Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ρώσικη Πρωτοπορία» στη Λάρισα

Εργο της Λ. Ποπόβα
Εργο της Λ. Ποπόβα
Μια «γεύση» από τα έργα της Ρώσικης Πρωτοπορίας της σημαντικής Συλλογής Κωστάκη, θα πάρουν οι Θεσσαλοί, μέσω της σχετικής έκθεσης που οργανώνει το Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, από 9/2 - 9/3.

Θα εκτεθούν 40 αυθεντικά δείγματα του καλλιτεχνικού φαινομένου των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα που καταχωρήθηκε στην ιστορία της τέχνης με τον όρο Ρώσικη Πρωτοπορία, με τα οποία θα επιχειρηθεί η γνωριμία του κοινού της έκθεσης με τα σημαντικότερα από τα κινήματα και τις τάσεις που αναπτύχθηκαν από το 1910 έως το 1930 στη Ρωσία. Πρόκειται για κινήματα που επέδρασαν καταλυτικά στη διαμόρφωση και ποιοτική «εκτίναξη» του καλλιτεχνικού μοντερνισμού και τα οποία, παρά τη φυσιολογική παρακμή τους ως οργανωμένοι φορείς της καλλιτεχνικής πρότασης, εξακολουθούν να αποτελούν «κλασικά» σημεία αναφοράς της σύγχρονης τέχνης.

Στο Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας θα εκτεθούν έργα των Αλεξέι Μπαμπίτσεφ, Βασίλι Τσεκρίγκιν, Ξένια Εντερ, Πάβελ Φιλόνοφ, Ιβάν Κλιούν, Γκούσταβ Κλούτσις, Ιβάν Κουντριάσοφ, Ελ Λισίτσκι, Καζιμίρ Μάλεβιτς, Μιχαήλ Ματιούσιν, Σολομόν Νικρίτιν, Λιουμπόφ Ποπόβα, Κλίμεντ Ρέντκο, Αλεξάντρ Ροτσένκο, Ολγα Ροζάνοβα, Βλαντιμίρ Τάτλιν, Ναντιέζντα Ουντάλτσοβα. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο διευθυντής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μιλτιάδης Παπανικολάου.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από έναν πλήρως ενημερωμένο κατάλογο, με τον οποίο οι επισκέπτες της έκθεσης, θα γνωρίσουν και τη, σχεδόν «θρυλική», ιστορία της δημιουργίας της συλλογής από τον Γεώργιο Κωστάκη (1913 - 1990), ενώ θα οργανωθούν τακτικές και ειδικές ξεναγήσεις σχολείων, κοινωνικών ομάδων, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ