Τετάρτη 28 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

«Φύλλο και φτερό» έκαναν οι βουλευτές του ΚΚΕ και χτες, δεύτερη μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, το οποίο αντιστρέφοντας την πραγματικότητα επιχειρεί να εμφανιστεί ως «αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών» - όπως αναφέρει και ο ψευδεπίγραφος τίτλος που του έχει «φορέσει» η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση θα εισπράξει ένα μεγάλο και ηχηρό «όχι» στο νομοσχέδιο από το ΚΚΕ, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, επισημαίνοντας πως το νομοσχέδιο δεν θα εφαρμοστεί γιατί ο εκπαιδευτικός κόσμος θα το αντιπαλέψει, και το ΚΚΕ δεσμεύεται να κάνει το παν γι' αυτό.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, πιάνοντας ένα προς ένα τα πιο εμβληματικά άρθρα του νομοσχεδίου, απέδειξαν ότι πρόκειται για αντιδραστικές, σκοταδιστικές ρυθμίσεις, που εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς και δημιουργούν σε όλα τα επίπεδα ένα διαχωρισμένο ταξικά σχολείο, και πρέπει «όπως είναι να πάει στα σκουπίδια» από την οργανωμένη πάλη γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών, οι οποίοι το έχουν καταδικάσει με τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις.

Ανέδειξαν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα από την «αυτονομία», την «αποκέντρωση», το «πολλαπλό βιβλίο», την «αξιολόγηση» κ.ά. έρχεται να υλοποιήσει τις στρατηγικές κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και βέβαια του ΣΕΒ για ένα σχολείο - επιχείρηση, με μαθητές και γονείς πελάτες. Για ένα σχολείο που θα χτυπάει στην «καρδιά» το δικαίωμα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών στη μόρφωση, στη γνώση των νόμων της φύσης και της κοινωνίας, στην κριτική σκέψη, για να πλασάρει τις δεξιότητες εκείνες προκειμένου να «παράγει» φτηνούς, «ευέλικτους» και πειθήνιους αυριανούς εργαζόμενους.

Η επιβεβαίωση για τα όσα προωθούνται ήρθε άλλωστε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος μιλώντας στην Ολομέλεια ανέφερε ξεκάθαρα ότι δεν αρκούν τα φορολογικά και άλλα κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών, αλλά «το ανθρώπινο δυναμικό είναι που σε συνεννόηση και διάλογο με την αγορά εργασίας», δηλαδή τους επενδυτές, καλείται «να οδηγήσει στις απαραίτητες προσαρμογές το εκπαιδευτικό σύστημα, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες» της οικονομίας, δηλαδή η ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτηριστικό για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι επικεντρώνει την κύρια κριτική του στο αν η κυβέρνηση με το νομοσχέδιό της προωθεί αποτελεσματικά «τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», αν είναι προσαρμοσμένο στην προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης» και της «4ης βιομηχανικής επανάστασης» όπως ανέφερε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, αγωνιώντας μην τυχόν και η κυβέρνηση δεν «τρέξει» βασικές επιλογές του κεφαλαίου. Αλλωστε, τόσο ο ίδιος όσο και οι βουλευτές του απέφυγαν επιμελώς να ασκήσουν κριτική στον κύριο άξονα του νομοσχεδίου για το «αυτόνομο» σχολείο, με τον εισηγητή του, Ν. Φίλη, να δηλώνει υπέρμαχος «της αυτονομίας και της αποκέντρωσης», αλλά με... «δημοκρατικό τρόπο».

Τις δικές τους αντιδραστικές προτάσεις βρήκαν ευκαιρία να παρουσιάσουν χτες και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, για την προώθηση των δεξιοτήτων και την καλύτερη προσαρμογή του σχολείου «στο σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο» που απαιτεί η καπιταλιστική κερδοφορία και ανάπτυξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ