Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Διαρκείς και πολύμορφες φοιτητικές κινητοποιήσεις

Για να ανοίξουν οι σχολές και να μην εφαρμοστεί ο απαράδεκτος νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο ΑΠΘ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο ΑΠΘ
Σε διαρκείς κινητοποιήσεις βρίσκονται οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα παλεύοντας να ανοίξουν οι σχολές τους με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας και να μην εφαρμοστεί ο απαράδεκτος νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, που εντείνει την καταστολή και φέρνει μια σειρά από αντιδραστικές ρυθμίσεις στα ΑΕΙ.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην Αθήνα γίνεται σήμερα νέο μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο, στη 1 μ.μ., στα Προπύλαια, στο οποίο καλούν 27 φοιτητικοί σύλλογοι, η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.ά.

Στο πλαίσιο των πολύμορφων δράσεών τους οι φοιτητικοί σύλλογοι έκαναν χτες το πρωί παρέμβαση στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, στέλνοντας μήνυμα υπεράσπισης του ασύλου από την αστυνομία, ανάρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα δηλώνοντας πως ο νόμος της καταστολής δεν θα εφαρμοστεί.

Ακόμα, διά ζώσης συμβολικές διαλέξεις, αναδεικνύοντας πως είναι δυνατή η λειτουργία των σχολών με ασφάλεια, οργάνωσαν προχτές οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στο Φυσικό του ΕΚΠΑ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Επίσης, οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ διοργανώνουν αγώνα δρόμου, την Κυριακή 18 Απρίλη, στη 1 μ.μ., με σύνθημα «Φτάνουμε στο τέρμα... τον αγώνα για να γίνουμε ξανά φοιτητές!». Ο αγώνας προβλέπει τον γύρο της Πανεπιστημιούπολης (4 χλμ.), με εκκίνηση στη στάση λεωφορείου «1η Πανεπιστημιούπολης».

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη οι φοιτητικοί σύλλογοι κλιμακώνουν τη δράση τους με αποκλεισμό του ΑΠΘ, που ξεκίνησε από χτες και συνεχίζεται σήμερα, ενώ σήμερα στη 1 μ.μ. προχωρούν, μαζί με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Αγαλμα Βενιζέλου.

«Ανοίγουμε το πανεπιστήμιο στο λαό, στα εργατικά σωματεία και τη νεολαία, αποκλείοντάς το από τις δυνάμεις καταστολής και τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης», τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και προσθέτουν: «Το μήνυμα που στέλνεται είναι ηχηρό: Η καταστολή δεν θα περάσει. Στα όνειρα των φοιτητών και του λαού δεν χωράνε η βία και η καταστολή».

Επίσης, οι φοιτητικοί σύλλογοι διοργανώνουν διά ζώσης διαλέξεις και άλλα δρώμενα για το ζωντάνεμα των σχολών. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, στις 5 μ.μ., θα προβληθεί στα γρασίδια της Θεολογικής Σχολής (και στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/channel/UCFrJzkQVawgiLyI-QPCTZ-g) διαδικτυακή συναυλία με τους Σπύρο Γραμμένο, Στάθη Δρογώση, Παντελή Θαλασσινό, «Κοινούς Θνητούς», Σταμάτη Κραουνάκη, Νατάσσα Μποφίλιου, Δημήτρη Μυστακίδη, «Το Σφάλμα», «Υπεραστικούς», Μανώλη Φάμελλο, Μάρθα Φριντζήλα, Nalyssa Green, Sugahspank, Urban Pulse, ενώ συμμετέχουν επίσης και «οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ».

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε επίσης χτες το απόγευμα στην Πτολεμαΐδα, από την Επιτροπή Φοιτητών, ενώ σε συλλαλητήρια καλούν σήμερα στην Καβάλα η Κίνηση Φοιτητών Καβάλας και το Σωματείο Οικοδόμων Καβάλας στις 6 μ.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη και στην Ξάνθη, στη 1 μ.μ., ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης και ο Σύλλογος Οικότροφων, στην κεντρική πλατεία.

Στην Πάτρα, επίσης, οκτώ φοιτητικοί σύλλογοι έκαναν χτες το πρωί μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης, ενώ σήμερα οργανώνουν αποκλεισμό της πρυτανείας του Πανεπιστημίου.

Στην Τρίπολη, φοιτήτριες του Τμήματος Νοσηλευτικής πραγματοποίησαν προχτές συγκέντρωση στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο και πορεία στην πρυτανεία, ζητώντας το άνοιγμα της σχολής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και την ένταση της καταστολής (2022-05-17 00:00:00.0)
Στους δρόμους σήμερα οι φοιτητές (2021-09-30 00:00:00.0)
Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν γίνεται με περισσότερη καταστολή, αλλά με περισσότερα μέτρα προστασίας (2021-09-22 00:00:00.0)
Το σχέδιο της κυβέρνησης για διά ζώσης καταστολή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση απορρίπτεται! (2021-03-31 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις στη Βόρεια Ελλάδα (2021-03-25 00:00:00.0)
Με νέα συλλαλητήρια απαιτούν απόσυρση του νομοσχεδίου (2021-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ