Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Ολο και καλύτερο το «κόκκινο Αερόστατο»!

Θερμή ανταπόκριση και πλούτος δραστηριοτήτων

Ενα γιγάντιο κόκκινο αερόστατο, μεταλλική κατασκευή που έφτιαξαν εργάτες από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, τραβά την προσοχή από μακριά. Τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου μόλις το αντικρίζουν τραβούν για το στέκι τους, για τον χώρο του «κόκκινου Αερόστατου»! Οι φωτογραφίες δίπλα στο αερόστατο δίνουν και παίρνουν, μαζί με πολλά χαμόγελα και πειράγματα παιδιών αυτών των ηλικιών, που συναντιούνται ξανά.

Ομάδες παιδιών, περισσότερες από κάθε άλλη φορά, από κάθε γειτονιά της Αττικής, και άλλες ομάδες που δημιουργούνται στον χώρο του Φεστιβάλ σμίγουν με τους ομαδάρχες και παιδαγωγούς, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε ο χώρος του «κόκκινου Αερόστατου» να μείνει για άλλη μια χρονιά αξέχαστος! Και φαίνεται να τα καταφέρνουν. Ο χώρος και οι δραστηριότητες κερδίζουν εξαρχής τις εντυπώσεις.

Τα παιδιά ξεναγούνται στον χώρο και κάθονται στα πολύχρωμα τραπεζάκια και παγκάκια, ανυπομονώντας να συμμετάσχουν στις πολύμορφες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στις διάσημες πια «γωνιές» στον χώρο, που λειτουργούν από τις 19.00 έως τις 23.00, ενώ αύριο Σάββατο θα αρχίσουν ακόμα πιο νωρίς, από τις 18.00.

«Το περιοδικό "κόκκινο Αερόστατο" ζητά τη γνώμη σου» είναι το θέμα της πρώτης «γωνιάς». Μέσα από τέσσερα «βήματα» τα παιδιά φτιάχνουν το ιδανικό για αυτά περιοδικό. Φτιάχνουν τη δική τους «σκαλέτα» επιλέγοντας τα θέματα κάθε σελίδας του περιοδικού. Απαντούν σε ένα ψηφιακό ερωτηματολόγιο και ψηφίζουν το αγαπημένο τους εξώφυλλο από τα προηγούμενα τεύχη του περιοδικού. Σε έναν μαγνητικό πίνακα ξεχωρίζουν τα γραφικά, τις φιγούρες, τα χρώματα, τη γραμματοσειρά, για να δώσουν τη μορφή που θέλουν σε μια σελίδα του περιοδικού, και για το τέλος «αναμετρούνται» με το γραφιστικό πρόγραμμα στο οποίο στήνεται το περιοδικό, για να διαλέξουν την αγαπημένη τους χρωματική παλέτα.


Μέσα από αυτήν τη «συνομιλία» του με τα παιδιά στόχος είναι το περιοδικό, που έχει ήδη κερδίσει τις καρδιές των μικρών φίλων της ΚΝΕ, να γίνει ακόμα καλύτερο, να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, στα ερωτήματα και στα «θέλω» των παιδιών. Δίπλα σ' αυτήν τη «γωνιά» οι επισκέπτες περνούν από το περίπτερο του χώρου, όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί το τεύχος που κυκλοφορεί αλλά και παλιότερα, τα οποία γίνονται ανάρπαστα, καθώς και το θεματικό ευρετήριο, αφίσες κ.λπ.

Φυσικά, από τον χώρο του «κόκκινου Αερόστατου» δεν θα μπορούσε να λείψει και η πρώτη ανοιχτή εμφάνιση του βιβλίου «Κι όμως κινείται...», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» και το έχει επιμεληθεί η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας.

Η επόμενη «γωνιά», επομένως, δικαιωματικά ανήκει στο «Κι όμως κινείται...». Και, φυσικά, η εμφάνιση είναι ξεχωριστή! Τρισδιάστατες κατασκευές ζωντανεύουν σκίτσα του βιβλίου. Η δραστηριότητα επικεντρώνει στην αντίθεση ανάμεσα στον σημερινό κόσμο και στον κόσμο του «αύριο», τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Μέσα από ευφάνταστες δράσεις τα παιδιά καλούνται να εστιάσουν στη δύναμη της οργάνωσης, στη δύναμη των πολλών που έχουν το δίκιο με το μέρος τους! Στην αρχή καλούνται να διαλέξουν από τα σκίτσα του βιβλίου, αυτά που αντιστοιχούν στον κόσμο στον οποίο ζουν. Στη συνέχεια, με μπάλες προσπαθούν να ρίξουν τις μαύρες εικόνες του καπιταλισμού (ανεργία, πόλεμος, φτώχεια, προσφυγιά). Και μετά κατευθύνονται στο τραμπολίνο, το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών. Προσπαθούν με ένα κόκκινο μπαλόνι να σημαδεύσουν έναν στόχο. Μόνος του κανένας δεν το καταφέρνει... «Ολοι μαζί, όλοι μαζί» φωνάζουν με μια φωνή τα παιδιά! Και πράγματι τα καταφέρνουν... Και αυτοί οι πολλοί είναι που θα γκρεμίσουν τον σημερινό άδικο κόσμο και θα χτίσουν έναν άλλο κόσμο, όμορφο και δίκαιο για όλους!

Ακόμα, λειτουργούν οι «γωνιές» «Το ημερολόγιο ενός απορημένου» και «Εργαζόμενος άνθρωπος: Σ' αυτόν ανήκει ο κόσμος!», για τις οποίες ο «Ριζοσπάστης» θα επανέλθει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ