Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ»
Αποστολές στο «στόμα του λύκου» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Υπό το βλέμμα Αμερικανών αξιωματούχων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην αεροπορική βάση Τανάγρας η τελετή αναχώρησης της «Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας», καθώς η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας τεράστιες ευθύνες, στέλνει τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε άλλη μια ιμπεριαλιστική αποστολή, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα.

Συγκεκριμένα, ελληνικοί «Patriot» και προσωπικό πάνε να συμπληρώσουν την αντιαεροπορική - αντιπυραυλική ομπρέλα της Σαουδικής Αραβίας όπως στρέφεται κυρίως ενάντια στο Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με την Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς «Patriot», η οποία θα συμμετάσχει στην αποστολή της «διεθνούς πρωτοβουλίας» «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept» στη Σαουδική Αραβία («Πολυεθνική Πρωτοβουλία Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Αμυνας»), μεταβαίνει εκεί - σε περιοχή κοντά στο Ριάντ - κλιμάκιο άνω των 80 στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία θα εγκαταστήσουν και θα χειρίζονται τους πυραύλους σε συνεργασία με τις σαουδαραβικές Ενοπλες Δυνάμεις. Η IAMD δεν είναι τίποτα άλλο από την πυραυλική «ασπίδα» του ΝΑΤΟ.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η τελετή αναχώρησης έγινε υπό τα βλέμματα του επιτετραμμένου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντ. Μπέργκερ (εκπροσώπου του πρέσβη Τζ. Πάιατ), και του αεροπορικού ακολούθου Αμυνας των ΗΠΑ στην Αθήνα, σμηνάρχου Κρίστοφερ Μπάρμπερ.

Με πρόδηλη ικανοποίηση άκουσαν την ομιλία του υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος έσπευσε να τονίσει πως η κυβέρνηση κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο για (...) να αναδειχθεί ο ρόλος της Ελλάδας ως (...) παρόχου ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας» για τα ευρωατλαντικά σχέδια.

Θύμισε ότι τον περασμένο Απρίλη υπεγράφη στο Ριάντ η συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων αναφορικά με το καθεστώς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας. Βάσει αυτής, η δύναμη που στέλνεται εκεί θα «ενισχύσει την προστασία κρίσιμων υποδομών Ενέργειας, οι οποίες είναι κομβικής σημασίας για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια» και θα συνεισφέρει «στην εκπλήρωση των συμμαχικών μας υποχρεώσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ