Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δεν καλύπτουν τις ανάγκες τα μέτρα της κυβέρνησης

Η πρόσφατη πυρκαγιά στην Ηλεία προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε δάση, περιουσίες και καλλιέργειες

Eurokinissi

Η πρόσφατη πυρκαγιά στην Ηλεία προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε δάση, περιουσίες και καλλιέργειες
Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η Τομεακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, καταγγέλλοντας ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν καλύπτουν τις ανάγκες των πυρόπληκτων και σε αυτή την περιοχή.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε από τον Χρήστο Γιάνναρο, Γραμματέα της ΤΕ, και τα μέλη της ΤΕ Στέλλα Αναστασίου, Νίκο Γκότση και Αγγελο Κολόσακα. Στην παρέμβασή τους σημείωσαν:

«Αυτές τις μέρες έχουμε τη θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης 14 χρόνων από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία. Δυστυχώς, για ακόμα μια χρονιά βλέπουμε ότι τα μεγάλα λόγια που ειπώθηκαν μετά το 2007 ήταν ψεύτικα. Για ακόμα μια χρονιά μπορεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να ζητάει όσες συγγνώμες θέλει, να επικαλείται λάθη και παραλείψεις, να υπόσχεται ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν!!! Ομως, εδώ δεν μιλάμε για άλλο ένα καλοκαίρι με μεγάλες πολυήμερες φωτιές. Μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή, καταστροφή λαϊκών περιουσιών και στο νομό μας και πανελλαδικά. Πάνω από 1.200.000 στρέμματα πανελλαδικά και 126.000 στο νομό μας έχουν γίνει στάχτη μαζί με σπίτια και καλλιέργειες.

Κι αυτή η τεράστια καταστροφή δεν οφείλεται σε κάποια επιμέρους λάθη και παραλείψεις, άλλωστε οι υπουργοί της κυβέρνησης, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι δήθεν "έχει γίνει μια εξαιρετικά πρότυπη δουλειά, μια πραγματική τομή φέτος, όχι μόνο όσον αφορά τα μέσα και τους εξοπλισμούς, αλλά και το προσωπικό".

Ως ΤΕ Ηλείας επισκεφτήκαμε όλες τις Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής στο νομό μας μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Εκεί διαπιστώσαμε τις τεράστιες ελλείψεις, τις όποιες τις επισημάναμε και στον διοικητή της πυροσβεστικής στο Νομό. Δυστυχώς δεν φτάνουν τα μέτρα για την καταστολή των πυρκαγιών. Και αυτά αποδείχτηκαν πολύ πίσω από τις ανάγκες. Ομως το κύριο πρόβλημα βρίσκεται στην απουσία μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών και σ' αυτό το πλαίσιο λείπει ένα σύγχρονο συνολικό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη, εξειδικευμένο και για κάθε δασικό σύμπλεγμα. Τέτοιο ολοκληρωμένο επιστημονικό σχέδιο δεν είχε ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε και καμιά προηγούμενη κυβέρνηση. Ο,τι και να μας πούνε τώρα ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, όσο ήταν στην κυβέρνηση την ίδια πολιτική εφάρμοζαν. Καθόλου πρόληψη και το βάρος στην καταστολή.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα μέτρα που θα παρθούν δεν καλύπτουν τις ανάγκες των πυρόπληκτων. Είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες και δεν εξασφαλίζουν την επιβίωση των πληγέντων. Την ίδια στιγμή κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμοι μιλάνε για ανασυγκρότηση μέσω επιτροπών και μεγαλοεπιχειρήσεων, ανοίγοντας την όρεξη στους μεγαλοεπιχειρηματίες για νέα κέρδη μέσα από την καταστροφή των λαϊκών στρωμάτων. Για άλλη μια φορά, σκοπός τους είναι το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς με ριζική αλλαγή στη χρήση γης και στο περιβάλλον.

Χρειάζεται τώρα να προχωρήσουν συνολικά οι αποζημιώσεις στο σύνολο της ζημιάς και σε βάθος χρόνου μέχρι την πλήρη αποκατάσταση. Χρειάζεται τώρα να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα κύρια στις πυρόπληκτες περιοχές αλλά και στον υπόλοιπο νομό.

Ο λαός μας έχει πείρα και γνωρίζει πολύ καλά ότι αν σήμερα δεν διεκδικήσει οργανωμένα, η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη το επόμενο διάστημα. Χωρίς οργάνωση του απλού κόσμου δεν θα σώζονταν τα χωριά μας, χωρίς οργάνωση και διεκδίκηση αυτών που έχουμε ανάγκη δεν θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας, ξαναφτιάχνοντας το βιος μας».

Την Ηλεία θα επισκεφτεί την Δευτέρα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που θα έχει συναντήσεις με τις αρχές και φορείς και επιτροπές πυρόπληκτων της περιοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τελική ευθεία για τη συναυλία αλληλεγγύης το Σάββατο(2021-10-28 00:00:00.0)
Σήμερα νέα παράσταση στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας(2021-09-16 00:00:00.0)
Επιτροπή Αγώνα συγκρότησαν οι πυρόπληκτοι της Ηλείας(2021-08-25 00:00:00.0)
Ζητούν ξανά πίσω το τριχίλιαρο από τους πυρόπληκτους(2010-02-24 00:00:00.0)
Παλεύουν για πραγματική αποκατάσταση(2008-10-30 00:00:00.0)
Φράουλες, αίμα και στάχτες...(2008-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ