Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΞΕΝΑΓΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στον «αέρα» η πρακτική τους εκπαίδευση

«Στον αέρα» βρίσκονται οι ώρες της απαραίτητης πρακτικής εκπαίδευσης, προκειμένου να ολοκληρώσουν με ουσιαστικό και ολοκληρωμένο τρόπο τη φοίτησή τους, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι σπουδαστές και σπουδάστριες της Σχολής Ξεναγών Αθήνας. Σε ανοιχτή τους επιστολή οι τελειόφοιτοι της κρατικής μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής Σχολής, η οποία λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Τουρισμού, αναδεικνύουν το καθεστώς ομηρίας στο οποίο έχουν βρεθεί, επισημαίνουν την προσπάθεια υποβάθμισης των σπουδών τους και διεκδικούν να δοθεί άμεσα λύση.

Με βάση το πρόγραμμα σπουδών, τα περισσότερα από τα μαθήματα της Σχολής περιλαμβάνουν ώρες πρακτικής εκπαίδευσης. Οι ώρες αυτές «συνίστανται στην πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών και επισκέψεων σε μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους» και «αποτελούν το πλέον ουσιαστικό σκέλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας». Παρ' όλα αυτά, για τους δευτεροετείς σπουδαστές μέχρι στιγμής «έχει πραγματοποιηθεί λιγότερο από το 1/3 των προβλεπόμενων πρακτικών εκπαιδευτικών ωρών στην έδρα της σχολής (Αθήνα) και καμία ώρα πρακτικής εκπαίδευσης στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Η επίκληση των ...επιδημιολογικών δεδομένων από τη Διοίκηση της Σχολής, προκειμένου να παραπέμψει τις εκπαιδευτικές εκδρομές σε κάποια απροσδιόριστη μεταγενέστερη χρονική στιγμή, χαρακτηρίζεται από τους σπουδαστές ως «πρόφαση», η οποία «προσκρούει στην πραγματικότητα». Ετσι η πρακτική τους εκπαίδευση παραμένει ...στον πάγο, παρά το γεγονός ότι έχει μεσολαβήσει το άνοιγμα του τουρισμού, η επαναλειτουργία της εστίασης, η αύξηση της πληρότητας στα τουριστικά πούλμαν, η αύξηση των ξεναγουμένων σε ανοιχτούς και κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Παρά τα επανειλημμένα ερωτήματα και αιτήματά τους τόσο στη Διοίκηση της Σχολής όσο και στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, εξακολουθούν να μην έχουν «καμία ενημέρωση, κανένα χρονοδιάγραμμα και καμία διαβεβαίωση για το αν, πότε και πώς θα πραγματοποιηθεί το πρακτικό αυτό σκέλος». Αντίθετα, στην αντίληψή τους έχει υποπέσει η πρόθεση των αρμοδίων «να μειώσουν δραματικά ή ακόμη και να προβούν στην ολοσχερή εξάλειψη των πρακτικών εκπαιδευτικών ωρών». Την ανησυχία αυτή ενισχύει η ανακοίνωση της Σχολής για την πραγματοποίηση εξεταστικής για το σύνολο των μαθημάτων του έτους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που περιλαμβάνουν πρακτικές ώρες που δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Με την εξέλιξη αυτή, η Διοίκηση της Σχολής τούς ζητάει στην πράξη, όπως υπογραμμίζουν, «να συναινέσουμε στην υποβάθμιση των σπουδών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ