Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Οξύνεται η κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, με θύματα της καταστολής χιλιάδες μετανάστες - κυρίως από Μέση Ανατολή, Αφγανιστάν και Αφρική - που προσπαθούν να περάσουν σε κράτη της ΕΕ. Επίσημα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 7 θάνατοι μεταναστών, ενώ πολλοί παραμένουν στην περιοχή μεταξύ των συνόρων, χωρίς φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μέσα στο κρύο και τις κακουχίες.

Πλέον, σχεδόν 6.000 στρατιώτες φυλάσσουν τα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία «αποτρέποντας τις παράνομες διελεύσεις», ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας, Μ. Μπλαζτσακνίας. Σύμφωνα με τη συνοριοφυλακή, μόνο τη Δευτέρα έγιναν 612 απόπειρες «παράνομης διέλευσης» των πολωνικών συνόρων.

Στο μεταξύ, το πολωνικό Κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη βδομάδα νομοσχέδιο το οποίο έχει στόχο να νομιμοποιήσει τις επαναπροωθήσεις μεταναστών έξω από τα σύνορα της χώρας, παρά την υποβολή αιτήματος χορήγησης ασύλου. Το Κοινοβούλιο έδωσε επίσης πράσινο φως για την κατασκευή τείχους στα σύνορα, κόστους 353 εκατ. ευρώ.

Από τις αρχές Οκτώβρη και μέχρι την Κυριακή είχαν γίνει περίπου 9.600 απόπειρες «παράνομης διέλευσης» των συνόρων της Πολωνίας, ενώ αυξανόμενος αριθμός μεταναστών φτάνει και στη Γερμανία της οποίας η αστυνομία ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να αποκαταστήσει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία.

Προχτές, στη Βαρσοβία και άλλες πολωνικές πόλεις χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της επαναπροώθησης μεταναστών στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία. Σύμφωνα με μαρτυρίες μεταναστών/προσφύγων, αλλά και με καταγγελίες οργανώσεων, οι πολωνικές αρχές οδηγούν όσους συλλαμβάνουν πίσω στα σύνορα και τους πιέζουν να επιστρέψουν στη Λευκορωσία.

Επίσης, οργανώσεις που ασχολούνται με μετανάστες/πρόσφυγες εναντιώνονται στην απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα ανατολικά σύνορά της, γεγονός που τις εμποδίζει να βοηθήσουν τους μετανάστες ενώ απαγορεύεται και η πρόσβαση σε όλους (εξαιρούνται μόνο οι κάτοικοι της μεθορίου), συμπεριλαμβανομένων και των δημοσιογράφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ