Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να δυναμώσει ο αγώνας για την προστασία της ζωής του λαού

Σε εκδήλωση της ΤΕ Ηλείας για την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος μίλησε ο Αντ. Ραλλάτος

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Τις δράσεις της στις πυρόπληκτες περιοχές συνεχίζει η ΤΕ Ηλείας, που πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος», με ομιλητή τον Αντώνη Ραλλάτο, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για συνέχεια της άμεσης κινητοποίησης της Οργάνωσης του Κόμματος, από την πρώτη στιγμή των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου, προκειμένου να διασωθούν το φυσικό περιβάλλον και η λαϊκή περιουσία, με ταυτόχρονη προσπάθεια οργάνωσης της πάλης των πληγέντων, με τους κομμουνιστές μπροστάρηδες, με στόχο να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, να παραμείνουν στον τόπο τους.

Σήμερα, «κλειδί» αποτελούν η συνεχής επαφή του Κόμματος και οι παρεμβάσεις στα πυρόπληκτα χωριά, όπως το Πελόπιο, όπου έγινε η τελευταία εκδήλωση, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον αρκετών κατοίκων που έδωσαν το «παρών». Σκοπός τίθεται από την ΤΕ να συνεχιστούν αυτές οι δραστηριότητες, η επαφή όχι μόνο με τους πληγέντες αλλά συνολικά με τα λαϊκά στρώματα της περιοχής. Να γνωρίσουν περισσότεροι τις θέσεις του Κόμματος, αξιοποιώντας άνθρωπο τον άνθρωπο το Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης της ΚΕ, το πώς εννοεί το Κόμμα το σύνθημα που γεννήθηκε μέσα από τις δράσεις του καλοκαιριού ότι «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Ο Αντ. Ραλλάτος
Ο Αντ. Ραλλάτος
Σε αυτήν την κατεύθυνση αξία αποκτούν η αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη», η διακίνησή του χωριό το χωριό στα καμένα, αλλά και σπίτι το σπίτι, όπως και η συνολική προβολή των θέσεων του ΚΚΕ σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του λαού μετά τις καταστροφές. Στόχος παραμένει να συνεχιστεί επιπλέον η πάλη, με κάθε τρόπο, για την πραγματοποίηση των αναγκαίων έργων στα καμένα, την προστασία της ζωής των κατοίκων και των περιουσιών τους, αλλά και για την επιβίωσή τους με όλα τα αναγκαία μέτρα.

«Κριτήριό τους η ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων»

Στο πλαίσιο αυτό, στην πρόσφατη εκδήλωση, ο Αντώνης Ραλλάτος έκανε αναδρομή στις καταστροφές από τις πυρκαγιές στην Ηλεία και την υπόλοιπη Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς τες «πληγές που αφήνει διαχρονικά η πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που έρχονται να προστεθούν στις αμέτρητες καταστροφικές συνέπειες που βιώνει ο λαός, ύστερα από προηγούμενες πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς». Ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση της ΝΔ «μία ακόμη αυτουργό στο διαχρονικό έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της λαϊκής περιουσίας, που βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ».

Στάθηκε στα συμπεράσματα από τη μεγάλη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας, «όταν οι πυρόπληκτοι έδιναν τη μάχη για να σώσουν χωριά και γειτονιές, απέναντι σ' ένα κράτος που άφηνε στο έλεος της φωτιάς τον φυσικό πλούτο και την περιουσία του λαού και τα κατάφεραν», αλλά και στον αγώνα που συνεχίζεται σήμερα «για να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης και ουσιαστικής στήριξης των πυρόπληκτων, με πρωτοστάτες τις δυνάμεις του ΚΚΕ».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού από την Αρχαία Ολυμπία πως η κυβέρνηση θα κάνει στην Ηλεία ό,τι και στη Βόρεια Εύβοια, ο Αντώνης Ραλλάτος ανέδειξε, μεταφέροντας τη συγκεκριμένη «εμπειρία», ότι η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει προσανατολισμό σε σχέση με την πολιτική των προηγούμενων, δηλαδή: «Το νήμα που τις συνδέει, είναι ότι αντιμετωπίζουν τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους, στη λογική κόστους - οφέλους».

Χαρακτήρισε βασικό άξονα της κυβέρνησης το σχέδιο ανασυγκρότησης στο πλαίσιο των γνωστών Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), που βρίσκεται σε εξέλιξη και «έχει ως κριτήριο την άμεση ενίσχυση των ομίλων και όχι την ανάπτυξη έργων υποδομών που θα ικανοποιούν λαϊκές ανάγκες και το φυσικό περιβάλλον». Οπως είπε, «επιδιώκει την αξιοποίηση των καταστροφών για να επιταχύνει τα σχέδια της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως κάνει στη Βόρεια Εύβοια και, σ' αυτό το πλαίσιο, την ένταξη των δασών στον ευρύτερο τουριστικό και αγροδιατροφικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τουρισμό στη Μεσσηνία, χρηματοδοτεί τη μελέτη οργάνωσης του τομέα στην Εύβοια».

Οι ίδιοι στόχοι εξυπηρετούνται και με την αναβίωση του «χορηγικού θεσμού» του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης», όπου, όπως τονίστηκε, «θα μπορούν να ενταχθούν διάφορα γνωστά και μη εξαιρετέα "ευαγή" ιδρύματα και όμιλοι και να χρηματοδοτήσουν πολεοδομικές, αγροδιατροφικές - τουριστικές μελέτες, έργα αποκατάστασης, αναδάσωσης, αντιδιαβρωτικά έργα ανάσχεσης, αντιπλημμυρικά, σε περιοχές που έχουν καεί, με πρόσχημα την άμεση υλοποίησή τους. Αποτελεί άμεση παρέμβαση των μονοπωλιακών ομίλων για να προωθήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια».

Στάθηκε σε παραδείγματα εταιρειών που εμφανίστηκαν ως ανάδοχοι, όπως η «EREN Hellas» που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών στην πυρόπληκτη περιοχή της λίμνης Εύβοιας, η ΔΕΗ, ακόμη και η «Coca-Cola». «Ο θεσμός αυτός αποτελεί εργαλείο εκχώρησης και ιδιωτικοποίησης αντικειμένων της διαχείρισης και προστασίας των δασών, διευρύνει τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων», είπε ο Αντ. Ραλλάτος. Αναφερόμενος στα αιτήματα των πληγέντων επισήμανε:

«Τα άμεσα μέτρα αποζημιώσεων και στην Ηλεία και στη Βόρεια Εύβοια δεν αρκούν για την πλήρη αποζημίωση 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όπως διεκδικούν οι Επιτροπές των πυρόπληκτων, οι σύλλογοι των αγροτοκτηνοτρόφων, το ταξικό εργατικό κίνημα. Περιορίζονται στην έγκριση έκτακτων χρηματοδοτήσεων - ψίχουλα, για να μειώσουν τις αντιδράσεις από τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων».

Μίλησε επίσης για τα εργαλεία ενσωμάτωσης του λαού, όπως η επιτροπή ανασυγκρότησης (Μπένου), που για τα σχέδια που θα συντονίζει «θα πρέπει να υπάρχουν καθολικές συνέργειες και συναινέσεις», στην κατεύθυνση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ικανοποίησης των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Το ζήτημα των δασικών πυρκαγιών δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό ζήτημα

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να πείσει ότι το ζήτημα είναι κυρίως επιχειρησιακό - τεχνικό. Εκανε λόγο για την ανάγκη οργάνωσης των επίγειων δυνάμεων, με κύριο βάρος στην πρόληψη, ενιαία διαχείριση και προστασία των δασών.

«Το πιο βασικό είναι ότι με πρόσχημα την αντιπυρική προστασία η κυβέρνηση δημιούργησε το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, αλλάζει τον προσανατολισμό της Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ και σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, μετατρέποντάς την, στην ουσία, σε στρατιωτικού χαρακτήρα και όχι μόνο επιχείρηση», τόνισε μεταξύ άλλων ο ομιλητής.

Κάλεσε παράλληλα τους παρευρισκόμενους να ανταποκριθούν με κάθε δυνατό τρόπο στο Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης του Κόμματος, ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου και τους συμμάχους του, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενάντια στην πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων που εντείνουν την εμπορευματοποίηση των πάντων, υπογραμμίζοντας: «Το Κόμμα μας είναι πάντα μπροστά, για να δυναμώσουν άμεσα οι αγώνες του λαού, για να ανοίξει ο δρόμος της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών - κοινωνικών αναγκών, την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος, την προστασία της ζωής που αξίζει σε όλους τους εκμεταλλευόμενους».

Ακολούθησε συζήτηση, όπου τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα, όπως οι επιπτώσεις από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων από τα Δασαρχεία στην Πυροσβεστική για την προστασία των δασών, τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες, το κατά πόσο υπάρχει κλιματική αλλαγή και τι επιπτώσεις αυτή έχει, ακόμη και για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την ευρύτερη περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ