Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Προδιαγράφει την ένταση της καταστολής και των απελάσεων

Ψηφίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής το νομοσχέδιο των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση σηματοδοτεί την παραπέρα ένταση της καταστολής σε βάρος των κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την άγρια καπιταλιστική εκμετάλλευση από τη μία και από την άλλη παρέχει νέες διευκολύνσεις για τους μεγαλοεπενδυτές και τους «ψηφιακούς νομάδες» με το μηνιαίο εισόδημα των 3.500 ευρώ.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο με τα άρθρα από 1 έως 22, εντείνεται η σύγχυση ανάμεσα στις διαδικασίες επιστροφής και απέλασης, επιχειρώντας έτσι η κυβέρνηση να αποκρύψει την άθλια πρακτική των βίαιων επαναπροωθήσεων και την καταστολή στα σύνορα.

Στο άρθρο 28 προβλέπεται η δημιουργία και λειτουργία ειδικών εγκαταστάσεων κράτησης μέσα στις κλειστές ελεγχόμενες δομές και αποτελεί, όπως ανέφερε η Μ. Κομνηνάκα, «ομολογία της πολιτικής του εγκλωβισμού».

Στο άρθρο 40 προβλέπει την ποινικοποίηση της θαλάσσιας διάσωσης. Οπως έκανε σαφές η Μ. Κομνηνάκα, το ΚΚΕ ζητάει την απεμπλοκή των κάθε είδους ΜΚΟ και των ιδιωτών από τα ζητήματα που αφορούν την προστασία προσφύγων και μεταναστών. Αυτά ανήκουν και πρέπει να ανήκουν αποκλειστικά στην ευθύνη του κράτους. «Είναι άλλο, όμως, αυτό και άλλο η ποινικοποίηση και η επιβολή προστίμων σε τόσο ευαίσθητα ζητήματα, όπως προβλέπονται στο άρθρο αυτό, δηλαδή στην προστασία και στη διάσωση της ανθρώπινης ζωής».

Η άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους θα εκδίδεται πλέον μία φορά. Η Μ. Κομνηνάκα ζήτησε από την κυβέρνηση να πει «τι θα γίνει με ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα για 10ετίες και των οποίων η σχετική άδεια έχει λήξει ή θα λήξει; Θα τους αφήσετε στο έλεος ενός καθεστώτος παρανομίας χωρίς χαρτιά, ευάλωτους στην πιο στυγνή εκμετάλλευση;».

Καταργείται η δυνατότητα των αρμόδιων επιτροπών προσφυγών να χορηγούν βεβαίωση μη απομάκρυνσης για ανθρωπιστικούς λόγους και ανατίθεται πλέον στην αστυνομία. «Η σχετική ρύθμιση σηματοδοτεί απόλυτα και την ενίσχυση του κατασταλτικού χαρακτήρα της πολιτικής σας», σχολίασε, καθώς επιδιώκεται το ξεσκαρτάρισμα με fast track διαδικασίες.

Προβλέπεται η σύντμηση κάθε είδους σχετικών προθεσμιών, όπως η μείωση της δυνατότητας παράτασης του χρόνου για την οικειοθελή αναχώρηση στις 120 μέρες, από έναν χρόνο που ήταν σήμερα, με οδυνηρές επιπτώσεις ιδίως για οικογένειες με παιδιά που φοιτούν στο σχολείο και δεν τους δίνεται η δυνατότητα ούτε καν της ολοκλήρωσης του σχολικού έτους.

Καθιερώνεται «σιωπηρή απόρριψη» της αίτησης για παράταση της προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης, που σημαίνει ότι απαλλάσσονται ουσιαστικά οι αρμόδιες αρχές να απαντούν στη σχετική αίτηση, όπως και από το καθήκον ακόμα και να εξετάζουν.

Η Μ. Κομνηνάκα χαρακτήρισε απάνθρωπες τις διατάξεις του νομοσχεδίου και υπενθύμισε ότι ακόμα αστικοί θεσμοί όπως ο Συνήγορος του Πολίτη έχει εκφραστεί αρνητικά ή έχει επιφυλάξεις για τις διατάξεις του. Τόνισε ότι «η Ελλάδα παραμένει πιστή στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που πηγάζουν από το Δουβλίνο Ι και ΙΙ σε ρόλο χωροφύλακα, εγκλωβίζοντας χιλιάδες ξεριζωμένους στη χώρα και στις νέες υπερδομές - φυλακές στα νησιά». Και πως με το σημερινό νομοσχέδιο επιβεβαιώνει «τον υποκριτικό και βάρβαρο χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησής σας, αλλά και της ΕΕ στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Πολιτική βέβαια που στήριξαν και ακολούθησαν και όλες οι άλλες κυβερνήσεις».

Το ΚΚΕ ψήφισε τη διάταξη για την ασφάλιση των ανηλίκων μεταναστών, αλλά αυτό δεν αλλάζει τον συνολικό αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου.

Στόχος είναι να αυξηθούν οι απελάσεις

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ν. Μηταράκης, ανέφερε ότι η «ενίσχυση των απελάσεων» είναι ο στόχος της κυβέρνησης, «στόχο που υπηρετεί το σημερινό νομοσχέδιο». Από εκεί και πέρα, συνεχίζοντας να επιβεβαιώνει την πολιτική καταστολής της κυβέρνησης, επανέλαβε ότι όλες οι δομές που βρίσκονται στη χώρα θα γίνουν κλειστές, ότι «η δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων δομών με την πρώτη στη Σάμο εγκαινιάζεται στις 18 του μηνός», ενώ επιδόθηκε σε νέες θριαμβολογίες για τη μείωση των προσφυγικών ροών, που την παρουσιάζει ως αποτέλεσμα της πολιτικής της, ενώ όπως αναφέρθηκε από την εισηγήτρια Μ. Κομνηνάκα, οι πραγματικοί λόγοι είναι η πανδημία, η ένταση της καταστολής στα σύνορα και άλλα.

Ενώ όπως σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, οι διεθνείς εξελίξεις, οι ανταγωνισμοί και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν - γι' αυτό και δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που έφερε η κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό - οι νέες επεμβάσεις είναι παραπάνω από βέβαιο ότι σύντομα θα φέρουν αύξηση των προσφυγικών ροών, αφού οι πόλεμοι είναι αυτοί που ξεριζώνουν χιλιάδες ανθρώπους από τις πατρίδες τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο, ωστόσο ο εισηγητής του Γ. Ψυχογιός επιδίωξε να εξωραΐσει την εγκληματική πολιτική της ΕΕ για το Μεταναστευτικό και τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που γεννούν την προσφυγιά, ενώ στη βάση της πρότασης των ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ για κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ροών από το Αφγανιστάν, πρότεινε στην κυβέρνηση να ζητήσει «μια έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ και του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι επανεγκαταστάσεις με ασφαλείς διόδους». Κατά ψήφισαν και τα άλλα αστικά κόμματα, καταθέτοντας το καθένα τις δικές του αντιδραστικές προτάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ