Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Οι πορτογαλικές αρχές προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις και προσαγωγές φερόμενων ως μελών ενός εγκληματικού δικτύου που χρησιμοποιούσαν Πορτογάλοι στρατιωτικοί, οι οποίοι υπηρετούσαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προκειμένου να αποκομίσουν κέρδη από το λαθρεμπόριο διαμαντιών και χρυσού.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Η υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Εύα Μαγκνταλένα Αντερσον, εξελέγη νέα επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών και αναμένεται να διαδεχθεί στην πρωθυπουργία τον Στ. Λεβέν, που εντός ημερών θα υποβάλει την παραίτησή του, όπως είχε προαναγγείλει τον Αύγουστο. Με δεδομένη την οριακή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η Αντερσον θα πρέπει να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από άλλα κόμματα.

ΠΡΑΓΑ.-- Πέντε κόμματα υπέγραψαν χτες συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης στην Τσεχία, έχοντας εξασφαλίσει 108 από τις 200 έδρες της βουλής στις πρόσφατες εκλογές. Υποψήφιος πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών, Πετρ Φιάλα, που αναμένεται να αντικαταστήσει τον Α. Μπάμπις.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Συναντήσεις με Λιβανέζους αξιωματούχους ξεκίνησε χτες στη Βηρυτό ο ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου, Χοσάμ αλ Ζάκκι, σε μία προσπάθεια άρσης της τελευταίας έντασης στις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, με αφορμή παλιότερη συνέντευξη του Λιβανέζου υπουργού Ζ. Κορνταχί για το ρόλο του Ριάντ στον πόλεμο της Υεμένης.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Σύροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν χτες βράδυ πως ισραηλινά μαχητικά έκαναν αεροπορικές επιδρομές στην κεντρική και δυτική Συρία προκαλώντας τον τραυματισμό δύο στρατιωτών και υλικές ζημιές.

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής στη Νικαράγουα - για προεδρία, βουλή και κοινοβούλιο Κεντρικής Αμερικής - το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα των Σαντινίστας και ο Πρόεδρος Ντ. Ορτέγκα φαίνεται να παίρνουν πάνω από 75% στις μισές καταμετρημένες ψήφους, εξασφαλίζοντας 4η προεδρική θητεία και πλειοψηφία στη Βουλή. ΗΠΑ, ΕΕ και οι σύμμαχοί τους έσπευσαν να μιλήσουν για «νοθεία» και «μη δημοκρατική διαδικασία», καταγγέλλοντας ότι από το καλοκαίρι έχουν συλληφθεί οι σημαντικότεροι ηγέτες της αντιπολίτευσης.

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-- Εκρηξη σε δεξαμενή καυσίμων στη Σιέρα Λεόνε προκάλεσε το Σάββατο το θάνατο τουλάχιστον 101 ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ