Πέμπτη 13 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Ψήνουν» αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην «απελευθέρωση» της Ενέργειας και τις αυξήσεις στο ρεύμα
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην «απελευθέρωση» της Ενέργειας και τις αυξήσεις στο ρεύμα
Τον δρόμο των επιλεκτικών διαρροών σε μερίδα του Τύπου επιλέγουν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και η διοίκηση της ΔΕΗ για να ανακοινώσουν τις επικείμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, την ίδια στιγμή που επίσημα ούτε επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν τις σχετικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με όσα είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, μέσα στον μήνα Μάη αναμένονται αυξήσεις στα τιμολόγια έως και 7%, ως αποτέλεσμα της μεγάλης ανόδου που καταγράφουν οι τιμές διοξειδίου του άνθρακα στα χρηματιστήρια ρύπων. Ολοι οι προμηθευτές ρεύματος που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού έχουν ενσωματώσει εδώ και καιρό τη λεγόμενη «ρήτρα ρύπων» στις συμβάσεις προμήθειας με τους πελάτες τους, ωστόσο από την πλευρά της ΔΕΗ υπήρχε η «δέσμευση» ότι οι όποιες αυξήσεις θα καταγράφονταν στις τιμές των ρύπων δεν θα «περνούσαν» στα τιμολόγια, αφού υποτίθεται ότι η εφαρμογή του «μοντέλου στόχου» και η αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα κατανάλωσης θα απέτρεπαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το αφήγημα ωστόσο που διαρρέεται αναφέρει ότι οι τιμές των ρύπων πλέον έχουν «ξεφύγει» σε σημείο που να «μην μπορεί» πλέον η επιχείρηση να τις απορροφήσει, φέρνοντας ως παράδειγμα τους ανταγωνιστές της στην αγορά, που κατέχουν περί το 35% της λιανικής και ήδη από τον περασμένο Νοέμβρη έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις στις μη σταθερές χρεώσεις. Σε ανάλογη αύξηση κινούνται και οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που καταγράφεται στην ηλεκτροπαραγωγή και των προσδοκιών των «επενδυτών» για περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης το επόμενο διάστημα.

Το προκλητικό βέβαια στην όλη υπόθεση είναι ότι την ίδια στιγμή καταγράφεται τεράστια αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην εγχώρια τελική κατανάλωση. Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, αυτήν την περίοδο σημειώνονται «ρεκόρ καθαρής Ενέργειας», με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται την περασμένη Κυριακή, οπότε οι ΑΠΕ κάλυψαν το 63% της συνολικής ζήτησης (65,9 GWh/104,1GWh). Το μεγαλύτερο ποσοστό προήλθε από τις ανεμογεννήτριες με 43%, ακολούθησαν τα φωτοβολταϊκά με 17% και το υπόλοιπο 3% προσέφεραν οι άλλες ΑΠΕ (υδροηλεκτρικά, βιoαέριο κ.ά.).

Με λίγα λόγια, ενώ και το «μοντέλο στόχος» της ΕΕ ξεκίνησε τη λειτουργία του εδώ και πάνω από 6 μήνες αλλά και οι ΑΠΕ αυξάνουν τη συμμετοχή τους στην παραγωγή ηλεκτρισμού, οι τιμές του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά όχι μόνο δεν μειώνονται ή μένουν σταθερές, αλλά συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Κάνοντας έτσι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα «φύλλο και φτερό» τις διακηρύξεις τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρισμού και η ενίσχυση των ΑΠΕ θα οδηγήσουν σε μειώσεις τιμολογίων για τα νοικοκυριά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ