργαζομένων από τα μουσεία της χώρας, αλλά και του εξωτερικού, φορέων, Ομοσπονδιών και σωματείων απ' όλους τους κλάδους των εργαζομένων. Ωστόσο, η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού συνεχίζουν να εμφανίζουν την εν λόγω επικείμενη ρύθμιση ως μια από τις εμβληματικές δράσεις τους.

Στις έντονες αντιδράσεις που έχουν εκφράσει και συνυπογράψει οι εργαζόμενοι και των πέντε μεγάλων μουσείων που περιλαμβάνονται στη ρύθμιση (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό Αθηνών, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού και Αρχαιολογικό Ηρακλείου), τις αντιδράσεις δεκάδων σωματείων του χώρου, προστίθεται επίσης μια έκκληση για την παραμονή των Μεγάλων Μουσείων στον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που συνυπογράφεται από 119 αρχαιολόγους που υπηρέτησαν στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και ένα σχετικό κείμενο συμπαράστασης του Συνδέσμου Κυπρίων Αρχαιολόγων.

«Η πλατιά απήχηση που γνωρίζει η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των μουσείων φανερώνει πως η μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ δεν είναι υπόθεση μόνο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων και της κοινωνίας συνολικά να προασπίζονται την πολιτιστική τους κληρονομιά ως δημόσιο αγαθό και πολύτιμη πηγή για τη γνώση και την κατανόηση της εξέλιξης της ανθρώπινης κοινωνίας, στην οποία όλοι πρέπει να έχουμε το δικαίωμα της ανεμπόδιστης πρόσβασης», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΥΠΠΟΑ για το θέμα.

Ακόμα καταγγέλλει πως η πολιτική του κόστους - οφέλους που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, εναποθέτει τη μοίρα των πολιτιστικών θησαυρών στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων και των χορηγών, αποσκοπεί αποκλειστικά στην αποτελεσματικότερη πρόσδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο άρμα της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Η ΔΑΣ ΥΠΠΟΑ χαιρετίζει σωματεία, Ομοσπονδίες και τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων απ' όλα τα μουσεία της χώρας, που σύσσωμοι εκφράζουν την αντίθεσή τους και καταδικάζουν μία ακόμα εγκληματική ενέργεια της κυβέρνησης και επαναλαμβάνει το αίτημά της για απόσυρση του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ