Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα

Με αφορμή την «ημέρα σχολικού αθλητισμού»

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού σήμερα Παρασκευή 24/9, καθώς και της 8ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, το υπουργείο Παιδείας με σχετικό έγγραφό του κάλεσε τα σχολεία της χώρας «στην οργάνωση και υλοποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων με κοινό σύνθημα για το έτος 2021: "Το Σχολείο σε Κίνηση: Αθλούμαστε δημιουργικά"... διάρκειας 120 λεπτών», οι οποίες «υλοποιούνται αποκλειστικά εντός του σχολικού ωραρίου».

Από την «άθληση για όλους» ...στην άθληση για λίγους

Για μια ακόμη χρονιά, με αθλητικές δραστηριότητες διάρκειας περίπου δυο ωρών - ίσα «για να βγει η υποχρέωση» - οι αρμόδιοι της κυβέρνησης προσπαθούν να κρύψουν τα τεράστια κενά που δημιουργεί η παντελής έλλειψη ενός οργανωμένου πλαισίου για τον Αθλητισμό στην Εκπαίδευση, που αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη νεολαία, έχοντας να προσφέρει πολυεπίπεδα οφέλη.

Με διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, και της σημερινής της ΝΔ, ο τομέας του σχολικού αθλητισμού όχι μόνο βρίσκεται πίσω από τις ανάγκες, αλλά ουσιαστικά η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός έχουν βγει «εκτός ύλης», όπως αποδεικνύουν και οι συνεχείς μειώσεις των ωρών για το μάθημα της Γυμναστικής σε όλες τις βαθμίδες.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση «απογειώνει» την κοροϊδία: Το υπουργείο Παιδείας καλεί σε αθλητικές δραστηριότητες με το κεντρικό του σύνθημα να προτρέπει τα παιδιά να αθλούνται, αλλά είναι η ίδια η κυβέρνηση που μόλις λίγες βδομάδες πριν προχώρησε στην ουσιαστική κατάργηση του προγράμματος των δήμων «Αθληση για όλους», μέσω της ολικής αποχώρησης της ΓΓΑ από αυτό, κάτι που σηματοδοτεί και το κόψιμο της χρηματοδότησής του, έχοντας προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους αθλούμενους αλλά και στους δεκάδες εργαζόμενους στο πρόγραμμα, που μένουν «στον αέρα».

Η κυβέρνηση έκοψε έτσι ακόμα και ένα πρόγραμμα που παρά τη λειτουργία του όλα αυτά τα χρόνια με τη λογική της «ανταποδοτικότητας», έδινε μια κάποια διέξοδο σε εκατοντάδες αθλούμενους. Πλέον με την κατάργησή του είναι προφανές ότι για όλους αυτούς η «επιλογή» είναι είτε η έξοδος από τον αθλητισμό είτε η αναζήτηση λύσης στον ιδιωτικό τομέα, φυσικά με πολύ παραπάνω κόστος.

Δικαίωμα για όλους η άθληση και όχι ακριβό «χόμπι»

Την ίδια στιγμή, σε μια άλλη περίπτωση που αναδεικνύει την υποκρισία της κυβέρνησης, αθλούμενοι σε σωματεία και ιδιαίτερα τα παιδιά των αθλητικών ακαδημιών καλούνται να πληρώσουν μόνοι τους τα τεστ που απαιτούνται προκειμένου να έχουν συμμετοχή στις αθλητικές δραστηριότητες της νέας σεζόν. Πρόκειται για ένα ακόμα έξοδο που έρχεται να προστεθεί για μια οικογένεια στα υπόλοιπα που αφορούν την άθληση των μελών της (συνδρομές, ιατρικές εξετάσεις, ρουχισμός, παράβολα συμμετοχής σε πρωταθλήματα), καθιστώντας την άθληση πολυδάπανη.

Παράλληλα, και ενώ τα χρόνια προβλήματα έχουν επιδεινωθεί με την πανδημία, η κατάσταση χειροτερεύει συνολικά για αθλητικά σωματεία και αθλητές. Τα πρώτα κλήθηκαν με τα ψίχουλα που μοίρασε η κυβέρνηση ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω πανδημίας - και τα οποία δόθηκαν με αρκετή καθυστέρηση - να μπαλώσουν όπως μπορούσαν τα τεράστια προβλήματα που συσσωρεύονται εδώ και χρόνια, ακόμα και την κάλυψη μηνιαίων πάγιων αναγκών, από το συνεχές πετσόκομμα των επιχορηγήσεων, που επίσης δίνονται με σημαντική καθυστέρηση.

Σε οριακή θέση βρίσκονται και οι αθλητές, που καλούνται να ξεπεράσουν σημαντικές δυσκολίες, ως αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης του αθλητισμού. Από τις καταγγελίες του χάλκινου Ολυμπιονίκη των κρίκων Λευτέρη Πετρούνια για τις συνθήκες προπόνησης στο κλειστό γυμναστήριο του Αγ. Κοσμά και του Γιώργου Πομάσκι, προπονητή του χρυσού Ολυμπιονίκη στο μήκος Μ. Τεντόγλου, για τις συνθήκες προπόνησης της ομάδας στίβου στην Καλαμάτα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν το καλοκαίρι στο Τόκιο, μέχρι τις δηλώσεις του αρσιβαρίστα Θ. Ιακωβίδη για τον προσωπικό του Γολγοθά στον αθλητισμό, αναδεικνύεται συνεχώς η στυγνή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές.

Ομως η δωρεάν άθληση για όλους, η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, δεν αποτελούν ούτε «πολυτέλεια», ούτε «χόμπι» που πρέπει να ακριβοπληρώνουν, αλλά ανάγκη και δικαίωμα που πρέπει να διεκδικήσουν. Αυτό αναδεικνύεται για μία ακόμα χρονιά τις μέρες αυτές στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του οποίου σημαντική θέση κατέχουν οι αθλητικές δραστηριότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ