Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Συνέρχεται στην Αθήνα για αποφάσεις - φωτιά στην κόντρα με άλλα κέντρα

Την Παρασκευή ξεκίνησε η συνεδρίαση, το Σάββατο το κυρίως «μενού»

Ξεκίνησε την Παρασκευή στην Αθήνα το συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) του ΝΑΤΟ - της ανώτατης στρατιωτικής αρχής της λυκοσυμμαχίας - με «οικοδεσπότη» τον Ελληνα αρχηγό του ΓΕΕΘΑ. Στο πλαίσιο του συνεδρίου κατέφτασε στην Ελλάδα σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ.

Στο «μενού» του συνεδρίου, που πραγματοποιείται στη «σκιά» των πρόσφατων ανακοινώσεων για τη στρατιωτική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας - Αυστραλίας απέναντι στην Κίνα, βρίσκονται τόσο οι εν εξελίξει πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ όσο και η εξειδίκευση των νέων «στρατηγικής σημασίας» αποφάσεων που πήρε το ΝΑΤΟ στις πρόσφατες Συνόδους του.

Συγκεκριμένα, «η υλοποίηση των δύο νέων θεσμικών προσεγγίσεων με τίτλους "Αποτροπή και Αμυνα της Ευρω-Ατλαντικής Περιοχής" και "Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ", και η πρωτοβουλία "ΝΑΤΟ 2030"», δηλαδή το σύνολο της επιθετικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία. Πρόκειται για σχέδια - όλεθρο για τους λαούς, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με Κίνα και Ρωσία.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι προσπάθειες για ενίσχυση των στρατιωτικών υποδομών και δυνατοτήτων της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, τα σχέδια για το «πρώτο πυρηνικό πλήγμα» και για την ενίσχυση σε όλα τα πεδία όπου απλώνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί (τεχνολογικά, οικονομικά κ.ο.κ.), οι αποφάσεις για την προσαρμογή και των πολιτικών υποδομών στους πολεμικούς σκοπούς, οι συνεχιζόμενες «πρόβες πολέμου» και οι ιμπεριαλιστικές αποστολές, αλλά και τα σχέδια που στρέφονται ενάντια στον «εχθρό - λαό» στο εσωτερικό των χωρών.

Παράλληλα, η συζήτηση αφορά και την προώθηση συμμαχιών που στήνονται «προς Ανατολάς», ενώ, με φόντο και τα «αποκλίνοντα» συμφέροντα στο εσωτερικό της συμμαχίας, ξεχωριστή σημασία έχουν οι προσπάθειες διατήρησης της ΝΑΤΟικής «συνοχής» για την υλοποίηση των επικίνδυνων αποφάσεων.

Διόλου τυχαία, την Παρασκευή το πρωί, στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης να βάλει πλάτη σε σχήματα που στήνουν οι ΗΠΑ για την περικύκλωση της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, συναντήθηκε με τους πρέσβεις κρατών - μελών της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που εδρεύουν στην Αθήνα, και συγκεκριμένα με τους πρέσβεις Βιετνάμ, Ινδονησίας, Ταϊλάνδης και Φιλιππίνων. «Στο επίκεντρο βρέθηκε η κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», αναφέρθηκε κατόπιν από το ΥΠΕΞ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της ΣΕ του ΝΑΤΟ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκαν τη Σούδα, όπου ο στρατηγός Φλώρος αναπτύσσοντας τη χρησιμότητά της, όπως και ολόκληρης της χώρας, για τη λυκοσυμμαχία, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η στρατηγική σημασία της Κρήτης είναι πολύ σημαντική για ολόκληρο το θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου», καθώς «διευκολύνει στο έπακρο όλες τις δραστηριότητες που διεξάγουμε με όλους τους συμμάχους και εταίρους μας διεθνώς. Δραστηριότητες που επικυρώνουν τον εκτεταμένο ρόλο της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεών της, έναν αξιόπιστο πάροχο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ