Τετάρτη 19 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Στον αέρα» η επαναφορά της λειτουργίας τους από το καθεστώς της «μίας νόσου»

Παρέμβαση από τη ΔΗΠΑΚ χτες σε συνάντηση της ΕΙΝΑΠ με τη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ

Ο αποχαρακτηρισμός από «μίας νόσου» (Covid) των Νοσοκομείων «Θριάσιο», «Σισμανόγλειο», «Ερυθρός Σταυρός», «Σωτηρία», «Αμαλία Φλέμινγκ», «Παμμακάριστος» και η επαναφορά τους στην προηγούμενη λειτουργία, καθώς και η λειτουργία των χειρουργείων, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ, Π. Στάθη.

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ, Ηλίας Σιώρας, έθεσε ξανά επιτακτικά τα θέματα των προσλήψεων και της απρόσκοπτης λήψης κανονικής άδειας, δεδομένου ότι «σε πολλούς συναδέλφους γιατρούς, αλλά και σε όλους τους υγειονομικούς, αθροιστικά οφείλονται άδειες 2 ετών, λόγω της γνωστής απαγόρευσης». Παράλληλα, η ΔΗΠΑΚ τόνισε την ανάγκη για εξασφάλιση περισσοτέρων κλινών σε non-Covid ΜΕΘ, είτε στα δημόσια νοσοκομεία είτε με επιτάξεις ιδιωτικών, δεδομένου ότι με την άρση μέτρων στην κυκλοφορία πανελλαδικά, και λόγω θερινής περιόδου, π.χ. είναι γνωστό ότι τα βαριά τροχαία ατυχήματα αυξάνουν κατακόρυφα.

Οι απαντήσεις της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης της ΥΠΕ ήταν στο πνεύμα των κατευθύνσεων του υπουργείου Υγείας, δηλαδή σταδιακός αποχαρακτηρισμός των νοσοκομείων Covid, αρχής γενομένης από το «Θριάσιο», κατόπιν με το «Σισμανόγλειο» και αργότερα με τον «Ερυθρό Σταυρό». Επίσης, απόδοση μερικών κοινών Covid κλινών σε non-Covid ασθενείς σε «Γεννηματά» και «Ευαγγελισμό», καθώς και μετατροπή 20 κλινών ΜΕΘ Covid σε non-Covid σε ΚΑΤ, «Σισμανόγλειο» και «Γεννηματά».

Σε ό,τι αφορά το «Ερρίκος Ντυνάν», θα σταματήσει ακόμα κι αυτή η ψευτο-«επίταξη» (με διπλάσιες αποζημιώσεις από τον ΕΟΠΥΥ για κάθε κρεβάτι) στις 31 Μάη, γιατί «όπως αναφέρθηκε έβαλε βέτο ο "κεντρικός τραπεζίτης"».

Η ΔΗΠΑΚ στάθηκε επίσης στην επικίνδυνη διακοπή λειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής κλινικής στον «Ευαγγελισμό» και στη μεταφορά ασθενών στο «Ωνάσειο», καθώς «όχι μόνο δεν εξυπηρετήθηκε εκεί μεγάλο μέρος ασθενών, αλλά δεν γίνονταν δεκτοί ανασφάλιστοι ασθενείς». Η διοίκηση της ΥΠΕ έδωσε αόριστες υποσχέσεις για την επαναλειτουργία της συγκεκριμένης κλινικής, ενώ «καμία κουβέντα προοπτικής από το υπουργείο Υγείας για επιπλέον προσλήψεις δεν δόθηκε». Να σημειωθεί ότι μόνο στο 54% των προκηρυγμένων θέσεων μόνιμων γιατρών έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των κρίσεων.

Εγινε δε σαφές ότι καμία νέα προκήρυξη μόνιμων γιατρών δεν προβλέπει η κυβέρνηση, ούτε για μονιμοποίηση των επικουρικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως σημειώθηκε, στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» η μετατροπή του σε «μίας νόσου» εξώθησε 15 (!) ειδικευόμενους πολλών ειδικοτήτων να αποχωρήσουν, καθότι σταμάτησε αιφνίδια έστω αυτή η κουτσουρεμένη εκπαίδευση.

Η θέση της ΔΗΠΑΚ διατυπώθηκε με σαφήνεια: Επάνοδος όλων των νοσοκομείων αποκλειστικά για Covid στην προηγούμενη λειτουργία τους. Επαναλειτουργία όλων των χειρουργείων. Εξασφάλιση της χαμένης κανονικής άδειας 2 ετών του προσωπικού, με προσλήψεις και σωστό προγραμματισμό. Προσλήψεις προσωπικού στα εμβολιαστικά κέντρα και σε δομές ΠΦΥ.

Θα ακολουθήσουν νέες διαδοχικές συναντήσεις με την 1η και 2η ΥΠΕ, με θέμα τα Κέντρα Υγείας και τους εμβολιασμούς.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα δημόσια νοσοκομεία και τα ΚΥ
  • Το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ερυθρό Σταυρό» προχωρά σε νέα κινητοποίηση την Παρασκευή 21 Μάη, με συγκέντρωση στις 8.30 το πρωί στην πύλη του νοσοκομείου και πορεία στην 1η ΥΠΕ, διεκδικώντας την άμεση επαναφορά του «Ερυθρού» στην πρότερη λειτουργία του και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων στο «Ασκληπιείο» Βούλας, «μετά την παραδοχή του διοικητή του νοσοκομείου μας ότι διαφημιστικό βίντεο θα προβληθεί στην Ελβετία προς αναζήτηση επενδυτικών ομίλων για ΣΔΙΤ στο νοσοκομείο μας», καλεί τους εργαζόμενους σε έκτακτη Γενική Συνέλευση αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, και σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση μετά το πέρας της συνέλευσης.
  • Το Σάββατο 22 Μάη θα πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου Μεγάρων, από σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής, για την άμεση ενίσχυση του «Θριάσιου» Νοσοκομείου και των ΚΥ της περιοχής. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους, χτες τα σωματεία πραγματοποίησαν αυτοκινητοπορεία, με αφετηρία το ΚΥ Μεγάρων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ