Τρίτη 23 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σταματήσει η κυβέρνηση να πετάει οικογένειες προσφύγων στον δρόμο

Την άμεση και επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων και αδειών διαμονής, να διευκολυνθούν οι πρόσφυγες να μεταβούν στη χώρα προορισμού τους και για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, σχεδιασμένα να ενταχθούν στην κοινωνία, στην εργασία και την Εκπαίδευση, με στήριξή τους από το κράτος χωρίς την ανάμειξη των ΜΚΟ, ανέδειξε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα χτες, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής της για τη διακοπή του προγράμματος «Filoxenia», ζητώντας από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να πάρει ξεκάθαρα θέση.

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, η Μ. Κομνηνάκα επεσήμανε ότι εξαιτίας της διακοπής του προγράμματος έχουν πολλαπλασιαστεί τελευταία οι εξώσεις προσφύγων και μεταναστών από ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα να πετιούνται στην κυριολεξία στον δρόμο οικογένειες προσφύγων, με «ό,τι συνέπειες μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία τους, εν μέσω πανδημίας», ενώ δεν λείπουν φαινόμενα όπως να οδηγούνται σε διαμονή σε δημοτικούς χώρους, κλειστά γήπεδα κ.λπ., σε συνθήκες συγχρωτισμού, χωρίς υποδομή για την ασφαλή τους διαβίωση.

Πρόσθεσε ότι πολλοί μεταφέρονται στους υπερπλήρεις καταυλισμούς στην ηπειρωτική χώρα, ενώ για αναγνωρισμένους πρόσφυγες δεν έχει εξασφαλιστεί η απόδοση ταξιδιωτικών εγγράφων ή αδειών διαμονής, ούτε η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα «Helios», «που υποτίθεται ότι θα αποτελούσε τη "γέφυρα" μετάβασης από το καθεστώς του αιτούντος άσυλο στο καθεστώς του αναγνωρισμένου πρόσφυγα, ομολογείται από το ίδιο το υπουργείο ότι είναι ανεπαρκές».

Το αποτέλεσμα, τόνισε η Μ. Κομνηνάκα, είναι το πρόγραμμα να καλύπτει τις ανάγκες στέγασης και επιβίωσης ενός μικρού αριθμού προσφύγων, έχοντας μια σειρά εξωφρενικών προϋποθέσεων και αξεπέραστων γραφειοκρατικών εμποδίων.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης προσπάθησε να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα, ότι όλα βαίνουν καλώς, «υπάρχουν πρόνοιες» για την προστασία των μεταναστών κ.ο.κ., στο διά ταύτα όμως απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε συγκεκριμένη απάντηση στα ερωτήματα που του έθεσε η Μ. Κομνηνάκα.

Εξάλλου, όπως σχολίασε η βουλευτής του ΚΚΕ, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για προστασία των προσφύγων και μεταναστών όσο ισχύουν «οι απαράδεκτες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Κανονισμός του Δουβλίνου, που παραμένει σε ισχύ, και το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, με τις προβλέψεις που έχει για την υποχρέωση - ουσιαστικά - της πρώτης χώρας υποδοχής να εξετάζει όλα αυτά τα αιτήματα ασύλου». Οσο «διατηρείται αυτό το απαράδεκτο καθεστώς, που εμποδίζει αυτούς τους ανθρώπους να φτάσουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, που τους εμποδίζει να καταθέσουν τα αιτήματα ασύλου εκεί όπου πραγματικά επιθυμούν». Οσο διατηρούνται και διογκώνονται «τα οξυμένα προβλήματα κατά τη διάρκεια της διαμονής τους σε καταυλισμούς, καθώς βέβαια και στα ζητήματα της φιλοξενίας και της ένταξής τους στην κοινωνία».

Ο υπουργός, στο ίδιο μοτίβο, συνεχίζοντας να προκαλεί και να δείχνει ποιες είναι οι διαθέσεις της κυβέρνησης, βάφτισε την ένταση της καταστολής και του εγκλωβισμού σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών, με τις νέες φυλακές τύπου Μόρια που κατασκευάζονται ήδη σε Σάμο, Κω και Λέρο και στη συνέχεια σε Λέσβο και Χίο, «συστηματική αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων». Παράλληλα, ζήτησε με θράσος και «στήριξη της προσπάθειας για να αντικατασταθεί το Καρά Τεπέ, στο οποίο ξέρετε ότι οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ