Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΖΟΝΣΟΝ
Νέα κρατικά πακέτα και συμπράξεις για τις «πράσινες» μπίζνες

Νέα πακέτα κρατικής ενίσχυσης των μονοπωλίων και της κερδοφορίας τους, με αιχμή το σχέδιο «Πράσινη Βρετανία έως το 2050», παρουσίασε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στη Διεθνή Σύνοδο Επενδυτών στο Λονδίνο.

Προτάσσοντας στενότερη συνεργασία κράτους και ιδιωτικών μονοπωλίων για τις μπίζνες της «πράσινης ανάπτυξης», επικαλέστηκε ξανά και το απατηλό «τυράκι» των περισσότερων «πράσινων - βιώσιμων θέσεων εργασίας».

«Εγώ μπορώ να δώσω δισεκατομμύρια, με την έγκριση βεβαίως του υπουργού Οικονομικών, αλλά εσείς σε αυτήν την αίθουσα μπορείτε να επενδύσετε τρισεκατομμύρια», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος σε 200 διευθυντικά στελέχη μεγάλων μονοπωλίων, τα συνολικά κεφάλαια των οποίων υπολογίζονται σε πάνω από 24 τρισ. δολάρια.

Ο Τζόνσον είπε πως μια «σύμπραξη» 400 εκατ. στερλινών θα υπερτροφοδοτήσει την επένδυση στην «πράσινη» τεχνολογία στη Βρετανία σε τομείς όπως το υδρογόνο, οι ηλεκτρικές μπαταρίες μακράς διάρκειας, τα καινοτόμα καύσιμα για την αεροπορία, που θα μειώσουν ή θα μηδενίσουν τους ρύπους, και η «απευθείας δέσμευση» του διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο «Πράσινη Βρετανία έως το 2050», ανέφερε μεταξύ άλλων ένα τριετές σχήμα ύψους 450 εκατ. στερλινών για την εγκατάσταση νέων συστημάτων θέρμανσης σε νοικοκυριά, 60 εκατ. σε επενδύσεις καινοτόμων αντλιών θέρμανσης, παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα από πηγές με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2035, νέο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενθάρρυνση της ηλεκτροκίνησης κ.ά.

Μιλώντας πλάι στον Βρετανό πρωθυπουργό, ο ιδρυτής της «Microsoft», Μπιλ Γκέιτς, είπε ότι χρειάζονται επενδύσεις προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω νέες τεχνολογίες που είναι τώρα πολύ ακριβές για την καταναλωτική αγορά. Διαβεβαίωσε πως θα εργαστεί από κοινού με τη Βρετανία σε διάφορα αναπτυξιακά «πράσινα» σχέδια, υπολογίζοντας ότι τουλάχιστον ένα από τα αυτά θα είναι έτοιμο να αναπτυχθεί τα επόμενα πέντε χρόνια.

Για τις επενδύσεις και το εμπόριο με την Κίνα

«Δεν είμαι σινοφοβικός... καμία σχέση», είπε μερικές ώρες νωρίτερα ο Τζόνσον σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg», διαβεβαιώνοντας πως δεν αποκλείει τις κινεζικές επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, μολονότι έχει αποκλείσει συμμετοχή της «Huawei» στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο νέας γενιάς 5G.

Τόνισε πως η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βρετανίας, καθώς οι εισαγωγές από αυτήν έφτασαν τον Ιούνη σε αξία τα 92,8 δισ. δολάρια (40% περισσότερες από το αντίστοιχο περσινό διάστημα).

Επεσήμανε ότι η Κίνα είναι «γιγαντιαίο τμήμα της οικονομικής ζωής μας σήμερα και για πολύ καιρό (...) ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως θα είμαστε αφελείς και πως δεν θα φροντίσουμε κρίσιμες εθνικές μας υποδομές».

Τα ζητήματα που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια και την τεχνολογία 5G «είναι εύλογες ανησυχίες για κάθε κυβέρνηση», δήλωσε ο Τζόνσον και πρόσθεσε ότι «παρ' όλες τις δυσκολίες και τις δύσκολες συζητήσεις για τον Δαλάι Λάμα, το Χονγκ Κονγκ ή τους Ουιγούρους, όπου μένουμε πιστοί στις αρχές μας, το εμπόριο με την Κίνα συνέχισε να αναπτύσσεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ