Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ
Απαιτούν κατώτατη εγγυημένη τιμή για το βιομηχανικό ροδάκινο

«Για άλλη μια χρονιά οι βιομήχανοι επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν εκμεταλλευόμενοι τον ιδρώτα μας. Για άλλη μια χρονιά ξεκίνησαν να παραλαμβάνουν συμπύρηνα ροδάκινα με ανοιχτές τιμές». Τα παραπάνω σημειώνουν μεταξύ άλλων σε κοινή τους ανακοίνωση οι Αγροτικοί Σύλλογοι Σκύδρας, Κρύας Βρύσης «Ομόνοια» και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Ενότητα».

Οπως τονίζουν στην ανακοίνωση, η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδας επιχειρεί να καθορίσει την τιμή του ροδάκινου με βάση την κερδοφορία των βιομηχάνων και του ανταγωνισμού που οι ίδιοι συναντούν στις διεθνείς αγορές, παραλαμβάνοντας την παραγωγή με ανοιχτή τιμή.

Από την άλλη, επισημαίνεται, οι αγρότες που παράγουν το προϊόν αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτα κόστη, που δεν καθορίζονται από τα κέρδη των βιομηχάνων αλλά από τις τιμές των γεωργικών εφοδίων, του πετρελαίου κ.λπ., όπως και του ΕΦΚΑ, ειδικά με το νέο Ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση. Κόστη που χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται, ανεξάρτητα από τις τιμές στις οποίες πωλούνται τα προϊόντα.

«Εκεί ο παραγωγός δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ανάλογα με την τιμή που θα πουλήσει το προϊόν», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Δεν έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε πετρέλαιο με ανοιχτή τιμή, ούτε λιπάσματα, ούτε τίποτα».

Προσθέτουν δε οι Σύλλογοι πως η κυβέρνηση και όσοι συμμετέχουν στις διεπαγγελματικές οργανώσεις, εκπροσωπώντας δήθεν τους παραγωγούς, «δεν μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν με τον ιδρώτα μας», ειδικά σε μια χρονιά όπως η φετινή, που η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 80% έως και 90% εξαιτίας των παγετών της άνοιξης.

Και καταλήγει: «Επιβάλλεται να οριστεί τιμή που θα καλύπτει το κόστος καλλιέργειας και θα μας αφήνει ένα εισόδημα, προκειμένου να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε να παράγουμε. Το αίτημα για κατώτατη εγγυημένη τιμή στα προϊόντα που παράγουμε είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Την τιμή του ιδρώτα μας την καθορίζουμε εμείς και μόνο εμείς, παζάρια δεν χωράνε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ