Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απολυμένοι από την IRIS εδώ και 4 χρόνια παραμένουν απλήρωτοι

Απλήρωτοι παραμένουν εργαζόμενοι που έχουν απολυθεί εδώ και χρόνια από την εταιρεία «IRIS Εκτυπώσεις», χωρίς όμως να λάβουν αποζημιώσεις, ασφαλιστικές εισφορές και δεδουλευμένα, και ενώ υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν. Την ίδια ώρα έρχονται αντιμέτωποι με τράπεζες, που έχουν ασκήσει έφεση κατά απόφασης Πρωτοδικείου η οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα των απολυμένων να πάρουν κάποια χρήματα από το ποσό πώλησης ακινήτου της εταιρείας ως εξόφληση ενός μέρους όσων τους χρωστούν.

Οι απολύσεις αυτές έγιναν το 2017, απόρροια εξελίξεων οι οποίες - όπως σημείωνε τότε σε ανακοινώσεις του το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου - ήταν μέρος «του γενικότερου σχεδίου αναδιάταξης στον χώρο του Τύπου» που βρισκόταν σε εξέλιξη. «Βιομήχανοι του κλάδου», σημείωνε, «απαξιώνουν τα εργοστάσια για να επενδύσουν τα χρήματά τους σε άλλους τομείς της οικονομίας και μπαίνουν στην αγορά νέοι επενδυτές, που ταυτόχρονα συμμετέχουν και στο εφοπλιστικό ή τραπεζικό κεφάλαιο. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με την "Ιριδα", τον ΔΟΛ ή τον "Πήγασο", όπου οι ίδιοι εργοδότες, αφού ξεζουμίσανε τους εργαζόμενους, αφού με τη δουλειά εκατοντάδων εργατών βγάλανε εκατομμύρια, αφού επιδοτήθηκαν άλλα τόσα εκατομμύρια από το κράτος και τις τράπεζες, τώρα "την κάνουν" για νέες πιο κερδοφόρες αγορές».

Σημειώνεται ότι από τότε η εργοδοσία της «Ιριδας», με την κάλυψη της κυβέρνησης, εξωθούσε τους εργαζόμενους να παραιτηθούν ή να απολυθούν, με στόχο - όπως είχε καταγγείλει το Συνδικάτο από την πρώτη στιγμή - να απαλλαγεί από όσους αντιδρούσαν στην απλήρωτη εργασία και στην εργασιακή ανασφάλεια. Οπως τόνιζε το Σωματείο, ήθελαν «να βρουν τον νομικό τρόπο να κάνουν "επανεκκίνηση του εργοστασίου", απαλλαγμένοι από κατοχυρωμένα δικαιώματα και χρέη προς τρίτους».

Το Συνδικάτο εξακολουθεί να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των απολυμένων, ώστε να πάρουν μετά από τόσα χρόνια τα δεδουλευμένα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ