Τρίτη 19 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν ανάγκη από κατοχυρωμένα κοινωνικά δικαιώματα και μέτρα στήριξης

Χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο 11ο Διεθνές Συνέδριο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος

Χαιρετισμό στο 11ο Διεθνές Συνέδριο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος απέστειλε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε αυτόν, ευχόμενος καλές εργασίες στο Συνέδριο, σημειώνει:

«Η "δημογραφική πρόκληση" που καταπιάνεστε στις εργασίες σας είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα, για το οποίο σαν Κόμμα έχουμε διαρκή ανησυχία και η παρουσία μας στο Συνέδριό σας μας επιτρέπει να διατυπώσουμε, όσο πιο συνοπτικά γίνεται, τις θέσεις μας σχετικά με τις αιτίες του και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή του.

Για το ΚΚΕ το δημογραφικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με τις γνωστές συνταγές των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων.

Οι αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ παρουσιάζουν ως "λύση" στο δημογραφικό τις περίφημες "ίσες ευκαιρίες" στην απασχόληση, στην οικογενειακή και επαγγελματική ζωή.

Ομως, οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν ανάγκη από κατοχυρωμένα κοινωνικά δικαιώματα και μέτρα στήριξης της οικογένειας.

Το "δημογραφικό" ταυτίζεται και με τη λεγόμενη "γήρανση του πληθυσμού", όμως τα μέτρα που παίρνονται σε όλη την ΕΕ για την αντιμετώπισή του αφορούν σε ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μια σειρά άλλα μέτρα, που επί της ουσίας τιμωρούν ανθρώπους που έχουν διανύσει δεκαετίες εργάσιμου βίου, επειδή καταφέρνουν να ζουν περισσότερο. Και αυτό συμβαίνει είτε οι δείκτες της οικονομίας δείχνουν ανάπτυξη, είτε δείχνουν οικονομική κρίση.

Στη δική μας αντίληψη το δημογραφικό είναι ένα σύνθετο ζήτημα, που σχετίζεται με τους συνολικότερους όρους ζωής της λαϊκής οικογένειας, των νέων ζευγαριών και φυσικά των πολύτεκνων οικογενειών.

Οι αιτίες του βρίσκονται στη σωρεία των αντιλαϊκών μέτρων όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που η μια μετά την άλλη έβαλαν το λιθαράκι τους για να καθιερωθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας, η μείωση του λαϊκού εισοδήματος, η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών για κοινωνικές παροχές και οικογενειακά επιδόματα, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας και της Παιδείας, η έλλειψη προστασίας της μητρότητας.

Ολα αυτά αντικειμενικά δημιουργούν σοβαρά εμπόδια, ιδιαίτερα στους νέους, για τη δημιουργία οικογένειας και πολύ περισσότερο την απόκτηση παιδιών.

Οπως είναι εύλογο, η αλλαγή των δημογραφικών δεικτών στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει με επιδόματα "μιας χρήσης" για τους νέους γονείς ή τις πολύτεκνες οικογένειες.

Δεν τα υποτιμάμε ούτε αυτά, ούτε άλλα μέτρα, όμως δεν καλύπτουν ούτε στοιχειωδώς τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες μιας οικογένειας.

Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προϋποθέτει να αντιμετωπιστούν οι οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες που αναφέρουμε παραπάνω, ώστε να γίνει πραγματικά ελεύθερη η επιλογή ενός νέου ζευγαριού πότε και πόσα παιδιά θα αποκτήσει.

Η απόκτηση και η ανατροφή των παιδιών δεν μπορεί να θεωρείται αποκλειστικά ατομική ευθύνη των γονιών.

Το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει όλα όσα χρειάζονται:

-- δωρεάν υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, προγεννητικού ελέγχου, παρακολούθησης της κύησης και του τοκετού, εξασφάλιση φτηνής σύγχρονης κατοικίας,

-- δωρεάν υπηρεσίες Προσχολικής Αγωγής, πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης, Παιδείας και Υγείας,

-- εξασφάλιση διακοπών και δωρεάν αθλητικών δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας και βεβαίως ενός εισοδήματος που να διασφαλίζει τις ανάγκες της οικογένειας.

Για να μπορούν όλα αυτά να είναι κατοχυρωμένα και καθολικά δικαιώματα, το ΚΚΕ προτείνει μια άλλη ανάπτυξη στην οποία ο λαός θα κάνει κουμάντο και θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της παραγωγικότητας, της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελός του.

Για αυτά, λοιπόν, τα ζητήματα το ΚΚΕ παλεύει τόσο στη Βουλή όσο και στους αγώνες του λαού.

Πρωτοστατούμε στην ανάδειξη των προβλημάτων που πλήττουν τη λαϊκή οικογένεια, διεκδικούμε μέτρα στήριξης των νέων μητέρων, των νέων ζευγαριών και των πολύτεκνων οικογενειών.

Θα καταθέσουμε στα πρακτικά σας για να είναι στη διάθεση των συνέδρων και τις ολοκληρωμένες προτάσεις του ΚΚΕ για το δημογραφικό πρόβλημα.

Καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας».

Επεξεργασμένο πλαίσιο αιτημάτων για τις πολύτεκνες οικογένειες

Σημειώνεται πως το ΚΚΕ τον Μάρτη του 2019 κατέθεσε τις δικές του προτάσεις στο ξεχωριστό πόρισμα που συμπεριλήφθηκε στην έκθεση της διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό.

Το ΚΚΕ, με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις για τα σύγχρονα δικαιώματα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, ώστε η απόφαση δημιουργίας οικογένειας ή συμβίωσης να μην εξαρτάται από οικονομικούς, κοινωνικούς παράγοντες.

Διεκδικεί δικαιώματα που αφορούν στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και όλες με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μέτρα προστασίας της εργαζόμενης μητέρας και διευκόλυνσής της για την ανατροφή των παιδιών αλλά και για την επιστροφή της στην εργασία, μέτρα για τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών που αφορούν στο ωράριο, στις άδειες κ.λπ. Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, κάλυψη εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού. Ειδικά μέτρα για τον θηλασμό. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για τις εργαζόμενες. Δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών για όλα τα παιδιά. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, με δημόσιες και δωρεάν κατασκηνώσεις. Στήριξη φοιτητών και σπουδαστών, εξασφάλιση φτηνής, σύγχρονης κατοικίας στις πολύτεκνες οικογένειες από το κράτος. Μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης των πολύτεκνων οικογενειών και οικονομικής στήριξής τους. Ειδικά μέτρα για τους άνεργους πολύτεκνους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ