Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Απεργούν οι λιμενεργάτες ζητώντας μέτρα προστασίας από την πανδημία

Το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και τις επιχειρήσεις

Από την απεργιακή περιφρούρηση των λιμενεργατών στη Γένοβα
Από την απεργιακή περιφρούρηση των λιμενεργατών στη Γένοβα
48ωρη απεργία πραγματοποιούν από χτες οι λιμενεργάτες στο λιμάνι της Γένοβας, διαμαρτυρόμενοι για το «πράσινο πάσο» που νομοθέτησε η κυβέρνηση, μεταθέτοντας όλη την ευθύνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργαζόμενους, ενώ απαλλάσσει τους μεγαλοεργοδότες από την υποχρέωση και το κόστος για μέτρα πρόληψης και προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB) και το συνδικάτο «Calp» καταγγέλλουν τον κυβερνητικό νόμο 127/2021, που προβλέπει «υποχρεωτική πράσινη κάρτα στον χώρο εργασίας», και αντιστέκονται στις επιδιώξεις «της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων να φορτώσουν στην εργατική τάξη το βάρος ενός μέτρου που δεν προστατεύει τη δημόσια υγεία». Επιπλέον απαιτούν τακτικά rapid test για όλους τους εργαζόμενους - εμβολιασμένους και μη - «το κόστος των οποίων πρέπει να βαρύνει εξολοκλήρου τις επιχειρήσεις, όπως απαιτείται από τον νόμο 81/2008». Εξάλλου, τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον κορονοϊό.

Τα συνδικάτα και οι λιμενεργάτες ζητούν επίσης να τηρούνται όλα τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας στους χώρους δουλειάς.

Η κυβέρνηση Ντράγκι αξιοποιεί το «πράσινο πάσο» ως μέσο πίεσης στους εργαζόμενους και τον εμβολιασμό ως άλλοθι για να απαλλαγούν το κράτος και οι επιχειρήσεις από άλλα απαραίτητα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας, λόγω «κόστους».

Το ΠΑΜΕ εκφράζει αλληλεγγύη στους λιμενεργάτες της Γένοβας και αναφέρει:

«Οι λιμενεργάτες καταγγέλλουν την προσπάθεια των εργοδοτών και της κυβέρνησης να επιβάλουν μια σειρά αντεργατικά μέτρα χρησιμοποιώντας την πανδημία ως δικαιολογία και να μεταφέρουν την ευθύνη για μέτρα προστασίας της υγείας στις πλάτες των εργαζομένων. Ενώ την προηγούμενη βδομάδα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τεργέστη δέχτηκαν τη βίαιη επίθεση των δυνάμεων καταστολής.

Οι εργαζόμενοι και το συνδικάτο USB απαιτούν την εφαρμογή του νόμου που επιβάλλει τα μέτρα προστασίας της υγείας και κατά του κορονοϊού να υλοποιούνται με ευθύνη και κόστος του εργοδότη και του κράτους.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους λιμενεργάτες της Γένοβας και στον δίκαιο αγώνα τους».

  • Στο μεταξύ, νεοφασιστικές ομάδες εμφανίστηκαν την Κυριακή σε μία ακόμα διαδήλωση αντιεμβολιαστών, στο Μιλάνο, αποδεικνύοντας ότι ο φασισμός είναι όπλο του συστήματος, που τον αξιοποιεί ανάλογα με τις συνθήκες. Ακροδεξιοί της οργάνωσης «Dodici Raggi» (Δώδεκα Ακτίνες) προχώρησαν σε φασιστικό χαιρετισμό. Ενας συνελήφθη και ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα σε βάρος άλλων 83. Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να προσεγγίσουν τα γραφεία του συνδικάτου CGIL, τα οποία είχαν σπάσει στη Ρώμη πριν από περίπου τρεις βδομάδες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ