Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ
Αμεσα αντιπλημμυρικά έργα απαίτησαν οι πυρόπληκτοι σε Αχαΐα και Ηλεία

Εκρουσαν κώδωνα κινδύνου για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές

Την άμεση κινητοποίηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα πλημμυρών στις περιοχές τους, απαίτησαν με έκτακτη παρέμβασή τους οι πυρόπληκτοι σε Αχαΐα και Ηλεία, χτες το πρωί.

Αντιπροσωπεία των Αγροτικών Συλλόγων Αιγίου, Ερυμάνθου και Ωλενίας συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη, στην Πάτρα, ενώ συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρο Βασιλόπουλο, πραγματοποιήθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Ηλείας, στην οποία συμμετείχαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οι Επιτροπές Αγώνα των κατοίκων Νεμούτας και Ηράκλειας, στον Πύργο.

Επί τάπητος τέθηκε η ανάγκη πραγματοποίησης άμεσων αντιπλημμυρικών έργων για να ααποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτά στη Βόρεια Εύβοια, σε μια περίοδο που οι βροχές είναι σχεδόν καθημερινές και αρκετά έντονες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αν δεν... πνιγείς δεν γίνεται παρέμβαση

«Τα έργα αυτά δεν είναι παιχνίδια, θα σώσουν ζωές», επισημαίνουν οι αγροτικοί σύλλογοι της Αχαΐας, υπογραμμίζοντας στην επιστολή τους: «Μέχρι σήμερα κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ξεκινήσει, ούτε καν δρομολογηθεί, ούτε ένα ρέμα δεν έχει καθαριστεί απ' άκρη σ' άκρη της Αχαΐας».

Στην παρέμβασή τους σημείωσαν ότι, πέραν των περιοχών που χτυπήθηκαν από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές σε Ζήρια, Λαμπίρι, Δροσιά, έργα πρέπει να γίνουν και σε άλλα σημεία, όπως στον Πρέβεδο στον δήμο Ερυμάνθου, όπου το ποτάμι έχει καλυφθεί από βλάστηση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται με τη συνέχιση των βροχών. Σημείωσαν δε την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των κρατικών φορέων και κατήγγειλαν την υποχρηματοδότηση τέτοιου είδους αναγκαίων για τον λαό έργων, λέγοντας ότι στον δήμο Ερυμάνθου έχουν πιστωθεί μόλις 75.000 ευρώ. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης «ανέλυσε» την ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθούν πιστά οι έως και σήμερα κυβερνήσεις αλλά και η πλειοψηφία των εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης, που θέλει πρώτα να γίνει η ζημιά και μετά να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει πρόβλεψη προληπτικών έργων για όποιες περιοχές δεν έχουν κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι μπορεί να υπάρχουν και κίνδυνοι.

Στο πλευρό της αντιπροσωπείας των αγροτικών συλλόγων της Αχαΐας ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, Παναγιώτης Μελάς, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Ερυμάνθου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Παναγιώτης Σκιαδάς.

Αντίστοιχες ήταν οι αναφορές του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ηλεία, με την αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής να επισημαίνει τα μεγάλα προβλήματα, ειδικά σε περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Αύριο το συλλαλητήριο στον Πύργο και συναυλία στις 30 Οκτώβρη

Στο μεταξύ, συνεχίζονται στην Ηλεία οι προετοιμασίες για το αυριανό συλλαλητήριο που καλούν η Συντονιστική Επιτροπή των πυρόπληκτων και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που παίρνονται για την επίλυση των προβλημάτων τα οποία άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. στον κόμβο Αγίου Γεωργίου και θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους του Πύργου, μέχρι το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας. Με σκοπό την ενημέρωση των πληγέντων αλλά και των αγροτών, κλιμάκια της Συντονιστικής και της ΟΑΣ Ηλείας περιοδεύουν καθημερινά στα χωριά. Χτες βρέθηκαν στο Περιστέρι και σήμερα θα είναι στη Νεμούτα.

Επιπλέον, η πρώτη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης, με την Ρίτα Αντωνοπούλου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Οκτώβρη στο κλειστό γυμναστήριο Πύργου, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη στις 13 Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ