Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τις λαϊκές αγορές

Τους σχεδιασμούς που ανατρέπουν τον χαρακτήρα του θεσμού των λαϊκών αγορών, δίνοντας «αέρα στα πανιά» της επιχειρηματικής δράσης, που θα έχει ως αποτέλεσμα να πετιούνται στην ανεργία χιλιάδες επαγγελματίες και παραγωγοί και προκαλώντας αρνητικές συνέπειες στη δυνατότητα της λαϊκής οικογένειας να προμηθεύεται φρέσκα προϊόντα σε προσιτές τιμές, φαίνεται να επιταχύνει η κυβέρνηση. Χτες, ο υπουργός Ανάπτυξης ανήγγειλε, μέσω ραδιοφωνικού σταθμού, την κατάθεση του νομοσχεδίου - εκτρώματος τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί τη Συνομοσπονδία και τα σωματεία να προκηρύξουν πανελλαδική απεργία τη μέρα κατάθεσης στη Βουλή.

Οπως είναι γνωστό, με βάση τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου που κατατέθηκαν στη διαβούλευση:

Οι άδειες διατηρούνται για 5 χρόνια για τους επαγγελματίες και μέχρι τη λήξη της ημερομηνίας ανανέωσης (όχι παραπάνω από 6 μήνες) για τους παραγωγούς. Σε όλο αυτό, όμως, το διάστημα ο πωλητής πρέπει να διατηρεί επικαιροποιημένα όλα τα δικαιολογητικά του (φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα, εξόφληση του φορέα διαχείρισης και άλλα). Σε περίπτωση πιθανού ελέγχου, η ποινή δεν είναι μόνο το πρόστιμο αλλά και η ανάκληση της ίδιας της άδειας.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στις προκηρύξεις μεταξύ των πωλητών τη θέση τελικά παίρνει ο παραγωγός με το μεγαλύτερο εκκαθαριστικό σημείωμα, και ο επαγγελματίας με τη μεγαλύτερη οικονομική προσφορά.

Δίνει τη δυνατότητα στους φορείς διαχείρισης (δήμους και Περιφέρειες) να τροποποιούν τις μέρες και τις ώρες λειτουργίας των λαϊκών αγορών, κάνοντας τη ζωή των πωλητών λάστιχο.

Γίνεται ακόμα πιο αυστηρό και αντιδραστικό το πλαίσιο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, αυξάνονται κατά πολύ οι περιπτώσεις όπου ένας πωλητής θα χάνει τη θέση του στη λαϊκή όπως π.χ. η μη καταβολή από τον επαγγελματία του ημερήσιου τέλους για πάνω από 2 μήνες, η μη πώληση ποσότητας προϊόντων άνω του 70% επί της δηλωθείσας ποσότητας στον ΟΣΔΕ/ΕΛΓΑ, η βεβαίωση παράβασης κατά τη διάρκεια ελέγχου με έκδοση ταμειακής απόδειξης για 3 φορές, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν σε ισχύ τα δικαιολογητικά.

Ο νόμος εξουσιοδοτεί τον υπουργό Ανάπτυξης να τροποποιεί με μια απλή Υπουργική Απόφαση σχεδόν το σύνολο του κατατεθέντος νομοσχεδίου, από το τι είδη θα πωλούνται, με ποιους όρους, μέχρι και τον τρόπο που θα δραστηριοποιούνται, και ποιοι, στη λαϊκή αγορά.

Η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών, που έχει πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, διεκδικεί:

Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα και να παραμείνει η ευθύνη για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στις Περιφέρειες και τους δήμους. Να σταματήσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με κέρδη και ζημιές, να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται, με κανόνες και στελεχωμένες δομές. Γι' αυτό και επιβάλλεται να ενισχύονται και από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνο από την εισφορά των επαγγελματιών που πρέπει να μειωθεί.

Επίσης, διατυπώνει τις διεκδικήσεις για την ανακούφιση των βιοπαλαιστών αγροτών, όπως για μείωση του κόστους παραγωγής, της τιμής του αγροτικού ρεύματος, για κατώτατες εγγυημένες τιμές, αποζημιώσεις στο 100%, διαγραφή τμήματος χρεών, αφορολόγητο 12.000 ευρώ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ