Τρίτη 18 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Μεθοδεύσεις και παζάρια με φόντο και το νέο αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων

Την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Μέση Ανατολή, όπως αυτοί εκφράζονται και με το νέο αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ, αξιοποιεί η τουρκική αστική τάξη, προκειμένου να δυναμώσει το παζάρι για τις διεκδικήσεις της στην περιοχή.

Ετσι, η Αγκυρα επανέφερε σενάρια για ενδεχόμενη διαπραγμάτευση ΑΟΖ με την παλαιστινιακή πλευρά (όπως είχε γίνει και το περασμένο καλοκαίρι), την ώρα που η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να εμφανιστεί ως «υπερασπιστής» των απανταχού μουσουλμάνων, αλλά και να κρατήσει ανοιχτούς «διαύλους» με Αίγυπτο και Ισραήλ.

Στο πλαίσιο αυτό, σχετικό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» (βλέπε πιο αναλυτικά γι' αυτό και για την παρέμβαση της Τουρκίας στο Παλαιστινιακό στη σελ. 12) με τίτλο «Μοντέλο Λιβύης στην Παλαιστίνη» περιλάμβανε επισημάνσεις (και) του «αρχιτέκτονα» του παράτυπου συμφώνου Τουρκίας - Λιβύης, Τζιχάτ Γιαϊτζί, που μεταξύ άλλων επικαλείται και τη σχετική «συμφωνία» που η Αγκυρα έχει υπογράψει με το ψευδοκράτος («Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» - ΤΔΒΚ) στην Κύπρο για οριοθέτηση ΑΟΖ και ισχυρίζεται ότι μια τέτοια συμφωνία «θα συμβάλει στη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης και ως εκ τούτου θα ενισχύσει την πραγματική πολιτική υποστήριξη προς την Παλαιστίνη». Μεταξύ άλλων ο Γιαϊτζί αναφέρει ότι και η «συμφωνία» με την ΤΔΒΚ «ισχύει» παρότι η ΤΔΒΚ δεν είναι μέλος του ΟΗΕ, γι' αυτό και «ομοίως, μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί με την Παλαιστίνη».

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης τουρκικών στρατευμάτων στη μεθόριο με το Ιράκ, κατηγόρησε την Ελλάδα για «προκλητικότητα» και «απειλητική ρητορική», σημειώνοντας μάλιστα: «Οι Ελληνες γείτονές μας πρέπει να εγκαταλείψουν τη γλώσσα της πρόκλησης. Οσοι αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει επεκτατικές βλέψεις πρέπει να δουν τον χάρτη μεταξύ 1821 - 2020, η Ελλάδα έχει τέτοιες βλέψεις». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην όξυνση του παζαριού με τις ΗΠΑ, σχολιάζοντας για τους «S-400» ότι «δεν είναι δυνατόν να απειλήσουμε κανέναν με οποιονδήποτε τρόπο από το σημείο στο οποίο βρίσκονται. Τους πήραμε για να αμυνθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε επίθεση, αφού ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Γαλλία, στους οποίους απευθυνθήκαμε, ανταποκρίθηκαν».

Στο μεταξύ, την κλιμάκωση του παζαριού της ΕΕ με την Τουρκία επιβεβαιώνουν και οι διαπραγματεύσεις για πιθανή ένταξη της Τουρκίας σε πρόγραμμα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), που φαίνεται μάλιστα να συναντά τη μεγάλη ικανοποίηση της Γερμανίας. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Ναμπίλα Μασραλί επιβεβαίωσε ότι «η Τουρκία έστειλε επιστολή στις Κάτω Χώρες ζητώντας τη συμμετοχή σε Πρόγραμμα Στρατιωτικής Κινητικότητας. Οι Κάτω Χώρες, ως συντονιστής του εν λόγω έργου, ανέφεραν ότι το αίτημα θα αξιολογηθεί από τα μέλη του έργου, σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες, όπως συνέβη και με προηγούμενα αιτήματα. Αυτή η εσωτερική διαδικασία συνεχίζεται». Η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» μετέδωσε ότι η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ έχει χαρακτηρίσει τα σχετικά σχέδια «μεγάλη επιτυχία». Τα προηγούμενα χρόνια η Γερμανία είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου η Γαλλία να άρει τις αντιρρήσεις της για συμμετοχή τρίτων χωρών σε προγράμματα της PESCO. Η ίδια πηγή μιλά για «διπλωματικούς κύκλους» που «εκφράζουν την προσδοκία ότι μια τουρκική συμμετοχή στην PESCO θα βελτίωνε τη συνεργασία της Αγκυρας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και θα συνέβαλλε στην εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αξιοποίηση» για νέα ώθηση στο πολύπλευρο παζάρι με την Τουρκία (2022-11-16 00:00:00.0)
Τουρκικές προκλήσεις ενόψει των ερευνών του γεωτρύπανου (2022-08-03 00:00:00.0)
Για «διαβεβαιώσεις» από «ExxonMobil» και «Qatar Energy» μιλά η Τουρκία (2021-12-15 00:00:00.0)
Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξανά διεθνείς συνθήκες (2019-05-21 00:00:00.0)
Στην Κύπρο σήμερα ο Γερμανός ΥΠΕΞ (2015-11-17 00:00:00.0)
Επιδιώκει αναβάθμιση του περιφερειακού της ρόλου (2014-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ