Τρίτη 16 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα στη δουλειά, τα δεδουλευμένα και τη λειτουργία της επιχείρησης
  • Απήργησαν μαζικά και κατέβηκαν στην Αθήνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
  • Αγωνιστική - ταξική υποδοχή από συνδικάτα της Αθήνας που πλημμύρισαν το κέντρο

«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ»: Με το σύνθημα αυτό να κυριαρχεί στο συλλαλητήριο του Σαββάτου, κατέβηκαν στην Αθήνα απεργοί από όλους τους χώρους δουλειάς της επιχείρησης: Από το εργοστάσιο, από τα μεταλλεία, από τα γραφεία της εταιρείας. Μαζί τους, για μια ακόμα φορά, βρέθηκαν εργαζόμενοι από την Αττική και τη Στερεά Ελλάδα, οικογένειες ολόκληρες από τη Λάρυμνα και τις άλλες περιοχές, παλιοί αγωνιστές της ΛΑΡΚΟ, που έχουν δώσει σκληρές απεργιακές μάχες, έχοντας σημαδέψει την ιστορία της σύγχρονης ταξικής πάλης στη χώρα μας.

Το συλλαλητήριο του Σαββάτου ήταν ένας ακόμα σταθμός στον δίκαιο αγώνα που δίνουν σχεδόν δύο χρόνια και που τώρα μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση του, ενόψει της προσπάθειας ξεπουλήματος από την κυβέρνηση και των παζαριών που κορυφώνονται με τους επενδυτές.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και το περασμένο Σάββατο, όπως καθ' όλη τη διάρκεια του πολύμηνου αγώνα τους, βρέθηκαν εργαζόμενοι και σωματεία από την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας. Εργαζόμενοι από την Εύβοια, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα και τη Φωκίδα κατέβηκαν μαζί με τους απεργούς της ΛΑΡΚΟ και γνώρισαν τη θερμή και αγωνιστική υποδοχή από τους συναδέλφους της Αττικής.

«Με αίμα και ιδρώτα δένουμε τ' ατσάλι, θα τους σταματήσουμε με ενότητα και πάλη» βροντοφώναζαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, έχοντας στο πλάι τους την πλατιά εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη, με δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής να δηλώνουν μαχητικό «παρών», να κάνουν και δική τους υπόθεση τον δίκαιο αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Φτιάχνοντας ένα μεγάλο ταξικό ποτάμι, από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα όπου στήθηκε η εξέδρα της συγκέντρωσης, το σύνθημα «η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» ακούστηκε πολλές φορές, καθώς περνούσε από τις προσυγκεντρώσεις υποδοχής των συνδικάτων της Αττικής, των φοιτητικών συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων.


Το ταξίδι των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ξεκίνησε από νωρίς το πρωί του Σαββάτου με πούλμαν να κατευθύνονται προς την Ομόνοια, από τη Λάρυμνα, τη Μαλεσίνα, τη Λαμία και άλλες περιοχές της Στερεάς. Αποφασισμένοι να μην αφήσουν «τίποτα στην τύχη του», άλλωστε, δεκάδες εργαζόμενοι της επιχείρησης πήραν την πρωτοβουλία τις προηγούμενες μέρες, να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της απεργίας και του συλλαλητηρίου, να μην επιτρέψουν καμιά προσπάθεια υπονόμευσης της κινητοποίησής τους. Συγκέντρωσαν υπογραφές, μίλησαν με τους συναδέλφους τους, κανόνιζαν τα πούλμαν, υποδέχονταν συνδικαλιστές από την Αθήνα στις πύλες των εγκαταστάσεων της Λάρυμνας, που μετέφεραν τη στήριξή τους, φροντίζοντας έτσι να συντηρείται το κλίμα μαζικής συμμετοχής.

Πρωταγωνιστές της κινητοποίησης οι σημερινοί εργαζόμενοι που παλεύουν να μείνουν όρθιοι, η «4η γενιά εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ» όπως λένε με περηφάνια, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μη «χαριστούν» σε καμιά κυβέρνηση που η μία μετά την άλλη έχουν βαλθεί να τους ξεδοντιάσουν, για να παραδώσουν την επιχείρηση «καθαρή» από εργατικά δικαιώματα στους επενδυτές. «Μπήκαμε σε αυτή την εταιρεία με κοντά παντελονάκια πριν από δεκαετίες, την έχουμε χτίσει με τα ίδια μας τα χέρια, δεν θα φύγουμε απολυμένοι και χωρίς δικαιώματα», σημείωναν εξοργισμένοι οι μεγαλύτεροι εργαζόμενοι, πολλοί από αυτούς για 4 δεκαετίες μέσα στη σκουριά και κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Είναι αυτοί που με τα χέρια τους και τις γνώσεις τους έχουν εξορύξει εκατοντάδες τόνους από μετάλλευμα, που ξέρουν από «πρώτο χέρι» τις δυνατότητες της επιχείρησης, ειδικά τώρα που οι τιμές του νικελίου συνεχώς αυξάνονται. Κι όμως βλέπουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά να θεωρείται από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του «βαρίδι» μπροστά στα κέρδη. «Γι' αυτό βλέπουμε την απαξίωση αυτού του τεράστιου πλούτου τόσα χρόνια, την κατασυκοφάντησή μας. Επειδή θέλουν να μας ξεφορτωθούν», λένε, περιγράφοντας με δυο κουβέντες τη βάρβαρη στρατηγική του κεφαλαίου. Οι τραγικές επιπτώσεις της πολιτικής που παραδίδει τη ΛΑΡΚΟ και τα περιουσιακά της στοιχεία στα μονοπώλια, που απαξιώνει το εργοστάσιο και τα μεταλλεία, με τραγικά αποτελέσματα ακόμα και για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, αναδεικνύονται από τους εργαζόμενους, που δεν ξεχνούν τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα», τους συναδέλφους τους που χάθηκαν πάνω στο μεροκάματο.

Το μεγάλο αυτό συλλαλητήριο αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη, για τη συνέχιση του πολύμηνου αγώνα, για τη διασφάλιση συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους, για την καταβολή του δεδουλευμένου μόχθου τους.

Στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, εκ μέρους των συνδικάτων της Αθήνας, τους απεργούς καλωσόρισε ο Λάμπρος Χατζάρας, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου, και μίλησαν ο Ανδρέας Κορέντζελος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, ο Ξενοφών Αγγελάτος, από τα Μεταλλεία της Εύβοιας, ο Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ) και ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Εδρας της ΛΑΡΚΟ. Επίσης ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας και μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Στο τέλος της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των Σωματείων κατευθύνθηκε προς το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να καταθέσει στην κυβέρνηση τα αιτήματα του συλλαλητηρίου, χωρίς όμως να πραγματοποιηθεί κάποια συνάντηση. Σήμερα, Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπα. Επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Ευβοίας, τα μέλη της ΚΕ και βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Χρήστος Κατσώτης.

Επίσης παραβρέθηκαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης, δήμαρχοι και περιφερειακοί σύμβουλοι της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ