Τρίτη 24 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022
Μποναμάδες στο κεφάλαιο, ο λογαριασμός στον λαό

Στα «γεμάτα» ξεκινούν οι διεργασίες αναφορικά με τη διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του Οκτώβρη, ενώ το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα ξεκινήσει να ξετυλίγει τα χαρτιά της, με φόντο και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ, στις 11 Σεπτέμβρη.

Σε κάθε περίπτωση, ο αντιλαϊκός πήχης ξεκινά από τις ισχύουσες (με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021) μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία, τις κάθε είδους επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις κ.ο.κ., ενώ ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον δημοσιονομικό χώρο που θα ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, πέρα και πάνω από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μεταξύ αυτών:

-- Οι απώλειες του κρατικού προϋπολογισμού από το μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, κατά τρεις ποσοστιαίες, τόσο για το 2021 όσο και για το 2022, φτάνουν στα 815 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

-- Το καθεστώς των υπεραποσβέσεων στο 200% και για ψηφιακές και «πράσινες» επενδύσεις εφαρμόζεται για 3 έτη, από το 2021 μέχρι το 2023, σε συνέχεια βέβαια των υπεραποσβέσεων που προβλέπονται στον λεγόμενο «αναπτυξιακό» νόμο (για έρευνα, καινοτομία κ.ά.). Η παραπέρα αύξηση του συντελεστή απόσβεσης για νέες επενδύσεις οδηγεί σε ταχύτερες και μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να «κουμπώσει» με το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς οι σχετικές ενισχύσεις - εκταμιεύσεις σε ποσοστό 30% αφορούν επιδοτήσεις των ομίλων της «πράσινης» Ενέργειας, ενώ ψηλά στη λίστα των επιδοτήσεων βρίσκονται και οι ψηφιακές επενδύσεις. Βέβαια, μαζί με τις κρατικές ενισχύσεις, τις νέες ελαφρύνσεις και απαλλαγές των ομίλων, από το 2021 θα εφαρμόζεται και η δεύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο φόρος νομικών προσώπων (κάθε είδους επιχειρήσεις) αναμένεται μόλις στα 3,2 δισ., ενώ με βάση τις ισχύουσες προβλέψεις, ο ρυθμός ανάκαμψης για το 2022 θα φτάσει σε 6,2% (από 3,6% φέτος) και οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αναμένεται να ενισχυθούν το 2022 κατά 30%.

Στον αντίποδα, από την επόμενη χρονιά ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται με βάση τις νέες διογκωμένες αντικειμενικές τιμές. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τον Σεπτέμβρη φέτος θα υπάρχει μία πρώτη εικόνα αναφορικά με τυχόν αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ενώ οι τελικές ανακοινώσεις για τους φόρους ακινήτων του 2022 αναμένονται τον Νοέμβρη και τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για την επόμενη χρονιά θα εκδοθούν τον Μάρτη του 2022.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, οι αντικειμενικές αποτελούν τη βάση υπολογισμού και για μια σειρά από άλλα χαράτσια, π.χ. για φόρους κληρονομιάς, γονικές παροχές, μεταβιβάσεις, τα τεκμήρια φορολόγησης πάνω στην πρώτη κατοικία κ.ά.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισφορά αλληλεγγύης αναστέλλεται και για το 2022 για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες.

Να σημειωθεί ότι εισφορά αλληλεγγύης καταβάλλεται για εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο, ενώ βέβαια η ρύθμιση είναι δώρο άδωρο για χαμηλότερα εισοδήματα.

Νέος μποναμάς στους τραπεζικούς ομίλους

Θέμα χρόνου είναι η κατάθεση στη Βουλή της νέας νομοθετικής ρύθμισης για τον λεγόμενο αναβαλλόμενο φόρο των εγχώριων τραπεζικών ομίλων. Ο «αναβαλλόμενος φόρος» συνιστά το ήδη κατοχυρωμένο δικαίωμα των τραπεζών στην πλήρη φοροασυλία (μηδενικές καταβολές φόρου) μέχρις ότου αναπληρώσουν τη χασούρα τους από το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων το 2012.

Με τη νέα «βελτιωμένη» ρύθμιση δίνεται στις τράπεζες η δυνατότητα μεταφοράς τυχόν μη συμψηφισθέντων ποσών χρεωστικής διαφοράς, λόγω μη επάρκειας φορολογικών κερδών στο επόμενο έτος, στο οποίο θα υπάρχει επάρκεια κερδών.

Με βάση τα παραπάνω, θα μπορούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω δραστική μείωση της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια, χωρίς το φόβο για τυχόν λογιστικές ζημιές που θα τις εξανάγκαζαν σε νέες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων με τη συμμετοχή του Δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ