Τρίτη 24 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Στο επίκεντρο η προσπάθεια να μείνουν οι ΗΠΑ «παγκόσμιος ηγέτης»

«Οι εξελίξεις σε Ινδο-Ειρηνικό θα καθορίσουν το μέλλον του κόσμου», δήλωσε η Κάμαλα Χάρις

Από τις κοινές δηλώσεις της Χάρις με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης
Από τις κοινές δηλώσεις της Χάρις με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης
«Ο λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι γιατί οι ΗΠΑ είναι παγκόσμιος ηγέτης», αλλά και «γιατί παίρνουμε πολύ σοβαρά αυτόν το ρόλο, κατανοώντας ότι έχουμε πολλά συμφέροντα και προτεραιότητες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, από τη Σιγκαπούρη, όπου βρέθηκε χτες στο πλαίσιο περιοδείας στη Νοτιοανατολική Ασία.

Σήμερα η Χάρις αναμένεται να ξεκινήσει διήμερες επαφές στο Βιετνάμ.

Αποτυπώνοντας τη σημασία που έχει η περιοχή στην αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία, η Κ. Χάρις τόνισε: «Βρίσκομαι στη Σιγκαπούρη για να επιβεβαιώσω την αφοσίωσή μας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και τις μακρόχρονες συνεργασίες μας στη Νοτιοανατολική Ασία (...) Οσο τρέχουν οι εξελίξεις και αναλογιζόμαστε πού βαδίζουμε έχοντας μπει στον 21ο αιώνα, η Νοτιοανατολική Ασία και ο Ινδο-Ειρηνικός θα καθορίσουν - σε μεγάλο βαθμό θεωρώ - το μέλλον όλου του κόσμου».

Σημειωτέον ότι η Χάρις έφτασε στην περιοχή ενώ αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης υπογράμμιζαν - στο «Reuters» και σε άλλα ΜΜΕ - ότι «η Νοτιοανατολική Ασία και ο Ινδο-Ειρηνικός ήταν προτεραιότητες για την κυβέρνηση Μπάιντεν» και «αυτό δεν έχει αλλάξει με το Αφγανιστάν». Πρόσθεταν ότι «υπάρχει διαφορά μεταξύ της διασφάλισης ανοικτών θαλάσσιων λωρίδων στην Ασία, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, και της συνεχούς εμπλοκής στον εμφύλιο πόλεμο μιας άλλης χώρας». Επίσης, άλλα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν παρατηρούσαν ότι ένα θετικό σημείο για τη Νοτιοανατολική Ασία από την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν είναι η απελευθέρωση πόρων από μια «αντιτρομοκρατική αποστολή», ώστε οι ΗΠΑ να επικεντρωθούν στην «αντιμετώπιση του Πεκίνου».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, Λι Σιεν Λουνγκ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την Χάρις, δήλωσε ότι «εμείς κατανοούμε τους λόγους για τους οποίους ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε να φύγει από το Αφγανιστάν», ενώ ξεπλένοντας την ιμπεριαλιστική επέμβαση υποστήριξε ότι αυτή «εμπόδισε τρομοκρατικές οργανώσεις να χρησιμοποιούν το Αφγανιστάν ως ασφαλή βάση για 20 χρόνια. Γι' αυτό, η Σιγκαπούρη είναι ευγνώμων». Είπε ακόμα ότι «αυτό που τώρα μετρά είναι πώς οι ΗΠΑ επανακαθορίζουν τη θέση τους σε Ασία - Ειρηνικό, πώς εμπλέκονται στην ευρύτερη περιοχή και συνεχίζουν τον αγώνα κατά την τρομοκρατία, αφού όλα αυτά θα καθορίσουν την αντίληψη των άλλων χωρών για τις παγκόσμιες προτεραιότητες των ΗΠΑ και για τις στρατηγικές τους προθέσεις».

Νέες στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Αυστραλίας - Ινδίας

Τέλος, να καταγραφεί ότι η άφιξη Χάρις στην περιοχή συνέπεσε και με νέες στρατιωτικές ασκήσεις, που ξεκινούν μεθαύριο Πέμπτη οι ΗΠΑ με Ιαπωνία, Αυστραλία και Ινδία.

Πρόκειται για τα ετήσια γυμνάσια «Malabar», που ξεκίνησαν το 1992 αλλά πλέον αποκτούν νέα σημασία, δεδομένης της προσπάθειας της Ουάσιγκτον να σταθεροποιήσει την 4μερή συνεργασία μέσα από το σχήμα QUAD, που διάφοροι εμφανίζουν ως «ασιατικό ΝΑΤΟ», στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να αναχαιτίσουν τη γεωπολιτική επιρροή της Κίνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
H Κίνα καταγγέλλει όσους υπονομεύουν την «περιφερειακή συνεργασία» (2022-05-12 00:00:00.0)
Υψηλοί τόνοι με «μοχλό» και το μποϊκοτάζ της χειμερινής Ολυμπιάδας (2021-12-09 00:00:00.0)
Εντείνουν επαφές με χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας (2021-12-08 00:00:00.0)
Ξεκινά αύριο η επίσκεψη του Νοτιοκορεάτη Προέδρου (2021-05-19 00:00:00.0)
Στην Ινδία για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας (2021-03-23 00:00:00.0)
Περιοδεία σε Ασία - Ειρηνικό με αφετηρία τη Β. Κορέα (2018-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ