Τρίτη 18 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
«Απόβαση» κατά κύματα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Βόρεια Ελλάδα

Με πρώτη έγνοια τη «ΝΑΤΟική συνοχή» δρομολογούνται οι «διευθετήσεις» με την Τουρκία, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας

Κατά κύματα καταφτάνουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί στη Βόρεια Ελλάδα, που με τη συμβολή της κυβέρνησης την έχουν μετατρέψει σε ορμητήριο, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό.

Την Παρασκευή το απόγευμα κατέφτασαν αεροπορικώς 94 στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, εκ των οποίων 53 συνέχισαν το ταξίδι τους για το Σαράγεβο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, μια από τις τοποθεσίες όπου διεξάγεται η αλυσίδα ασκήσεων του ΝΑΤΟ «Defender Europe 21», η οποία φέρνει πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπόλοιποι 41 έμειναν στην Αλεξανδρούπολη για να φροντίσουν για τη διεκπεραίωση στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που τις επόμενες μέρες φτάνει στον ακριτικό λιμένα με άλλο ένα θηριώδες πλοίο των Αμερικανών, από τα πολλά που πιάνουν Αλεξανδρούπολη τους τελευταίους μήνες. Το φορτίο θα διεκπεραιωθεί μέσω του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου του Εβρου, προς άλλες χώρες όπου διεξάγονται άλλες φάσεις της «Defender».

Παραπέρα, το Σάββατο έφτασαν με άλλη ειδική πτήση στην Αλεξανδρούπολη άλλοι 351 Αμερικανοί, οι οποίοι κατόπιν προωθήθηκαν στο Πετροχώρι της Ξάνθης, για τη συνεκπαίδευση ελληνικών και αμερικανικών τμημάτων τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητου πεζικού, «Κένταυρος 21», που γίνεται από χτες έως και τις 25/5. Τη Δευτέρα 24/5 αναμένεται να επιθεωρήσει φάσεις της συνεκπαίδευσης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ.

Εξάλλου, από 2 έως 14/5 η 335 Μοίρα της 116 Πτέρυγας Μάχης έλαβε μέρος στην άσκηση «NATO Tiger Meet 2021», η οποία διεξήχθη στην αεροπορική βάση Beja της Πορτογαλίας. H Μοίρα συμμετείχε με 4 «F-16» και ανάλογο προσωπικό, ενώ συνολικά έλαβαν μέρος στην άσκηση 40 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα από 9 χώρες, μεταξύ των οποίων Γαλλία, Ελβετία, ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία και Πολωνία.

«Αποσταθεροποιητικός παράγοντας για τη συνοχή του ΝΑΤΟ» η Τουρκία

Σημειωτέον, το Σάββατο, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μετέχοντας στο «Φόρουμ των Δελφών», έδωσε το πλαίσιο αυτής της ευρωατλαντικής στοίχισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε «πολλαπλές και πολυδιάστατες προσεγγίσεις με εταίρους και συμμάχους στην περιοχή, χώρες που μοιράζονται με μας τις ίδιες ανησυχίες και τις ίδιες απόψεις για τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Παρέπεμψε στα τριμερή σχήματα Κύπρος - Ισραήλ - Ελλάδα και Κύπρος - Αίγυπτος - Ελλάδα, στο τετραμερές Κύπρος - Ελλάδα - Γαλλία - Ιταλία αλλά και σε διμερείς σχέσεις με αραβικές χώρες λ.χ. Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία. Ξεχώρισε επίσης τις σχέσεις με Γαλλία και Ιταλία.

Αναφερόμενος και στα Ελληνοτουρκικά και δίνοντας τη ΝΑΤΟική βάση διευθετήσεων όπου εντάσσουν το θέμα, σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ, ως Στρατιωτική Συμμαχία, είναι ένας οργανισμός που δεν θα ήθελε να βλέπει εντάσεις στο εσωτερικό του, δηλαδή μεταξύ συμμάχων». Πρόσθεσε ότι τονίζει «όπου στέκομαι κι όπου βρίσκομαι σε επίπεδο ΝΑΤΟ» πως «η συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή την εποχή αποτελεί έναν αποσταθεροποιητικό παράγοντα όχι μόνο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για την εσωτερική συνοχή του ΝΑΤΟ. Επομένως, κάτι πρέπει να γίνει γι' αυτό».

Παρέπεμψε στον «μηχανισμό αποκλιμάκωσης» που στήθηκε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με «πρωτοβουλία» του γγ του, Γενς Στόλτενμπεργκ. Οπως είπε, «έχει να κάνει κυρίως με την ύπαρξη μιας γραμμής 24ωρης βάσης επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρησιακών Αρχηγείων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών». «Θα δούμε πώς θα δουλέψει στην πράξη», πρόσθεσε, όπως και ότι υπάρχουν «όρια σε αυτόν τον μηχανισμό. Το όριο είναι απλά ότι πρόκειται για ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ στρατιωτικών στελεχών των δύο χωρών και εντέλει το σύνολο των διαφορών δεν μπορεί παρά να επιληφθεί στο πολιτικο-διπλωματικό πεδίο, διότι οι διαφορές αυτές ανάγονται σε αυτό το πεδίο». Σε κάθε περίπτωση, χαιρέτισε την ύπαρξη αυτού του μηχανισμού «για να προληφθούν ακόμα περισσότερες εντάσεις που εντέλει υπονομεύουν την εσωτερική συνοχή της Συμμαχίας», όπως ξαναείπε.

Ταυτόχρονα γνωστοποίησε ότι ο επόμενος γύρος Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ως «κανάλι διαλόγου μεταξύ στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, δηλαδή σε στρατιωτικό επίπεδο», θα γίνει πιθανότατα στα τέλη Μάη. Οπως είπε, «περιλαμβάνουν μέτρα χαμηλής έντασης, αλλά ενδεχομένως κάποιας σοβαρής προστιθέμενης αξίας στην εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών». Αυτό που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα αφορά στο αν θα υπάρξει εκ του σύνεγγυς επαφή των δύο αντιπροσωπειών ή αν θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη λόγω των προβλημάτων με την Covid-19 στην Τουρκία, η οποία θα κληθεί να φιλοξενήσει τον επόμενο γύρο διεξαγωγής των ΜΟΕ.

Σημειωτέον, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είπε χτες σχετικά ότι η ελληνική κυβέρνηση «είναι πρόθυμη να συζητήσει», για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, «και είναι και στο χέρι της Τουρκίας το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον προχωρήσουν το επόμενο στάδιο θα ήταν μία διαπραγμάτευση. Και αν αυτή δεν ευοδωθεί, η προσφυγή στη Χάγη, βάσει συνυποσχετικού», πρόσθεσε.

Τέλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, μετέχει σήμερα Τρίτη στη Σύνοδο των αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session - MCCS), με θέματα την «ατζέντα NATO 2030», τον Στρατιωτικό Σχεδιασμό και την Προσαρμογή του ΝΑΤΟ, τις επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του (ανάμεσά τους και η δράση του στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό) και η κατάσταση σε Ουκρανία και Γεωργία. Αύριο, Τετάρτη, θα μετάσχει στη συνεδρίαση της αντίστοιχης επιτροπής της ΕΕ (European Union Military Committee -EUMC).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ