Τετάρτη 30 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται από τις αρχές της βδομάδας στα δυτικά των ΗΠΑ και του Καναδά. Σε βορειοδυτικές Πολιτείες όπως το Ορεγκον και η Ουάσιγκτον, ο υδράργυρος «άγγιξε» τους 46 βαθμούς, τα υψηλότερα επίπεδα από το 1940, στο πλαίσιο ενός φαινομένου που αποκαλείται «θόλος ζέστης». Η ζέστη σε συνδυασμό με τη μεγάλη ξηρασία στις δυτικές Πολιτείες ευνόησαν το ξέσπασμα πολλών πυρκαγιών το Σαββατοκύριακο. Στον δε Καναδά καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία από το 1937, με 47,9 βαθμούς Κελσίου βορειοδυτικά του Βανκούβερ.

ΡΩΜΗ.-- Κύμα καύσωνα πλήττει και τις περισσότερες περιοχές της Ιταλίας. Μέχρι το τέλος της βδομάδας η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Κάτω Ιταλία και αναμένεται να αγγίξει τους 46 βαθμούς στη Σικελία. Παράλληλα, σε μεγάλες πόλεις, όπως Ρώμη, Μιλάνο, Βενετία, Τορίνο και Φλωρεντία, η υγρασία αγγίζει το 80%, προκαλώντας άπνοια, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Οι δυνάμεις του «Απελευθερωτικού Μετώπου του Λαού του Τιγκράι» (TPLF) ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν πλήρως την πρωτεύουσα Μεκέλε της επαρχίας Τιγκράι στην Αιθιοπία, έπειτα από σχεδόν οκτώ μήνες συγκρούσεων με τον ομοσπονδιακό στρατό, ενώ η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η φαρμακευτική εταιρεία «Johnson & Johnson» θα σταματήσει την πώληση οπιοειδών στις ΗΠΑ και θα καταβάλει 230 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο διακανονισμού με την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, αποφεύγοντας δίκη για την υπόθεση της «επιδημίας οπιοειδών». Αντίστοιχες δίκες είναι σε εξέλιξη στην Καλιφόρνια και στη Δυτική Βιρτζίνια. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και οι φαρμακευτικές «AbbVie», «Teva», «Walgreens Boots». Υπολογίζεται ότι σχεδόν 500.000 άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση οπιοειδών μεταξύ 1999 - 2019.

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΠΙΣΚΕΚ.-- Η πολιτική σταθερότητα στο Κιργιστάν αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Χ. Ακάρ, που προχτές επισκέφθηκε το Μπισκέκ. Ο Ακάρ συνάντησε τον ομόλογό του, Τ. Ομουράλιεφ, στο φόντο της πρόσφατης συνάντησης που είχαν οι Πρόεδροι των δύο χωρών. Σε μια παράλληλη εξέλιξη στην Κεντρική Ασία, Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος του δεύτερου. Πρόσφατα οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για στενότερη συνεργασία και στον στρατιωτικό τομέα, ενδεχομένως και για τη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Αζερμπαϊτζάν.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Βίντεο και φωτογραφίες από το κινεζικό ρομπότ «Zhurong», που στα μέσα Μάη προσεδαφίστηκε στον Αρη, έδωσε στη δημοσιότητα το Πεκίνο. Στο υλικό που αποκτήθηκε από μια ασύρματη κάμερα την οποία τοποθέτησε το ρομπότ στο έδαφος, το εξάτροχο «Zhurong» φαίνεται να εξερευνά μια περιοχή γνωστή ως «Utopia Planitia». Η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA) αναφέρει ότι το «Zhurong» οδήγησε 236 μέτρα σε 42 «μέρες» του Αρη (διαρκούν 24 ώρες και 39 λεπτά).

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής καταδίκασε σε 15 μήνες φυλάκιση τον πρώην Πρόεδρο της χώρας, Τζ. Ζούμα, με την κατηγορία της ασέβειας προς το δικαστήριο επειδή δεν εμφανίστηκε νωρίτερα φέτος, όταν κλητεύθηκε στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά. Ο Ζούμα αρνείται οποιαδήποτε ενοχή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ