Τρίτη 16 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Στο στόχαστρο συνδικαλιστικής δίωξης συμβασιούχος καθαρίστρια

Με διαμαρτυρία χτες το πρωί στη διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», εργαζόμενοι κατήγγειλαν την απαράδεκτη δίωξη συναδέλφου τους, συμβασιούχου καθαρίστριας, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο λόγω της πρωτοπόρας συνδικαλιστικής της δράσης.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του νοσοκομείου έχει ξεκινήσει ΕΔΕ με ανυπόστατες κατηγορίες για την εργαζόμενη, επικαλούμενη προσχηματικά την απόδοσή της αλλά ενοχλημένη στην πραγματικότητα από το γεγονός ότι αναδεικνύει τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις και στην καθαριότητα του νοσοκομείου, ενώ διεκδικεί τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι ενδεικτικό ότι της χρεώνουν ακόμα και «αδικαιολόγητη απουσία» από τη δουλειά σε μέρα που σύμφωνα με το πρόγραμμα είχε ρεπό!

Στο πλευρό της εργαζόμενης βρίσκονται συνάδελφοί της, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τόσο τη δουλειά της όσο και τη δράση της. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής και ο Σύλλογος Γυναικών Ζωγράφου της ΟΓΕ. Σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων, ο υποδιοικητής επιβεβαίωσε την πρόθεση της διοίκησης να προχωρήσει στη διαδικασία της ΕΔΕ.

«Η προσπάθεια της διοίκησης και των μηχανισμών της για το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων και διεκδικήσεων πάντα συνοδεύεται από σπίλωση και χτυπήματα στους πρωτοπόρους εργαζόμενους. Χρησιμοποιώντας ανυπόστατες κατηγορίες στρέφεται εκδικητικά σε όσους δεν σιωπούν στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και διοίκησης και καταγγέλλουν τις αθλιότητες της εργασιακής τους καθημερινότητας», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής. Καλεί σωματεία, φορείς και εργαζόμενους να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην εργαζόμενη, να απαιτήσουν την ανάκληση της προσπάθειας ποινικοποίησης της αγωνιστικής και διεκδικητικής δράσης.

Στόχος η τρομοκράτηση όλων των εργαζομένων

Στο μεταξύ, η ίδια η εργαζόμενη σε ανοιχτή επιστολή της περιγράφει τις συνθήκες δουλειάς που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, και ιδιαίτερα οι συμβασιούχοι: Τα απάνθρωπα ωράρια και βάρδιες που αποσυντονίζουν κάθε προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό, η απουσία μέσων ατομικής προστασίας, η μερική απασχόληση και η επίθεση σε μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αποτελούν κοινό τόπο σε κάθε χώρο δουλειάς. Ολα τα παραπάνω ισχύουν, όπως επισημαίνει, και στον χώρο του νοσοκομείου. «Ελάχιστες καθαρίστριες και καθαριστές καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν δυσανάλογο όγκο εργασίας με ελάχιστη εκπαίδευση και πενιχρά μέσα καθαριότητας. Προκειμένου να βγει το πρόγραμμα καλούμαστε να εργαστούμε από 5-9 συνεχόμενες μέρες χωρίς ρεπό και βάρδιες οι οποίες δεν εξασφαλίζουν τον απαιτούμενο χρόνο ανάπαυσης μεταξύ των βαρδιών», αναφέρει μεταξύ άλλων. Στα παραπάνω προστίθεται «η αντισυναδελφική συμπεριφορά εποπτριών και προϊσταμένων που στην προσπάθειά τους να επιβάλουν τη γραμμή της εργοδοσίας κρατούν επιθετική στάση απέναντι στους συναδέλφους καθαριστές και καθαρίστριες».

«Μόνο με την οργάνωσή μας μπορούμε να διεκδικήσουμε δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Μόνο με τη συλλογική μας δράση μπορούμε να βάλουμε φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Αυτό είναι που φοβάται η εργοδοσία, και γι' αυτό λαμβάνει τα μέτρα της χρησιμοποιώντας το πλούσιο οπλοστάσιο με τους αντεργατικούς νόμους που της έχουν εξασφαλίσει τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτό το οπλοστάσιο χρησιμοποιεί και εναντίον μου, προσπαθώντας να σταματήσει τη συνδικαλιστική μου δράση στον χώρο δουλειάς», τονίζει η εργαζόμενη. Οπως εξηγεί, οι κατασκευασμένες και ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος της έχουν στόχο να στείλουν σε όλους τους εργαζόμενους «το μήνυμα της τρομοκρατίας ότι όποιος διεκδικεί τα αυτονόητα θα διώκεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ