Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ - ΕΕ
Συνεχίζεται το παζάρι, με μπόλικο αντικομμουνισμό

Με μπόλικο αντικομμουνισμό συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΕΕ - Πολωνίας, μια μακροχρόνια διαπάλη και διαπραγμάτευση για τη θέση της Πολωνίας στο ιμπεριαλιστικό μπλοκ, προς όφελος των πολωνικών μονοπωλιακών ομίλων.

Τη στάση της Πολωνίας, που αμφισβητεί εν μέρει την υπεροχή του ευρωπαϊκού Δικαίου, στηρίζουν και άλλα κράτη του Βίσεγκραντ - όπως η Ουγγαρία - τα οποία επίσης βρίσκονται σε σκληρό παζάρι εντός της ΕΕ σε μια σειρά μέτωπα. Την Κυριακή ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, μιλώντας σε φυλοκυβερνητική συγκέντρωση στη Βουδαπέστη, έξι μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, παρομοίασε τη στάση της ΕΕ στη χώρα του και στην Πολωνία με τη Σοβιετική Ενωση.

«Η ΕΕ μάς απευθύνεται και συμπεριφέρεται προς εμάς και τους Πολωνούς σαν εχθρούς», είπε μπροστά σε υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την απόπειρα αντεπανάστασης στην Ουγγαρία το 1956, προσθέτοντας ότι «ακόμα και οι κομμουνιστές δεν κατάφεραν να μας πιάσουν»!

Μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν Πολωνοί που ταξίδεψαν από τη χώρα τους, και κυμάτισαν σημαίες της Πολωνίας και πλακάτ με συνθήματα όπως «Βρυξέλλες = δικτατορία».

Στις απειλές της ΕΕ για κυρώσεις προς την Πολωνία απάντησε σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, καλώντας την να πάρει πίσω το αίτημά της προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβάλει πρόστιμο στην Πολωνία εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα.

«Θα ήταν το πιο συνετό που θα μπορούσαν να κάνουν. Διότι τότε δεν θα συζητάμε με ένα πιστόλι στον κρόταφο», εξήγησε.

Ο Ντόναλντ Τουσκ - που διοργάνωσε πρόσφατα συγκεντρώσεις υπέρ της ΕΕ - εξελέγη και επίσημα αρχηγός της κυριότερης δύναμης της αντιπολίτευσης στην Πολωνία, του κόμματος «Πολιτική Πλατφόρμα» (Civic Platform), καθώς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές. Είναι πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στην ΕΕ.

Διαδηλώσεις για το δικαίωμα στην άμβλωση

Την Παρασκευή, στο μεταξύ, οργανώθηκαν διαδηλώσεις στην Πολωνία υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, έναν χρόνο αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας την απαγόρευσε σχεδόν καθολικά. Μια απαράδεκτη, αναχρονιστική απόφαση, που τότε - πέρα από κάποιες «ανησυχίες» - δεν προκάλεσε αντίστοιχα κυρώσεις και πιέσεις της ΕΕ προς την πολωνική κυβέρνηση, αποδεικνύοντας τις «επιλεκτικές ευαισθησίες» του ιμπεριαλιστικού μπλοκ, δηλαδή όταν διακυβεύονται οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Υπενθυμίζεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε την άμβλωση ακόμη και σε περίπτωση σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου. Η διακοπή της κύησης επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ