Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας»

Τις ευθύνες ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων για τις μαζικές απολύσεις στα «Πετρέλαια Καβάλας» αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θυμίζουμε πως η εργοδοσία της εταιρείας «Πετρέλαια Καβάλας» του ομίλου «Energean» δρομολογεί μαζικές απολύσεις 240 εργαζομένων μέσα από σχέδιο «εθελούσιων εξόδων» και παράλληλα προχωρά την «εργολαβοποίηση» του προσωπικού, προκειμένου να μειώσει το λειτουργικό κόστος, μειώνοντας μισθούς και ελαστικοποιώντας τις εργασιακές σχέσεις.

Οπως σημειώνεται στο κείμενο της Ερώτησης, πρόκειται για μια από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου, με εκτίμηση για τα έσοδά της το 2023 να είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ, που ξεπερνούν τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, ενώ πρόσφατα, ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία που δανειοδοτεί την εταιρεία με 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ.

«Η εξέλιξη αυτή είναι τροχιοδεικτική όσων προωθεί η κυβέρνηση με την εφαρμογή του αντιλαϊκού σχεδίου "Ελλάδα 2.0" και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, που προβλέπει νέο "σούπερ μνημόνιο" σε βάρος του ελληνικού λαού και νέα αντεργατικά εκτρώματα σε όφελος της μεγαλοεργοδοσίας σε συνέχεια αυτών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί την Επιτροπή να τοποθετηθεί «για το γεγονός ότι η ΕΕ εγκρίνει δανειοδοτήσεις επιχειρηματικών ομίλων με κολοσσιαία κέρδη, που έχουν ως προϋπόθεση επιχειρηματικούς σχεδιασμούς στο Πλαίσιο των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και στέλνουν μαζικά στην ανεργία εργαζόμενους, όπως και άλλους τους οδηγούν στην απασχόληση με όρους γαλέρας σε εργολάβους με συνολική επιδείνωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Οπως επίσης και «για το γεγονός ότι οι διακηρύξεις της ΕΕ, των κυβερνήσεων περί προστασίας του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της "Πράσινης Συμφωνίας" και του Ταμείου Ανάκαμψης, όχι μόνο αποδεικνύεται ότι είναι χωρίς αντίκρισμα, αλλά και θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη ζωή, την υγεία, τα δικαιώματα των εργαζομένων, όσο και των κάτοικων της ευρύτερης περιοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο σοβαρών συνεπειών στο περιβάλλον, δεδομένης της μη διασφάλισης της ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ