Σάββατο 2 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλυσιδωτές αντιδράσεις εντός και εκτός στρατεύματος

Αυξάνονται οι Ισραηλινοί έφεδροι, που αρνούνται να υπηρετήσουν στα αυτόνομα, ενώ διογκώνεται το κύμα ταραχής στις γραμμές του στρατεύματος και στην ισραηλινή πολιτική σκηνή

Με όπλο μόνο τη σφεντόνα

Associated Press

Με όπλο μόνο τη σφεντόνα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ -- ΡΑΜΑΛΑ.--

Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνει εντός Ισραήλ η διακήρυξη των εφέδρων που αρνούνται να υπηρετήσουν στα αυτόνομα εδάφη. Η αναταραχή στις γραμμές του στρατεύματος διογκώνεται μέρα με την ημέρα, όπως και ο αριθμός των στρατιωτών, που συντάσσονται με τους αρνητές, ενώ έντονες είναι οι αναταράξεις και στην πολιτική σκηνή.

«Πολιτικά κίνητρα» οσμίζεται ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, πίσω από τη δημόσια διακήρυξη των Ισραηλινών εφέδρων να υπηρετήσουν στα αυτόνομα. Ο Μοφάζ μίλησε για «εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση», τονίζοντας ότι η ηγεσία του στρατεύματος βρίσκεται σε διαρκείς συσκέψεις, προκειμένου να εξετάσουν το θέμα. Χαρακτήρισε απαράδεκτη την άρνηση εκτέλεσης νομίμων εντολών ανώτερων στρατιωτικών οργάνων και άφησε να εννοηθεί ότι είναι ιδιαίτερα πιθανό οι αρνητές να κατηγορηθούν για «παρακίνηση σε στάση εντός του στρατεύματος», και θα επιβληθούν οι ανάλογες πειθαρχικές ποινές.

Ηδη, δύο αξιωματικοί που θεωρούνται πρωταίτιοι της διακήρυξης τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ οι υπόλοιποι υπογράφοντες ανακρίνονται, ο καθένας ξεχωριστά. Ο Ολιβερ Ραφίνοβιτς, εκπρόσωπος του στρατού, υπογράμμιζε ότι δεν εκπροσωπούν την πλειοψηφία του στρατεύματος και για του λόγου του αληθές, χτες, μια άλλη διακήρυξη καταχωρήθηκε σε ισραηλινή εφημερίδα, τονίζοντας ότι το στράτευμα δε συμμερίζεται την άποψη των αρνητών. Την ίδια στιγμή, όμως, υπήρξε και νέα καταχώριση εκ μέρους των αρνητών, όπου τις πρώτες 52 υπογραφές πλαισιώνουν άλλες 50 και πολλοί εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες μέρες ο αριθμός θα αυξηθεί.

Οι ίδιοι οι αρνητές έφεδροι αποφεύγουν να μιλήσουν σε διεθνή ΜΜΕ, προκειμένου να μην κατηγορηθούν για προδοσία. Εντούτοις, έκαναν συγκλονιστικές δηλώσεις στα ισραηλινά ΜΜΕ. «Εκπαιδευτήκαμε να είμαστε αξιωματικοί με αρχές και μας μετέτρεψαν σε πολεμιστές σφαγών, αιματοκυλίσματος και εγκλημάτων πολέμου», υποστηρίζει ένας από αυτούς, ενώ ένας άλλος υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν μπορώ να συμμετάσχω, αν πρέπει να είσαι κατακτητής, δε θα είσαι "χαρωπός" κατακτητής, μπορείς να είσαι μόνο αιμοσταγής». Τηρώντας την ανωνυμία τους, οι αρνητές καταγγέλλουν, με στοιχεία, εντολές για πυρ εναντίον αόπλων άνευ λόγου, για αναίτιες καταστροφές, για εγκλήματα πολέμου.

Προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή, στο πλευρό των αρνητών τάχτηκε ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών εσωτερικών, Σιν Μπετ, ναύαρχος εν αποστρατεία Αμί Αγιαλόν. «Κατά τη γνώμη μου δεν είναι αρκετοί ακόμη οι Ισραηλινοί στρατιώτες που αρνούνται να εκτελέσουν ξεκάθαρα παράνομες διαταγές», υπογράμμισε ο Αγιαλόν, τονίζοντας ότι «ο αριθμός των αόπλων μικρών Παλαιστινίων που έχει σκοτωθεί είναι ανησυχητικός και αποδεικνύει ότι υπάρχουν παράνομες διαταγές». Προσπάθησε, πάντως, να κατεβάσει τους τόνους, εκτιμώντας ότι «δεν είναι απαραίτητα λύση η άρνηση».

Το θέμα, όμως, προκαλεί κλυδωνισμούς και στην πολιτική σκηνή. Εκτός από σειρά πολιτικών προσώπων, με σύσσωμο το ΚΚ Ισραήλ και πολλές άλλες φιλειρηνικές οργανώσεις, που έχουν υποστηρίξει την κίνηση των εφέδρων, μία πρώτη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε ενώ το ζήτημα δεν είχε ακόμη διογκωθεί, αποδεικνύει ότι το 31% των Ισραηλινών συντάσσεται με τους αρνητές. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πάντως, αρκέστηκε σε μια σχετικά ψύχραιμη δήλωση. «Η κριτική είναι πάντα σεβαστή και δεκτή, αλλά όταν στρατιώτες αρνούνται να εκτελέσουν τις εντολές μιας εκλεγμένης κυβέρνησης, τότε αρχίζει το τέλος της δημοκρατίας».

Προκλητικές δηλώσεις

Αντίθετα, λαλίστατος και εμπρηστικός εμφανίστηκε ο Αριέλ Σαρόν σχετικά με τον Γιάσερ Αραφάτ και την επικείμενη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, στις 7 Φεβρουαρίου. Μιλώντας στη «Γιεντότ Αχρονότ», ο Σαρόν δηλώνει ότι δεν έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα πίεσης που διαθέτει απέναντι στον Αραφάτ και τονίζει κατηγορηματικά ότι θα ζητήσει από τον Αμερικανό Πρόεδρο «να πάψει να ασχολείται μαζί του. Να διακόψει σχέσεις, να τον μποϊκοτάρει». Επίσης, κατηγορεί την ΕΕ ότι «επιθυμεί μια ηττοπαθή ισραηλινή ηγεσία».

Ο Σαρόν, πάντως, δε σχολίασε καθόλου την είδηση που μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο ότι συναντήθηκε, τις προηγούμενες ημέρες, στην Ιερουσαλήμ με τρεις ανώτερους Παλαιστινίους αξιωματούχους, Αχμέντ Κορέι, Μαχμούντ Αμπάς και Μοχάμεντ Ρασίντ, από τους οποίους φέρεται να ζήτησε την άμεση πάταξη της τρομοκρατίας. Σχόλιο δεν έγινε ούτε από την παλαιστινιακή πλευρά. Πάντως, μια «ιδέα» για το τι μέλλει γενέσθαι στη συνάντηση Μπους - Σαρόν, έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατηγορώντας τον Αραφάτ για «λαθρεμπόριο όπλων» και καλώντας τον να «αποδείξει ότι είναι ηγέτης».

Η δήλωση έγινε μετά από συνάντηση με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο» και συμμερίστηκε τις ανησυχίες για το Ιράκ, το Ιράν και τη Β. Κορέα. Εντούτοις, το ιορδανικό ΥΠΕΞ έσπευσε να διαψεύσει ότι ο Αμπντάλα συμφώνησε στην τακτική «εντονότερης πίεσης και περιθωριοποίησης του Αραφάτ», όπως διέρρευσε νωρίτερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στροφή ακροδεξιά(2002-11-01 00:00:00.0)
«Δεν παίρνουμε μέρος στην τρέλα»(2002-04-03 00:00:00.0)
Αρνητές στο στράτευμα και νέα μέτρα στην Ιερουσαλήμ(2002-01-30 00:00:00.0)
Ανελέητο σφυροκόπημα από τα ισραηλινά μαχητικά(2001-12-05 00:00:00.0)
Διπλωματικές πιρουέτες εν μέσω νέου αίματος(2001-11-27 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο η αντίθεση ΗΠΑ - ΕΕ...(1997-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ