Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Χιλιάδες παραμένουν τα κενά στα σχολεία

Χιλιάδες παραμένουν τα κενά εκπαιδευτικών ακόμα και μετά την τρίτη φάση των προσλήψεων αναπληρωτών που έκανε την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας, ενώ παράλληλα επιμένει στις αντιπαιδαγωγικές συγχωνεύσεις τμημάτων με στόχο την εξοικονόμηση προσωπικού.

Τα χιλιάδες κενά επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία που έδωσε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, απαντώντας σε Επίκαιρες Ερωτήσεις την Παρασκευή στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτά:

  • Πέρυσι είχαν προσληφθεί 46.726 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, είχαμε 7.545 συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις από την Εκπαίδευση, ενώ φέτος έχουμε και άλλες 7.500 νόμιμες άδειες εκπαιδευτικών.
  • Προσθετικά αυτά τα νούμερα μας δίνουν την εικόνα των φετινών κενών στα σχολεία που ξεπερνούν τα 60.000.
  • Για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, φέτος έγιναν 11.700 μόνιμοι διορισμοί, ενώ προσλήφθηκαν μέχρι στιγμής (μαζί με την τρίτη φάση της Παρασκευής) μόνο 34.118 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.
  • Αυτό μας δίνει σύνολο 45.818 εκπαιδευτικούς για φέτος, δηλαδή σχεδόν 16.000 εκπαιδευτικούς λιγότερους από πέρυσι. Με άλλα λόγια, ακόμα και αν επιστρέψουν σήμερα - αύριο στα σχολεία όλοι οι 7.500 εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε νόμιμη άδεια και πάλι στα σχολεία θα έχουμε 8.500 κενά, πάντα σύμφωνα με τα νούμερα του υπουργείου!

Την αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας, που συνεχίζει να αφήνει ακάλυπτα κενά εκπαιδευτικών ακόμα και στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) από τον ΣΕΠΕ «Αριστοτέλης». Οπως σημειώνει, στα ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης του κέντρου της Αθήνας, στη δεύτερη φάση προσλήφθηκαν μόνο 4 άτομα και στην τρίτη φάση κανένας! «Στα ειδικά σχολεία του Συλλόγου μας τα κενά σε εκπαιδευτικούς παραμένουν ακάλυπτα μετά και την 3η φάση! Στο 6ο Ειδικό Δημοτικό, που είναι ένα σχολείο με 42 παιδιά και μεγάλα κτιριακά προβλήματα, υπάρχουν 3 κενά σε δασκάλους και 1 κενό Πληροφορικής! Στο 4ο Ειδικό Δημοτικό τέλη Οκτώβρη και το σχολείο συνεχίζει να λειτουργεί με 3 κενά εκπαιδευτικών», καταγγέλλει η ΑΣΕ.

Αντίστοιχα, ο ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης» καταγγέλλει ότι μετά την 3η φάση «στη Β' Αθήνας προσέλαβε 39 εκπαιδευτικούς, ενώ από αυτούς μόνο 2 (!) προσλήψεις για Παράλληλη Στήριξη». Παράλληλα η κυβέρνηση επιμένει στις αντιπαιδαγωγικές συγχωνεύσεις, ανάμεσά τους και για δύο σχολεία της Νέας Ιωνίας.

Κενά στην Ειδική Αγωγή συνεχίζουν να υπάρχουν και στον δήμο Εορδαίας Κοζάνης, για τα οποία το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή ζητά την κάλυψη. Συγκεκριμένα σημειώνει: Στο Ειδικό Νηπιαγωγείο - Δημοτικό λείπουν 1 κοινωνική λειτουργός, 1 ψυχολόγος και 1 εργοθεραπευτής που η συγκεκριμένη ειδικότητα απουσιάζει για 3η συνεχή χρονιά. Στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο λείπουν 1 εικαστικός, 1 Αγγλικής Φιλολογίας, 1 Πληροφορικής, 1 ψυχολόγος, 1 λογοθεραπευτής. Επίσης λείπει 1 νοσηλευτής με αποτέλεσμα να μπορούν να παρακολουθούν μόνο παιδιά που αυτοεξυπηρετούνται. Στο Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης λείπει 1 νοσηλευτής. Παράλληλα υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας και στην υλικοτεχνική υποδομή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ