Σάββατο 2 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ολα τα μέτωπα ανοιχτά...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως, λέει το παλιό ρητό και μάλλον ο «παραδοσιακός» Αμερικανός πρόεδρος το εφαρμόζει κατά λέξη, προκειμένου να καταστήσει σαφές σε όλη την οικουμένη, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανοίξει όλα τα μέτωπα και είναι αποφασισμένοι να «πατάξουν» οποιονδήποτε ενοχλητικό και ανυπάκουο...

«Ολες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι», δήλωσε χτες ξανά ο Τζορτζ Μπους, αναφερόμενος στον «άξονα του κακού», δηλαδή του Ιράκ, του Ιράν και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας. «Αυτές οι τρεις χώρες προειδοποιήθηκαν. Σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά τις προσπάθειές τους να αναπτύξουν όπλα μαζικής καταστροφής. Αλλά τούτου λεχθέντος, όλες οι επιλογές για να ενισχυθεί η ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους παραμένουν στο τραπέζι», δήλωσε ο Μπους, υποδεχόμενος στο Λευκό Οίκο το βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

Το ζήτημα της ανεύρευσης των επόμενων στόχων της αμερικανικής και εν μέρει «παγκόσμιας συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας», έχει ξεκινήσει από καιρό, ίσως και νωρίτερα από την αποφράδα ημέρα της 11ης Σεπτέμβρη. Ωστόσο, η ομιλία του Αμερικανού προέδρου για την Κατάσταση της Ενωσης, φωτογράφισε ολοκάθαρα τρεις χώρες, με εξαιρετικά βαρύνουσα σημασία στο χάρτη της οικουμένης.

Οι χώρες αντέδρασαν και πιο χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Ιρανού προέδρου, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ όταν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, «διψούν για αίμα». Στο μεταξύ μετά το Ιράν και το Ιράκ, την έντονη ενόχλησή της εξέφρασε και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας στις δηλώσεις Μπους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι οι δηλώσεις Μπους συνιστούν ουσιαστικά «ένα μόλις βήμα πριν από την κήρυξη πολέμου» και διαβεβαιώνει ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας «είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να αντικρούσει οποιαδήποτε επίθεση. Συνάμα, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «χωρίς να έχει στοιχεία συνέδεσε με την τρομοκρατία με εκείνες τις χώρες που αντιτίθεται στις ΗΠΑ» και κατηγορεί την κυβέρνηση Μπους για «πολιτική ανωριμότητα και ηθική λέπρα».

«Προειδοποιεί» τις ΗΠΑ

Αντιδράσεις δεν υπήρξαν μόνο εκ μέρους των «φωτογραφιζόμενων» χωρών, αλλά και από την ΕΕ, που κατέστησε σαφές ότι θα «αγνοήσει τις ΗΠΑ». Στις αντιδράσεις θα πρέπει να προστεθεί και η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, που προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν αποδείξεις πριν εξαπολύσουν οιαδήποτε απειλή και πολύ περισσότερο επίθεση.

Ο Τζορτζ Ρόμπερτσον είπε ότι υποστήριξη της Συμμαχίας στις ΗΠΑ έχει όρια επεξηγώντας ότι η συμμαχική αμοιβαία αμυντική υποστήριξη δε θα διευρυνθεί απαραιτήτως σε οποιαδήποτε αμερικανική στρατιωτική ενέργεια εναντίον των κρατών, τα οποία ο πρόεδρος Μπους υποστήριξε ότι συνιστούν «άξονα του κακού».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στη Νέα Υόρκη, ο Ρόμπερτσον επισήμανε ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει την αρχή της αμοιβαιότητας μεταξύ των συμμάχων αναφέρεται αποκλειστικά στις επιθέσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον στις 11 Σεπτέμβρη. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν παρουσιάσει κανένα στοιχείο που να συνδέει το Ιράκ, το Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα με εκείνες τις επιθέσεις», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Αν οι Αμερικανοί μπορούσαν να παρουσιάσουν πειστικές αποδείξεις ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ άλλων κρατών και των επιθέσεων, τότε πιστεύω ότι οι Σύμμαχοι θα έδειχναν σοβαρό ενδιαφέρον γι' αυτή την εξήγηση», δήλωσε ο Ρόμπερτσον, αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρόεδρος Μπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ