Παρασκευή 25 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα

Το ΚΚΕ καταγγέλλει σαν «ένοχη σιωπή» τη στάση της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ, για το θέμα της διαρροής τοξικών ουσιών από την πυρκαγιά που σημειώθηκε στην ΑΗΣ Κοζάνης τα Χριστούγεννα

Αμεσα, δραστικά μέτρα πρέπει να παρθούν για την προστασία των εργαζομένων στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ, την υγεία των κατοίκων της περιοχής και την προστασία του περιβάλλοντος, υποστηρίζει η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, με χτεσινή της ανακοίνωση, η οποία καταγγέλλει την «ένοχη σιωπή» των υπεύθυνων της επιχείρησης για τη διαρροή τοξικών ουσιών στο περιβάλλον από την πυρκαγιά που σημειώθηκε στο Σταθμό τη νύχτα των Χριστουγέννων και την παντελή έλλειψη μέτρων για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Ανάστατοι εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής περιμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για να διαπιστωθεί το μέγεθος της επιβάρυνσης που έχει επέλθει στην περιοχή και τους ίδιους. Οι εργαζόμενοι στην εταιρία και οι πυροσβέστες που κλήθηκαν για την κατάσβεση ρίχτηκαν στη μάχη χωρίς κανείς να τους ενημερώσει για τους κινδύνους και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Τόσο αυτοί, όσο και οι κάτοικοι της περιοχής, σύμφωνα με τις ενδείξεις των πρώτων ελέγχων, έχουν εκτεθεί σε καρκινογόνες.

Σε δήλωσή του εξάλλου στο «Ρ» σχετικά με το θέμα ο Γιώργος Σπυράτος, υπομηχανικός της ΔΕΗ στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τη βραδιά της φωτιάς διέφυγαν στην ατμόσφαιρα τοξικές ρυπογόνες ουσίες που θεωρούνται επικίνδυνες στην ανθρώπινη υγεία. Κι αυτό γιατί υλικά τύπου PCB υπάρχουν στους μονωτές των ηλεκτρικών καλωδίων, που κάηκαν σε μεγάλες ποσότητες στη διάρκεια της φωτιάς, στη λίπανση των πυκνωτών, στα βερνίκια της γεννήτριας, που επίσης κάηκαν, αλλά και στα κοινά ορυκτέλαια, μεγάλες ποσότητες των οποίων κάηκαν επίσης.

Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί, τόνισε ο Γιώργος Σπυράτος, είναι η παντελής έλλειψη προστατευτικών μέτρων σ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς, που σημαίνει ότι οι πυροσβέστες και το προσωπικό της ΔΕΗ που βρέθηκαν στην περιοχή του σταθμού στη διάρκεια της φωτιάς έχουν στα σίγουρα εκτεθεί σε ρυπογόνες, τοξικές ουσίες που είχαν διαφύγει στην ατμόσφαιρα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων των διαφόρων δειγμάτων που έχουν σταλεί σε εργαστήρια στην Ιταλία θα καθορίσουν την έκταση της μόλυνσης του εδάφους κυρίως. Γεγονός όμως παραμένει ότι ένας αριθμός ατόμων εκτέθηκε σε τοξικές ουσίες που είχαν μολύνει την ατμόσφαιρα το βράδυ της φωτιάς.

Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης, δήλωσε ο Γιώργος Σπυράτος, γνώριζαν σαφώς την ύπαρξη ουσιών PCB στα μηχανήματα και το χώρο του σταθμού και συνεπώς έπρεπε να πάρουν προστατευτικά μέτρα αμέσως μόλις εκδηλώθηκε η φωτιά και όχι μετά τις 8 Γενάρη και μάλιστα σε ό,τι αφορά τις ουσίες κλοφέν να σταλούν δείγματα για εξέταση μόνο στις 18 Γενάρη, μετά από τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και των κατοίκων.

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ

«Υπεύθυνη για την κατάσταση είναι πρώτα και κύρια η κυβέρνηση και όλοι όσοι στηρίζουν την ενεργειακή της πολιτική, την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ», αναφέρει η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ και σημειώνει πως «θεωρεί ως επιβεβλημένη την άμεση αντικατάσταση όλων των μηχανών (πυκνωτών) και των εξαρτημάτων τους, που για τη λίπανσή τους χρησιμοποιείται PCB».

Σχολιάζει όμως πως όταν η αντικατάσταση αυτή για τη διάσωση του περιβάλλοντος και την προστασία της υγείας των εργαζομένων δε γίνεται από τη σημερινή ΔΕΗ ΑΕ λόγω «υψηλού κόστους», είναι δυνατόν να πιστεύουν ορισμένοι ότι ιδιωτικοποιώντας την πλήρως κάτι τέτοιο θα το κάνουν οι κεφαλαιοκράτες που θα την αναλάβουν;

Γι' αυτό καλεί το λαό να αντιπαλέψει το ξεπούλημα της επιχείρησης και τους φορείς των εργαζομένων στη ΔΕΗ να απαιτήσουν την προστασία της υγείας των εργαζομένων και την απομάκρυνση όλων των εργαζομένων από το μολυσμένο χώρο, μέχρις ότου αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μόλυνσης με τις πιο ενδεδειγμένες επιστημονικά μεθόδους και απομακρυνθεί η καρκινογόνα ουσία. Να ζητήσουν ακόμα να παρθούν όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διαφυγής τοξικών ουσιών και την αποκατάσταση του μολυσμένου εδάφους.

«Η μόνη διέξοδος για τον εργαζόμενο λαό», υπογραμμίζει η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, «είναι ο αγώνας, η ανατροπή αυτής της πολιτικής, η δημιουργία του μετώπου πάλης των εργαζομένων, που θα αντισταθεί στην ολομέτωπη επίθεση του Μαύρου Μετώπου κυβέρνησης - κεφαλαίου - συνδικαλιστικής αριστοκρατίας, που θα διεκδικήσει πολιτικές αλλαγές με προοπτική τη Λαϊκή Εξουσία. `Η θα αντισταθούμε ή θα μας σακατεύουν και θα μας σκοτώνουν στα γιαπιά και στα εργοστάσια, στο όνομα του κέρδους».

Η κυβέρνηση

Αν και ακόμα δεν έχουν υπάρξει αποτελέσματα από την επεξεργασία των δειγμάτων που έχουν σταλεί για εργαστηριακό έλεγχο, η κυβέρνηση, υπερβαίνοντας κάθε όριο πρόκλησης και ανοχής, δηλώνει διά του εκπροσώπου της Χρ. Πρωτόπαππα ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και δε συντρέχουν λόγοι ανησυχίας»! Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αντίστοιχες εγκαταστάσεις, σημείωσε πως «θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ