Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αλλεπάλληλες κινήσεις στρατιωτικής «ετοιμότητας»

Νέες επισημάνσεις για «τη δέσμευση των ΗΠΑ και των συμμάχων και συνεργατών μας σε μία ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού» έσπευσε να μοιράσει η Ουάσιγκτον με αφορμή τη διέλευση ενός ακόμα πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ από τα Στενά της Ταϊβάν. Οπως ανακοινώθηκε, «το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke, USS Dewey (DDG 105), πραγματοποίησε διέλευση» σε συνεργασία «με τη φρεγάτα του Βασιλικού Καναδικού Ναυτικού (RCN) κλάσης Halifax, HMCS Winnipeg, στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2021».

Εντονα αντέδρασε η Κίνα, που με ανακοίνωση της Διοίκησης Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έσπευσε να σημειώσει ότι «τέτοιες ενέργειες διαταράσσουν σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα» αλλά και ότι οι κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις παρακολουθούσαν την πορεία των πλοίων «διατηρώντας ετοιμότητα» σε όλη την πορεία της διέλευσής τους.

Στο μεταξύ, χτες το πρωί η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, άγνωστου τύπου, που έπεσαν στην Ιαπωνική Θάλασσα. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φουμίο Κισίντα, μίλησε για «πολύ λυπηρή εξέλιξη».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην Ουάσιγκτον έγινε κοινή συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου για τη Βόρεια Κορέα, Σουνγκ Κιμ, με τους ανώτερους διπλωμάτες της κυβέρνησης της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, Φουνακόσι Τακεχίρο και Νον Κιου Ντουκ αντίστοιχα. Οι τρεις πλευρές «επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν τριμερώς για τη μείωση των εντάσεων και για να υπάρξει πρόοδος στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου». Η αμερικανική πλευρά υποστήριξε ότι η νέα εκτόξευση από την Πιονγιάνγκ «παραβιάζει πολλαπλά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και κάλεσε τη Βόρεια Κορέα «να απέχει από περαιτέρω προκλήσεις και να εμπλακεί σε έναν βιώσιμο και ουσιαστικό διάλογο».

Τέλος, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Γ. Ισοζάκι, δήλωσε ότι «παρακολουθούμε στενά δραστηριότητες κινεζικών και ρωσικών πολεμικών σκαφών γύρω από την Ιαπωνία», μετά τη διέλευση πλοίων που συμμετείχαν στη ρωσοκινεζική άσκηση «Ναυτική Συνεργασία 2021» από τον Πορθμό Τσουγκάρου, ένα θαλάσσιο στενό διεθνούς ναυσιπλοΐας μεταξύ των ιαπωνικών νησιών Χονσού και Χοκάιντο, το οποίο είναι ανοιχτό στα ξένα πλοία, συμπεριλαμβανομένων και των πολεμικών. Το Τόκιο δήλωσε ότι «δεν έγινε κάποια παραβίαση των χωρικών υδάτων, ενώ τηρήθηκαν οι κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοΐας», αν και ο εκπρόσωπός του τόνισε πως «θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας κατά την επιτήρηση των υδάτων και του εναέριου χώρου μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασκήσεις ναυτικής συνεργασίας Ρωσίας - Ινδίας (2023-11-24 00:00:00.0)
Ασκήσεις ΗΠΑ - ΕΕ και ρωσικές πυραυλικές δοκιμές στη Θάλασσα της Ιαπωνίας (2023-03-29 00:00:00.0)
Νέα γυμνάσια ΗΠΑ και βαλλιστική δοκιμή Βόρειας Κορέας (2023-02-21 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο ιμπεριαλιστικών κέντρων (2022-05-10 00:00:00.0)
Νέα πυραυλική δοκιμή της Πιονγιάνγκ (2019-10-04 00:00:00.0)
Πύραυλος "ταράζει τα ύδατα" (1998-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ