Τρίτη 23 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Κίνδυνος να μείνουν ακαλλιέργητα τα επόμενα χρόνια περίπου 1.000 στρέμματα

Εξι μήνες μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή της Θεσσαλίας, οι αγρότες της περιοχής όχι μόνο περιμένουν ακόμα να πάρουν δίκαιες και στο 100% αποζημιώσεις για να σταθούν όρθιοι, σε μια περίοδο που συνυπάρχουν η οικονομική κρίση, η πανδημία του κορονοϊού και μια σειρά από άλλα προβλήματα που οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι και με επιπλέον δυσκολίες όσον αφορά τις καλλιέργειές τους.

Οπως είχε τονιστεί και σε ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» στις 19/11/2020, ο «Ιανός» προκάλεσε εκτεταμένη διάβρωση εδαφών, πολλά χωράφια έπαθαν μεγάλη ζημιά, με αποτέλεσμα τη μείωση της γονιμότητας του εδάφους, γεγονός που θα επηρεάσει την παραγωγή τα επόμενα χρόνια.

Το πρόβλημα αυτό ξαναήρθε στην επιφάνεια αυτές τις μέρες, όταν αγρότες του δήμου Παλαμά και συγκεκριμένα στις τοπικές κοινότητες Ορφανών και Πέτρινου διαπίστωσαν πως 700 περίπου στρέμματα στα Ορφανά και 300 περίπου στο Πέτρινο κινδυνεύουν να μείνουν ακαλλιέργητα, όχι μόνο φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, λόγω της διάβρωσης του εδάφους. Οπως εξήγησαν στον «Ριζοσπάστη», την προηγούμενη βδομάδα έγιναν προσπάθειες να μπουν στα χωράφια βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές, για να συλλέξουν βαμβάκια που δεν έχουν συγκομισθεί. Αυτό δεν κατέστη εφικτό, καθώς οι μηχανές βούλιαζαν, λόγω της ιδιότυπης μορφής που έχει πάρει το έδαφος.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι βιοπαλαιστές αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση να έρθουν στην περιοχή κλιμάκια του ΕΛΓΑ και εδαφολόγοι, προκειμένου να γίνει εκτίμηση των ζημιών και ταυτόχρονα διεκδικούν μέτρα αποκατάστασης και υποδομές που θα τους προστατεύουν από τέτοια προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ