Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 6,3 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
«Γολγοθάς» για εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες

Ανάγκη άμεσης καταγραφής, αποκατάστασης των ζημιών και αντισεισμικής θωράκισης, με ευθύνη του κράτους

Από τύχη στο Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου, που έχει υποστεί πολλές ζημιές, δεν υπήρξαν τραυματισμοί

Eurokinissi

Από τύχη στο Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου, που έχει υποστεί πολλές ζημιές, δεν υπήρξαν τραυματισμοί
Δύο μέρες μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Ελασσόνα, τα προβλήματα παραμένουν για χιλιάδες κατοίκους της Θεσσαλίας. Οσο κυλά ο χρόνος φαίνεται και η μεγάλη έκταση των ζημιών σε σπίτια, σχολεία, στην οδοποιία.

Κλιμάκια της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλίας του ΚΚΕ βρέθηκαν και χτες στα χωριά που επλήγησαν αλλά και σε συνοικίες, εργασιακούς χώρους. Περιοδεία στα χωριά Δαμάσι και Μεσοχώρι έγινε από κλιμάκιο με επικεφαλής τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Θεσσαλίας, τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ, και τον Παναγιώτη Σπήλιο, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας και Γραμματέα της ΤΕ Υπαίθρου, μεταφέροντας τη στήριξη του Κόμματος στους σεισμόπληκτους και αναδεικνύοντας την ανάγκη οργάνωσής τους για να διασφαλιστούν αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέτρα αποκατάστασης των καταστροφών και οικονομικής στήριξης, αλλά και θέτοντας επί τάπητος το διαχρονικό πρόβλημα της πρόληψης και της αντισεισμικής θωράκισης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων σημείωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να φροντίσει, για να αποκατασταθούν άμεσα ό,τι ζημιές υπάρχουν στα σπίτια των κατοίκων, να ελεγχθούν τα κτίρια, να στεγαστεί ο κόσμος, να εξασφαλιστεί η ένδυση όσων έχουν ανάγκη. Ακόμα επισήμανε πως πρέπει να μπει επί τάπητος, για ακόμα μια φορά, το θέμα της πρόληψης για τα ζητήματα της αντισεισμικής θωράκισης, για να μη μετράει ο κόσμος συνεχώς τις πληγές του.

Για δεύτερη μέρα στο δρόμο εκατοντάδες άνθρωποι

Οι κόποι μιας ζωής έγιναν ερείπια

Eurokinissi

Οι κόποι μιας ζωής έγιναν ερείπια
Στο νομό Λάρισας, τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται στο Δαμάσι και το Μεσοχώρι Ελασσόνας.

«Ευτυχώς ο περισσότερος κόσμος την ώρα του σεισμού ήταν στα χωράφια , γιατί αλλιώς μπορεί να θρηνούσαμε νεκρούς. Στο χωριό πολλά σπίτια είναι δίπλα το ένα στο άλλο, το σχολείο χτίστηκε το 1938 και ουδέποτε έγινε ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, έλεγχος στατικός και εδαφολογικός, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα και αναγκαία μέτρα για την προστασία μας», τονίζει η Ευαγγελία Γκατζιούρα.

Με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, το σχολείο, το ΚΑΠΗ και 100 πετρόκτιστα σπίτια στο Δαμάσι, θα πρέπει να κατεδαφιστούν, καθώς έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Σημειώνεται ότι το χωριό έχει 500 σπίτια και τα καινούργια κτίσματα φαίνεται πως άντεξαν στον σεισμό, ωστόσο έχουν υποστεί ρωγμές. Ταυτόχρονα, ο έλεγχος των σπιτιών, προχωρά με αργούς ρυθμούς, καθώς παρά τις υποσχέσεις, στο Δαμάσι βρισκόταν μέχρι χτες το απόγευμα ένα κλιμάκιο 4 μηχανικών που έπρεπε να ελέγξει τουλάχιστον 300 σπίτια.

Συνολικά στη Θεσσαλία από τα 300 κτίρια που είχαν έως χτες ελεγχθεί τα 205 κρίθηκαν ακατάλληλα.

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των κατοίκων πέρασε δύο κρύες νύχτες σε σκηνές και σε αυτοκίνητα. Οσοι «τυχεροί» βρήκαν στέγη σε ξενοδοχεία στον νομό Τρικάλων, δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους, τονίζουν ότι αυτό δεν φτάνει.

Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ με τους Κ. Αβραμόπουλο και Γ. Λαμπρούλη στο γήπεδο του Δαμασίου, όπου έχουν καταφύγει οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι
Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ με τους Κ. Αβραμόπουλο και Γ. Λαμπρούλη στο γήπεδο του Δαμασίου, όπου έχουν καταφύγει οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι
«Σε λίγα λεπτά, είδαμε τους κόπους μιας ζωής να πάνε χαμένοι», αναφέρει ο Κώστας Μ. και συμπληρώνει: «Το συνεργείο που πέρασε έβγαλε το σπίτι μας ακατάλληλο για να μείνω εγώ, η γυναίκα και τα δύο παιδιά μας. Μας είπαν να μείνουμε προσωρινά σε ξενοδοχεία, αλλά εμείς δεν μπορούμε να φύγουμε από το χωριό. Εδώ είναι οι δουλειές μας, τα αμπέλια χρειάζονται την φυσική μας παρουσία και τα δύο παιδιά μας πάνε σχολείο. Δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα ζούμε με αυτήν την αγωνία».

Ταυτόχρονα, σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στον τομέα της υγιεινής, καθώς δεν έχουν έρθει ακόμη χημικές τουαλέτες, ενώ σε μικρές ποσότητες διατίθενται μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ.

Παρόμοια προβλήματα εντοπίζονται και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας. Χαρακτηριστικά, στο Ζάρκο Τρικάλων, δεκάδες άνθρωποι κοιμήθηκαν και χτες το βράδυ σε σκηνές, καθώς τα σπίτια τους - περισσότερα από 80 τον αριθμό - παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στατικότητας, ενώ πολλά εξ αυτών έχουν ισοπεδωθεί.

Ακόμα, σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται σε δεκάδες σχολεία της περιοχής.

Χωρίς πόσιμο νερό η πόλη της Λάρισας

Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται και στην πόλη της Λάρισας. Πέρα από τα δεκάδες κτίρια που έχουν ρωγμές και έχουν αναγκάσει εκατοντάδες Λαρισαίους να περνάνε τη νύχτα στα αμάξια και σε πάρκα, σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει με την καταλληλότητα του νερού. Ετσι, χτες το πρωί, θολό νερό αντίκρισαν όσοι άνοιξαν τις βρύσες τους, αφού η σεισμική δόνηση μόχλευσε τον υδροφόρο ορίζοντα με χώμα και άλλα στερεά στοιχεία.

Την ίδια ώρα, στο δρόμο πέρασαν τη νύχτα 50 οικότροφοι φοιτητές των εστιών, αφού δεν πάρθηκε από τον δήμο και την Περιφέρεια, αλλά ούτε και από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κανένα μέτρο για να γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι για την καταλληλότητα των κτιρίων, αλλά ούτε για το πού θα στεγαστούν το βράδυ.

Καμία ουσιαστική δέσμευση για έργα αντισεισμικής θωράκισης από την κυβέρνηση

Στην πεπατημένη όσων εξαγγέλλονται κάθε φορά μετά από αντίστοιχες καταστροφές ήταν τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν χτες από την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι δεν ανακοινώθηκε τίποτα συγκεκριμένο απέναντι στα αιτήματα του λαού της περιοχής για μέτρα και έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.

Ενδεικτικά, στα «μέτρα αποκατάστασης και ενίσχυσης» περιλαμβάνονται «η στεγαστική συνδρομή για τα κτίρια που έχουν πληγεί, κατά 80% του κόστους επισκευής ως κρατική αρωγή και κατά 20% ως άτοκο δάνειο, η επιδότηση ενοικίου / συγκατοίκησης σε όσα κτίρια κριθούν μη κατοικήσιμα, από 300 έως 500 ευρώ, 600 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτη οικογένεια ως έξοδα κάλυψης άμεσων βιοτικών αναγκών και αποζημίωση έως 6.000 σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης οικοσκευής».

Τα μέτρα αυτά είναι ανεπαρκέστατα μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής και των πραγματικών αναγκών για τα λαϊκά νοικοκυριά που πλήγηκαν, ενώ πολύ συχνά η διαδικασία δεν είναι μόνο μακροχρόνια, αλλά μεγάλο μέρος των πληγέντων δεν αποζημιώνεται καν.

Οσο για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε ως «πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» να κατασκευάσει η εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το νέο δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι, αξίζει να θυμίσουμε ότι μόνο στην πόλη της Λάρισας τα περισσότερα σχολεία συμπληρώνουν πλέον 30ετία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές τους, ενώ 57 απ' αυτά στεγάζονται σε κτίρια που χαρακτηρίζονται «γερασμένα», αφού έχουν χτιστεί χωρίς ή με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το δημοτικό σχολείο Δαμασίου ανακοινώθηκε ότι θα μεταφερθεί 10 χιλιόμετρα μακριά στο στρατόπεδο «ΣΧΟΙΝΑ» στον Τύρναβο που ήταν πριν το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ