Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Νέος ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ

Από τον χτεσινό σεισμό στη Ζάκρο Λασιθίου

Eurokinissi

Από τον χτεσινό σεισμό στη Ζάκρο Λασιθίου
Αγωνία προκάλεσε στους κατοίκους της Κρήτης το νέο ισχυρό χτύπημα του «Εγκέλαδου», χτες το μεσημέρι. Τα 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκαν δύο βδομάδες μετά τον σεισμό που «χτύπησε» το Αρκαλοχώρι και άλλα χωριά, αφήνοντας πίσω του έναν νεκρό, άστεγους και εκτεταμένες ζημιές.

Αυτήν τη φορά το επίκεντρο του σεισμού στις 12.24, που είχε διάρκεια 29 δευτερόλεπτα, ήταν στη θάλασσα, περίπου 30 χλμ. νότια - νοτιοανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου, με εστιακό βάθος 8,2 χιλιόμετρα. Ακολούθησαν δυο μετασεισμοί, κοντά στα 4 Ρίχτερ, ενώ έγινε και σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Κάρπαθο. Επίσης βγήκε προειδοποίηση για παλιρροϊκό κύμα τσουνάμι, που ήταν μικρό.

Ο σεισμός προκάλεσε αρκετά προβλήματα σε κτίρια, κατέρρευσε ο ναός του Αγίου Νικολάου στον Ξηρόκαμπο Σητείας, όπου βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Ζήρου, ενώ με βάση την ενημέρωση από την Πυροσβεστική δεν υπήρξαν αναφορές για εγκλωβισμένους ή τραυματίες. Προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα του Ξηρόκαμπου, καθώς έπεσαν ράφια και προϊόντα, ενώ υπήρξαν αναφορές για κατολισθήσεις βράχων σε διάφορα σημεία της περιοχής. Ακόμη και το δημαρχείο Σητείας έχει εμφανίσει ρωγμές. Εκλεισαν, δε, για προληπτικούς λόγους δημόσιες υπηρεσίες αλλά και σχολεία στο Λασίθι. Μηχανήματα του δήμου απομάκρυναν βράχια από το οδικό δίκτυο.

Σε δηλώσεις του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επεσήμανε πως η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο θαλάσσιο χώρο νότια της Ιεράπετρας και πως δεν σχετίζεται με το ρήγμα που υπάρχει στο Αρκαλοχώρι, το οποίο έδωσε επίσης δυνατούς σεισμούς. Την ίδια εκτίμηση έκανε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι κάτοικοι, στις πόλεις και τα χωριά στο Λασίθι, στο Ηράκλειο και άλλες περιοχές της Κρήτης βγήκαν έντρομοι στους δρόμους όταν έγινε ο ισχυρός σεισμός. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Ρέθυμνο, προκαλώντας την αναμενόμενη ανησυχία στους κατοίκους.

Κλιμάκια του ΚΚΕ καθημερινά στο πλευρό των σεισμοπαθών

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι καθημερινές περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ στο πλευρό των κατοίκων στις σεισμόπληκτες περιοχές για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, αλλά και για να συνειδητοποιείται η ανάγκη αντισεισμικού σχεδιασμού και μέτρων πρόληψης.

Στο Αρκαλοχώρι και στο Χουμέρι βρέθηκε και χτες κλιμάκιο της ΤΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή του Κόμματος, Πάνο Καραγιώργο, μέλος της ΕΠ Κρήτης και Σούλα Φανιουδάκη, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ δέχτηκε πολλές καταγγελίες από σεισμόπληκτους κατοίκους ότι σε αρκετές περιπτώσεις μηχανικοί που διενεργούν δευτεροβάθμιους ελέγχους, χαρακτηρίζουν, αδικαιολόγητα, ως «πράσινα» «κίτρινα» σπίτια. Αυτό, όπως καταγγέλλουν, φαίνεται να γίνεται με σχετικές εντολές, διότι οι αρχές θέλουν να περιορίσουν τα σπίτια που δεν μπορούν να κατοικηθούν, που φτάνουν τα 5.205. Την ίδια ώρα, οι οικίσκοι στέγασης των σεισμοπλήκτων είναι πολύ λίγοι μπροστά στις ανάγκες και την κακοκαιρία που αναμένεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αποκατάσταση της περιοχής παραμένει στα χαρτιά! (2023-09-28 00:00:00.0)
Πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο (2022-01-26 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι με τη γύμνια του κράτους οι σεισμόπληκτοι (2021-10-14 00:00:00.0)
Βασικά προβλήματα διαβίωσης παραμένουν άλυτα (2021-09-30 00:00:00.0)
Ισχυρός σεισμός με έναν νεκρό, τραυματίες και πολλές υλικές ζημιές (2021-09-28 00:00:00.0)
Σεισμός στην Κρήτη (2002-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ