Τετάρτη 10 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΧΥΡΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Για έβδομη μέρα στο δρόμο εκατοντάδες οικογένειες!

Eurokinissi

Εφτά μέρες στο δρόμο κλείνουν σήμερα εκατοντάδες οικογένειες που ξεσπιτώθηκαν μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις μεγέθους 6,3 την Τετάρτη και 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ την Πέμπτη στο νομό Λάρισας.

Την ώρα που τουλάχιστον 1.400 σπίτια έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα, οι σκηνές, τα τροχόσπιτα, τα δωμάτια σε ξενοδοχεία - χιλιόμετρα μακριά από τις δουλειές αυτών των ανθρώπων - αλλά και η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η συντριπτική πλειοψηφία των σεισμόπληκτων, δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας σε εκατοντάδες ανθρώπους για το πώς θα εξασφαλίσουν μια πιο σταθερή στέγη που να πληροί τις συνθήκες υγιεινής, να παρέχει θέρμανση, ύδρευση και ασφάλεια.

Οι οικίσκοι που έχουν ανακοινωθεί, δεν έχουν έρθει ακόμη στο σύνολό τους. Με δεδομένο τον μικρό αριθμό που έχει ανακοινωθεί και το ότι οι αναγκαίες εργασίες δεν γίνονται σε μια μέρα, πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται πως οι πρόχειροι καταυλισμοί που έχουν στηθεί δεν θα είναι προσωρινοί και θα συνεχίσουν να κοιμούνται μέσα στο κρύο. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια δεκάδων ανθρώπων στον «Ριζοσπάστη» πως «φοβόμαστε πως θα μας ξεχάσουν. Ηδη έχουμε να κάνουμε ένα μπάνιο 7 μέρες, φοράμε συνέχεια τα ίδια ρούχα και δεν ξέρουμε πότε θα ορθοποδήσουμε».

Αλλά και οι όποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης καθιστούν άπιαστο όνειρο μια νέα στέγη για πολλούς ανθρώπους, καθώς οι αποζημιώσεις δεν επαρκούν και, ταυτόχρονα, δεν περιλαμβάνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και ανάπτυξη ενός προγράμματος λαϊκής στέγης με ευθύνη του κράτους, ώστε να μη στέλνονται οι σεισμόπληκτοι στα νύχια τραπεζών και κατασκευαστικών εταιρειών.

Την ίδια ώρα, σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν άνθρωποι με μικρά μαγαζιά που έπαθαν ζημιές και δεν λειτουργούν, αλλά και οινοποιοί - αμπελοκαλλιεργητές που οι δεξαμενές τους μετακινήθηκαν και έπεσαν κι έτσι χάθηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής.

Επιπλέον, μία βδομάδα μετά, κυβέρνηση, κρατικός μηχανισμός δεν λένε τίποτα συγκεκριμένο απέναντι στα αιτήματα του λαού της περιοχής για γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών, για την αποζημίωση 100% των καταστροφών που προκάλεσε ο σεισμός σε σπίτια, λαϊκές περιουσίες, για μέτρα και έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, έστω για τα σχολεία.

Η στάση αυτή από την κυβέρνηση εντείνει τους φόβους τους ότι θα έχουν την τύχη που είχαν μέχρι τώρα οι κάτοικοι άλλων περιοχών που χτυπήθηκαν από σεισμούς, π.χ. σε Λέσβο, Κω, Σάμο, ακόμα και την Αττική μετά τον σεισμό στην Πάρνηθα το 1999, που ούτε αποκατάσταση των ζημιών είδαν ούτε βέβαια αποζημιώσεις και έργα αντισεισμικής θωράκισης.

Αγωνιούν οι μαθητές της περιοχής

Μέσα στα συνολικότερα προβλήματα, διάχυτη είναι η αγωνία εκατοντάδων μαθητών, όλων των βαθμίδων, που προβληματίζονται για το πού θα πάνε σχολείο, αλλά και για το πώς θα στηριχτούν μπροστά στις εξετάσεις και την προσπάθεια να παρακολουθούν απερίσκεπτοι τα μαθήματά τους.

Ενδεικτική είναι η ανοιχτή επιστολή προς την υπουργό Παιδείας από μαθητές της Γ΄ Λυκείου από το 1ο Γενικό Λύκειο Ελασσόνας, με την οποία ζητούν μοριοδότηση των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, αφού οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί έχουν προκαλέσει επιπρόσθετες δυσκολίες σε μια πολύ δύσκολη χρονιά.

Για το θέμα των μαθητών παρέμβαση έχει κάνει και ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή.

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης από εργατικά σωματεία

Σε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς Τυρνάβου - Ελασσόνας και Τρικάλων προχωρούν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Καλούν το λαό να συνεισφέρει με εμφιαλωμένα νερά, γάλα εβαπορέ, σκόνη γάλακτος για παιδιά, κονσέρβες παντός τύπου, δημητριακά, παξιμάδια, χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες, μωρομάντιλα, μάσκες, αντισηπτικά, γενικότερα είδη ατομικής υγιεινής.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση της βοήθειας γίνεται με πρωτοβουλία των Σωματείων: Οικοδόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Εργαζομένων ΟΤΑ, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Μετάλλου, Βιομηχανικού Επισιτισμού και ηλεκτροτεχνιτών ανελκυστήρων.

Η βοήθεια συγκεντρώνεται καθημερινά μέχρι και την Παρασκευή 12/3 από τις 6 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Σουρή 2). Για οποιαδήποτε πληροφορία ή άλλη συνεννόηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2310.529.907 και 6987.756.750.

Στη Νάουσα η βοήθεια συγκεντρώνεται καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου (Χρ. Λαναρά 56). Για οποιαδήποτε πληροφορία ή άλλη συνεννόηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2332.022.230.

Στην Κοζάνη η συγκέντρωση θα γίνεται καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή άλλη συνεννόηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2461.507.277.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να λυθούν τα ζητήματα της άμεσης λειτουργίας των σχολείων (2021-01-26 00:00:00.0)
Ζητά έκτακτο βοήθημα για τους πληττόμενους εργαζόμενους (2020-12-16 00:00:00.0)
Εκατοντάδες οικογένειες ζουν ξεσπιτωμένες (2020-11-04 00:00:00.0)
Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας ο έλεγχος και η αποκατάσταση των σχολείων (2019-08-29 00:00:00.0)
Μια πρώτη κίνηση αλληλεγγύης για τους πλημμυροπαθείς της Βόρειας Εύβοιας (2018-10-05 00:00:00.0)
Ούτε ένα ευρώ για την αποκατάσταση! (2006-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ